Folna kiselina u trudnoći i začeću –

Da li pomaže? – Aptaclub

Vaš superheroj u trudnoći

Činjenice o folnoj kiselini

Poznato je da folna kiselina pomaže u smanjenju rizika od oštećenja neuralne cevi i pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Otkrijte više o ovom superheroju u trudnoći i zašto bi trebalo da počnete da ga uzimate pre začeća.

Da li vam folna kiselina pomaže da zatrudnite?

Mnoge mame se pitaju da li će im folna kiselina pomoći da zatrudne. Iako vam folna kiselina neće pomoći da zatrudnite, opšte je prihvaćeno da je folna kiselina neophodna za podršku zdravom razvoju neuralne cevi u vrlo ranim fazama trudnoće. Iz tog razloga, smatra se neophodnim dodatkom za začeće i uobičajeni tok trudnoće svake žene4

Zašto je folna kiselina toliko važna u ranim danima

U prvom mesecu života neuralna cev embriona ili kičma i nervni sistem već počinju da se razvijaju1. To znači da ih treba zaštititi od oštećenja neuralne cevi – pre nego što uopšte shvatite da ste trudni.

Uzimanje folne kiseline pre začeća i tokom trudnoće može sprečiti oko 7 od 10 slučajeva oštećenja neuralne cevi.

Studije pokazuju da uzimanje folne kiseline tokom ovog vremena može da poboljša razvoj neuralne cevi u mozgu. Takođe može da pomogne u smanjenju rizika od oštećenja neuralne cevi, kao što je spina bifida (takođe poznata i kao podeljena kičma)1.

Šta je spina bifida?

Spina bifida se javlja kada se kičma i kičmena moždina ne razvijaju pravilno, ostavljajući prazninu u kičmi. Kako kičmena moždina povezuje celo telo sa mozgom, to može dovesti do širokog spektra simptoma1.

Problemi sa razvojem neuralne cevi mogu takođe uticati na razvoj mozga.

Tačni uzroci spina bifida nisu u potpunosti poznati, ali se smatra da nizak unos folne kiseline pre nego što zatrudnite, porodična istorija, neke vrste lekova, dijabetes i gojaznost2 mogu da doprinesu njenoj pojavi.

Koji su mogući efekti?

Simptomi spina bifida uključuju:

Kognitivne problemi – uključujući kratak raspon pažnje, poteškoće u rešavanju problema i poteškoće u koordinaciji ruka-oko, kao što je vezivanje pertle.

Probleme sa pokretljivošću – oštećenje mozga može dovesti do nekih problema sa kretanjem kod većine obolelih od spina bifida kojima je potrebna pomoć pri kretanju ili čak invalidska kolica.

Probleme sa bešikom i crevima –ako su oštećeni nervi koji prolaze od mozga do bešike kroz kičmenu moždinu, može doći do inkontinencije creva i urinarnog trakta.

Uzimanje prave količine folne kiseline u pravo vreme

Da biste smanjili rizik od oštećenja neuralne cevi, savetuje se uzimanje 400 mikrograma (0.4 mg) folne kiseline dnevno. U idealnom slučaju, sa ovim bi trebalo početi čim prestanete da koristite kontracepciju i nastaviti do 12. nedelje trudnoće. Alternativno, počnite da je uzimate čim saznate da ste trudni – i dalje možete pozitivno uticati na razvoj vaše bebe.

Preporučuje se 400mcg (0.4mg) folne kiseline dnevno, pre začeća i tokom prvog tromesečja.

Međutim, na osnovu rezultata nedavne studije, možda ćete razmotriti mogućnost uzimanja folne kiseline mnogo duže od ove. Studija je ispitivala efekat folne kiseline na prerano rođene bebe i otkrila je značajan pad prevremenog porođaja kod žena koje su uzimale dodatak godinu dana pre začeća3.

Mame kojima će možda trebati dodatni podsticaj

U nekim slučajevima će vam vaš lekar savetovati da uzimate veću dozu folne kiseline od 5 mg4. To je obično zato što:

  • Imali ste prethodno trudnoću na koju je nešto uticalo
  • Vi ili neko u vašoj porodici ima oštećenje kičmene moždine
  • Uzimate lekove za epilepsiju
  • Gojazni ste i imate BMI preko 30
  • Imate celijakiju, dijabetes, anemiju srpastih ćelija ili talasaemiju3

Poslednji put pregledano: 4. jul 2016

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.
kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Važne teme

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju