Hrana koju treba izbegavati kada pokušavate da zatrudnite

Zbogom sirevi

Šta ograničiti a šta u potpunosti izbegavati

Izbor ishrane i načina života može uticati na vaše šanse za začeće i razvoj vaše bebe nakon što zatrudnite. U stvari, ishrana u ovoj kritičnoj fazi takođe može uticati na vašu bebu u razvoju i njeno dugoročno zdravlje1.

Iz ovih razloga, vi i vaš partner ćete možda želeti da obratite posebnu pažnju na vašu ishranu za začeće i da nađete alternative za hranu koju je najbolje izbegavati prilikom pokušaja začeća.

Vaša ishrana za začeće – šta je na meniju ili van njega?

Hrana koju treba izbegavati kada pokušavate da zatrudnite je ista kao ona koju bi trebalo da izbegavate ili ograničite u trudnoći1. Dakle, za vas će sada pronalaženje alternativa biti jako dobro.

Pokušavanje da zatrudnite može biti stresno. Ali imati dobro izbalansiranu ishranu vam može pomoći da dođete do pozitivnog ishoda.

Glavna razlika u ishrani između začeća i trudnoće je u tome što se u ovom trenutku računa i prehrambeni unos vašeg partnera. Dakle, možda ćete oboje želeti da prilagodite svoje prehrambene navike.

Hranu i piće koje treba izbegavati kada pokušavate da zatrudnite

Dok pokušavate da zatrudnite, preporučuje se zdrava ishrana koja je sigurna za trudnoću. Od sada je najbolje izbegavati alkohol, hranu koja može sadržati listeriju i drugu hranu koja sadrži zagađivače poput žive. Ovo iz razloga što oni mogu uticati na vašu plodnost i bebu u razvoju.

Alkohol

U studiji parova koji planiraju prvu trudnoću, pronađena je veza između unosa alkohola kod žene i smanjene plodnosti. Ovo se čak odnosilo na one koje su pile pet ili manje pića nedeljno2.

Žene koje imaju poteškoće sa začećem treba upozoriti na moguće prednosti potpunog izbegavanja alkohola.

Zbog naveedenog, Agencija za standarde hrane savetuje potpuno izbegavanje alkohola dok pokušavate da zatrudnite. Međutim, ako odlučite da pijete, trebalo bi da ograničite unos alkohola na jednu ili dve jedinice, jednom ili dva puta nedeljno3.

Hrana koja možda sadrži listeriju

Neke namirnice nose bakterije listerije koje mogu izazvati listeriozu. Ovo je povezano sa povećanim rizikom od pobačaja, stoga vam se savetuje da izbegavate sledeću hranu:

 • Mekani, zreli sirevi poput brie, kamambera i nekih kozjih sireva  
 • Sirevi sa plavim šarama poput Danish Blue i Stilton  
 • Svi nepasterizovani mlečni proizvodi
 • Sve vrste pašteta, uključujući one od povrća
Trudnice su otprilike 20 puta podložnije oboljevanju od listerioze u odnosu na druge zdrave odrasle osobe.

Hrana koja može sadržati zagađivače

Neke vrste riba sadrže visok nivo žive koja može oštetiti nervni sistem u razvoju vaše nerođene bebe5. Iz ovog razloga treba da:

 • Izbegavate ajkulu, marlin i sabljarku
 • Ograničite tunu na najviše četiri konzerve srednje veličine ili dva odreska sveže tune nedeljno  
 • Ograničite masnu ribu (skušu, sardine, losos, pastrmku i svežu [nekonzerviranu] tunu), oradu, brancina, turbot, halibut, losos i smeđe meso rakova na dve porcije nedeljno
Ako jedete puno ove ribe, tokom vremena može doći do nakupljanja hemikalija u vašem telu, što može biti štetno.

Izvori vitamina A

Preporučuje se da izbegavate dodatke koji sadrže vitamin A (ili retinol, životinjski oblik vitamina A) i izvore hrane kao što su jetra, jetrena pašteta, jetrene kobasice i iznutrice6.

Kofein – koja količina je sigurna?

Kafa ili energetsko piće mogu da vas podignu ali konzumacija kofeina je povezana sa povećanim rizikom od pobačaja i rađanja bebe male porođajne težine. Iako je rizik mali, savetuje vam se da unos kofeina ograničite na 200mg dnevno5

Čaj i kafa bez kofeina i dalje sadrže kofein, samo u smanjenim količinama.

Vodič za sadržaj kofeina: (približno mg po porciji)

 • Jedna šolja instant kafe = 100mg
 • Jedna šolja filter kafe = 140mg
 • Jedna šolja čaja = 75mg
 • Jedna konzerva koka kole ili pola konzerve energetskog napitka = 40mg
 • Jedna štangla tamne čokolade od 50g = 50mg
 • Jedna štangla mlečne čokolade od 50g = 25mg

Prelazak na čaj i kafu bez kofeina može smanjiti unos kofeina. Ali imajte na umu da i dalje sadrže male količine kofeina.

Fokus na budućim tatama

Kada pokušavate da zatrudnite, opšti savet budućim tatama je da jedu raznovrsnu ishranu i održavaju zdravu telesnu težinu.

Zdrava ishrana i težina su neophodni za održavanje sperme u dobrom stanju.

Pored navedenog, savetuje im se da ograniče unos alkohola na manje od četrnaest jedinica nedeljno, raspoređenih ravnomerno tokom tri dana ili više. Ovo stoga što prekomerna konzumacija – više od tri – četiri jedinice dnevno (ili 1.5–2 pinte piva ili lager piva) – može smanjiti kvalitet sperme8.

SLEDEĆI KORACI

Načini koji će vam pomoći da povećate šanse za začeće:  

 • Održavajte raznovrsnu ishranu i zdravu težinu  
 • Ograničite ili isključite alkohol iz svoje ishrane (oba partnera)
 • Smanjite količinu kofeina

Poslednji put pregledano: 4. jul 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Važne teme

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju