9. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće i razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 9 nedelja trudnoće?

calendar icon circle
2 meseca (1. tromesečje)
foetus icon

Razvoj bebe u 9. nedelji

Mišići i kosti vaše bebe nastavljaju da se razvijaju.

pregnancy icon

Bezbednost hrane

Tokom trudnoće ste osetljiviji na infekcije, što higijenu hrane čini glavnim prioritetom.

fish icon 2

Vitamin D

Naučite kako da potpomognete telu vaše bebe koje raste zdravim unosom Vitamina D.

Razvoj bebe u 9. nedelji

foetus pregnancy week 9

Kako izgleda moja beba? I, koje je veličine moja beba?

Kada ste trudni 9 nedelja, bebina usta i jezik su počeli da se formiraju i pupoljci ukusa su već na svom mestu1. Sa dužinom između 2 cm i 3 cm od glave do pete, otprilike su veličine trešnje. U ovoj fazi, oči vaše bebe postaju sve jasnije1 i njen nos je poprimio prepoznatljiv oblik2.

Glavni organi vaše bebe, uključujući mozak, srce, pluća i bubrege, nastavljaju da se razvijaju. Još uvek je prerano da vidimo njihov pol na ultrazvuku, ali bebini sitni pokreti mogu biti vidljivi3 – znak da njihovi mišići počinju da se formiraju4. Vaša babica takođe može da čuje bebin ubrzani rad srca kroz ručni dopler (ultrazvučni uređaj) na vašem stomaku4.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Trudnoća u 9. nedelji (prvo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

Iako je uobičajeno da imate nadimanje u 9. nedelji trudnoće, malo je verovatno da ćete još izgledati trudno ili da će se videti znaci trudničkog stomaka. 

Rani simptomi trudnoće u 9. nedelji5

sleeping woman sofa close up

Rani simptomi trudnoće variraju od osobe do osobe. U 9. nedelji možete doživeti bilo koji od sledećih znakova trudnoće ili nikakve simptome:

doctor visit

Vreme je da se to ozvaniči

Ako niste posetili svog lekara opšte prakse od zatrudnjenja, deveta nedelja je pravo vreme da ga pozovete i zakažete svoju prvu prenatalnu posetu, poznatu kao termin rezervacije. Iako možda ne delite vesti nadaleko, ova prilika da detaljno razgovarate o svom prenatalnom zdravlju može učiniti da vaša trudnoća bude stvarnija.

Jesti bezbedno zbog dobrog zdravlja

Tokom trudnoće vaš imunološki sistem je prirodno potisnut kako bi vaše telo prihvatilo vašeg sve većeg putnika11. To može da vas učini ranjivijim na infekcije, pa je važno da povedete više računa o pripremi i higijeni hrane.

Sledeća hrana može da izazove trovanje hranom, stoga je najbolje da je izbegavate. Ako ste ikada u nedoumici, odaberite sigurnu opciju i izbacite je.

banned number 1

Sirova ili nedovoljno kuvana jaja koja ne nose znak British Lion, kao i hrana koja se od njih pravi, kao što su domaći majonez, određeni sladoled i domaći mousse.

banned number 2

Retko i nedovoljno kuvano meso, riba i piletina.

banned number 3

Tartarski biftek, suši i druga hrana koja sadrži sirovo meso i ribu.

banned number 4

Nepasterizovano mleko, sir ili jogurt.

Hrana koja se kupuje u prodavnici obično se pravi od pasterizovanih mlečnih proizvoda, ali proverite etiketu kako biste bili sigurni. Takođe je dobro pročitati koju drugu hranu treba da izbegavate tokom trudnoće.

Fokusirajte se na vitamin D

Preporučuje se svakodnevno unošenje 10 mikrograma vitamina D tokom trudnoće12.

Najefikasniji način da se dobije vitamin D je izlaganjem direktnoj sunčevoj svetlosti – posebno UVB zracima. Međutim, geografska širina Ujedinjenog Kraljevstva znači da svake godine imamo samo oko 6 meseci efektivne sunčeve svetlosti, od aprila do septembra. Ovo može objasniti zašto značajan broj mladih žena u Ujedinjenom Kraljevstvu ima nizak nivo vitamina D i zašto samo izlaganje kože možda neće biti dovoljno za podršku vašoj bebi tokom trudnoće13.

Vitamin D je prisutan u određenoj hrani, kao što supoput jaja i masne ribe. Ali najbolji način da budete sigurni da ga uzimate dovoljno je da ga uzmete kao dodatak od 10mcg. Neki prenatalni multivitamini ga već sadrže, ili možete odabrati da uzmete zaseban dodatak vitaminu D.

eggs in box

Takođe možete pojačati unos vitamina D tako što ćete u svoju ishranu uključiti sledeće namirnice:

  • Masna riba, uključujući haringe, skušu, sardine, losos, pastrmku (unos ograničite na 2 porcije nedeljno).
  • Jaja – žumance sadrži vitamin D.
  • Obogaćena hrana – neki brendovi mleka i žitarica za doručak su dodali vitamin D.

NAUČNA POZADINA

VITAMIN D

Pokrenula Nutricia

Vitamin D čini važan deo vaše zdrave ishrane u trudnoći. Igra vitalnu ulogu u rastu i razvoju kostiju vaše bebe regulišući nivo kalcijuma i fosfata u njenom telu14. Odgovarajuća zaliha vitamina D takođe smanjuje rizik od nedostatka vitamina D kod vaše bebe.

Osim što potpomaže razvoj kostiju vaše bebe tokom trudnoće, vitamin D koji konzumirate sada pomaže u izgradnji ličnog skladišta vaše bebe, na koje će se oslanjati tokom prvih nekoliko meseci života15.

weight gain icon

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Dobijanje kilograma tokom trudnoće zavisi od vaše težine pre trudnoće i veoma varira od majke do majke. Većina žena u trudnoći dobije između 10 i 12,5 kg (22-28 lb), od čega je nešto težina bebe koja sve više raste16.

Ako još uvek niste bili kod svog lekara opšte prakse, trebalo bi da zakažete termin kako bi mogao da počne da planira vašu prenatalnu negu, uključujući prvo ultrazvučno snimanje.

Poslednji put pregledano: 23. oktobra 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju