Važnost zdravlja creva vaše bebe

Vreme potrebno za čitanje: 10 minuta

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Negovanje creva vaše bebe jedna je od najboljih stvari koje možete da učinite za njeno buduće zdravlje. Osim što će im pomoći da izvuku maksimum iz hrane, to može uticati na mnoge stvari daleko u budućnosti – od njihove sposobnosti da se bore protiv infekcija do njihovog mentalnog napretka. Nije ni čudo što se ponekad nazivaju i „drugim mozgom“.

U crevima živi 70-80% imunih ćelija1.

Vremenska linija trbuha

Od trenutka začeća do drugog bebinog rođendana ima tačno 1.000 dana. To je takođe kritično vreme za uspostavljanje zdrave crevne „mikrobiote“. Istražimo kako.

pregnancy icon circle

Dan 1

pregnancy tummy timeline 2

Trudnoća

Do 20. nedelje creva vaše bebe su potpuno formirana2. Mnogo se raspravlja o tome da li prenosite svoje bakterije na svoju bebu u stomaku. Iako neki dokazi ukazuju na to da one mogu proći kroz amnionsku tečnost3, uveliko se veruje da je stomak sterilan (nema prisutnih bakterija), pa se bakterije ne prenose do rođenja. Bez obzira na način na koji delite bakterije sa bebom, važno je da negujete sopstvenu mikrobiotu u crevima, spremnu za prenošenje na vašu bebu. A, jedan od najvažnijih načina da se to postigne je konzumiranje raznolike i zdrave ishrane u trudnoći4.

(Kada se beba rodi, najbolji način da pružite potporu njenom probavnom sistemu je dojenje. Pročitajte naš vodič za dojenje pre nego što beba stigne da biste pomogli sebi da imate dobar početak.)

baby icon circle

Dan 280

newborn tummy timeline 1

Porođaj

Tokom vaginalnog porođaja telo vaše bebe je izloženo čitavom nizu korisnih bakterija dok prolaze kroz vaš kanal za rađanje.

Novorođenče

Imuni sistem vaše bebe je nezreo i mora brzo da nauči kako da se bori protiv svih infektivnih agenasa kojima je sada izložen. Njihova creva prolaze kroz intenzivan period rasta i razvoja5. Zapravo, u njihovim crevima se stvara čitav novi ekosistem, poznat kao crevna mikrobiota. Jedinstven je kao njihov otisak prsta i sastoji se od preko 1.000 različitih vrsta bakterija, zajedno sa drugim mikroorganizmima6. Ove bakterije potpomažu celokupno zdravlje vaše bebe, jačajući njen imuni sistem7.

baby icon circle

Dan 283

breast feeding newborn

Majčino mleko

Majčino mleko je posebno prilagođeno vašoj bebi i pomaže u razvoju njihovih creva. Majčino mleko se sastoji od mnogih komponenata, uključujući elemente koji su veoma važni u razvoju creva. Na primer, oligosaharidi ljudskog mleka (HMO), koji hrane bakterije u crevima8. Ostali faktori koji pomažu u razvoju creva uključuju laktozu, nukleotide i masne kiseline9. Majčino mleko takođe sadrži celokupne proteine, kao i malu količinu proteina razbijenih na male komade. Ovi razgrađeni proteini se nazivaju peptidi9.

Ono što jedete i pijete takođe može uticati na majčino mleko, stoga konzumiranje raznolike i zdrave, uravnotežene ishrane, dok dojite, neće samo vas održavati zdravima već i vašu bebu. Otkrijte više o prednostima dojenja. Ili, ako se mučite, pročitajte naš vodič za uspeh dojenja.

Kako vaša beba nastavlja da raste, tako raste i broj i raznolikost bakterija u njihovim crevima.

toddler icon circle

Dan 462

weaning tummy timeline

Odvikavanje od dojenja

Od 6 meseci, uvođenje čvrste hrane i rad na raznolikoj i uravnoteženoj ishrani je još jedna prilika za povećanje i diverzifikaciju mikrobiote creva vaše bebe10, podržavajući njen imuni sistem i pomažući im da se do kraja života bore protiv infekcija i bolesti.

toddler icon circle

Dan 1,000 +

toddler tummy timeline

Mališan

Do oko 3 godine, mikrobiota creva vaše bebe je potpuno razvijena11, iako se i dalje može privremeno promeniti12. Idući napred, uravnotežena i raznovrsna ishrana će i dalje održavati zdravlje njihovih creva dugo u budućnosti. Mnoge namirnice prirodno sadrže prebiotike (poput luka, banana, paradajza i mnogih drugih namirnica bogatih vlaknima) koji takođe pomažu u održavanju zdravih creva13.

Dan 1,000+

Kako vaše dete nastavlja da raste, mikrobiota creva se može promeniti iz mnogo razloga, poput ishrane, stresa ili uzimanja antibiotika. Najbolji način za održavanje zdravih creva je jesti raznovrsnu i zdravu hranu, puno spavanja i izbegavanje stresa14.

Poslednji out pregledano: 13. avgusta 2019

Pročitajte sledeće:

Ishrana u trudnoći i imunološki sistem vaše bebe

Vaša zdrava ishrana tokom dojenja

Hranjenje vašeg mališana za potporu njegovom imunološkom sistemu

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju