Kalkulator za ovulaciju

Da li ovuliram?

Vreme čitanjа: 2 minuta

Kada je najbolje vreme za trudnoću?

Ako želite da znate najbolje vreme za začeće, razumevanje vašeg menstrualnog ciklusa i datuma kada ćete verovatno imati ovulaciju je ključno.

Ovulacija se obično dešava oko dve nedelje pre početka menstruacije1, a najverovatnije ćete zatrudneti ako imate dovoljno seksa u danima pre toga.

Naš kalkulator za ovulaciju vam može pomoći da utvrdite kada ćete biti najplodniji.

sr

Ovaj kalkulator će vam dati približnu ideju o tome kada biste mogli da ovulirate. Za preciznije indikatore pogledajte uobičajene znakove ovulacije, kako grafikoni vaše temperature mogu da vam pomognu i kako funkcionišu kompleti za testove ovulacije.   

Razumevanje vašeg menstrualnog ciklusa

ovulation calendar

Prosečni menstrualni ciklus traje 28 dana. Prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije.

egg

Na polovini ciklusa (obično između 13. i 15. dana), jajnici oslobađaju jajašce, koje zatim putuje duž jajovoda do materice. Ovo je poznato kao ovulacija. Jajnici takođe oslobađaju hormon estrogen, zbog čega se sluznica vaše materice zgusne u pripremi za prijem oplođenog jajašca.

sperm

Jajašce živi oko 12 do 24 sata nakon što je oslobođeno. Sperma mora da oplodi jajnu ćeliju u tom periodu da biste zatrudneli. Sperma može da živi do 7 dana u vašem telu.

baby-womb

Ako je jajna ćelija oplođena dok prolazi kroz jajovod, tada se nastanjuje u sluznicu materice. Ovde će vaš embrion da raste i postane beba. 

uterus

Ukoliko jajna ćelija nije oplođena, raspada se. Nivo estrogena počinje da opada, uzrokujući da se i sluznica vaše materice raspadne. Zatim napušta vaše telo tokom menstruacije. 

free tools icon circle

Besplatni online alati

Praktični alati, od našeg Kalkulatora datuma do našeg praktičnog kontrolora simptoma za bebu

Uobičajeni znaci ovulacije

Kako se ovulacija približava, primetićete neke fizičke promene. Ovi uključuju:

  • Povećanje vaginalne sluzi, zajedno sa promenom konzistencije zbog čega može izgledati kao belance 
  • Blago povišena temperatura
  • Bol u stomaku
  • Bolne dojke
  • Uočavanje mrlja
  • Osećaj nadutosti

Otkrivanje da ste trudni

Kada saznate da ste trudni, možete se osećati srećno i uzbuđeno, ili šokirano, zbunjeno i uznemireno. Svi su različiti.

Nešto od ovoga može biti uzrokovano promenama u nivou hormona, što može učiniti da se osećate emotivnije.

Ako se osećate teskobno ili zabrinuto, to će vam pomoći da razgovarate sa nekim, pročitajte o mentalnom zdravlju u trudnoći.

Partneri

Partneri takođe mogu imati mešana osećanja kada saznaju da ste trudni. Možda će im biti teško da govore o svojim osećanjima jer ne žele da vas uznemire. Oboje bi trebalo da se podstičete da razgovarate o svojim osećanjima i svim brigama ili nedoumicama.

Kako god da se osećate, obratite se stručnjaku za zdravstvenu zaštitu (poput babice, lekara opšte prakse ili medicinske sestre) kako biste mogli da počnete da dobijate antenatalnu (trudnoću) negu. Ovo je briga koju ćete dobiti pre rođenja bebe.

Reći ljudima da ste trudni

Možda ćete želeti da odmah kažete porodici i prijateljima ili sačekate neko vreme dok ne saznate kako se osećate. Ili ćete možda želeti da sačekate dok ne obavite prvi ultrazvučni pregled, kada ste trudni oko 12 nedelja, pre nego što to kažete ljudima.

Neki od vaše porodice ili prijatelja mogu imati mešana osećanja ili reagovati na neočekivani način na vaše vesti. Možda ćete želeti da o tome razgovarate sa babicom.

ovulation

Izračunavanje datuma ovulacije ako imate neredovne menstruacije

Neredovne menstruacije čine predviđanje kada ovulirate vrlo teškim. Ako ne možete da odredite vreme seksa oko ovulacije, može vam pomoći da imate seks na svaka 2 ili 3 dana tokom ciklusa.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Naučna pozadina

PRAĆENJE TEMPERATURE

Pokrenula Nutricia

Pre ovulacije, telesna temperatura vam malo pada. Nakon ovulacije, raste za oko 0.2°C2. Snimanje bazalne telesne temperature (ovo je vaša telesna temperatura u mirovanju) posebnim bazalnim termometrom za telo (dostupan u većim apotekama ili supermarketima), svakog jutra, pre nego što ustanete (ili čak progovorite), može da vam pomogne da utvrdite kada ste najplodniji. Nekoliko dana pre porasta temperature ukazuje na vreme ovulacije.  

Kako funkcionišu kompleti za testiranje ovulacije?

Kompleti za test ovulacije su još jedan način za izračunavanje perioda kada ovulirate. Oni rade tako što testiraju povišen nivo luteinizirajućeg hormona (LH), koji se može otkriti u vašem urinu neposredno pre ovulacije3. Možete ih naći u većim apotekama ili supermarketima.

pregnancy test on lap

Poslednji put pregledano: 23. septembra 2019

Važne teme

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju