8. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće i razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 8 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

2 meseca (1. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 8. nedelji

Crte lica vaše bebe postaju sve jasnije.

pregnancy icon

Jutarnje mučnine

Naučite kako da ublažite neprijatnost jutarnjih mučnina koje su možda počele.

chicken icon

Cink

Otkrijte kako cink potpomaže ćelije vaše bebe i koja hrana je njegov dobar izvor.

Razvoj bebe u 8. nedelji

foetus pregnancy week 8

Kako izgleda moja beba? I, koje je veličine moja beba?

Do vaše 8. nedelje trudnoće, vaša beba je dugačka oko 1.6cm1. U ovoj fazi, njena novonastala vilična kost daje više definicije njenim majušnim ustima, a vrh nosa je sada vidljiv, sa dve izražene nozdrve2.

U unutrašnjosti, hrskavicu zamenjuju koštane ćelije i zglobovi2, a noge rastu duže, iako je još rano da se vide kolena i butine ili potkolenice3.

Sa 8 nedelja, vaša beba se medicinski naziva fetusom, što je latinski izraz za mladunče ili potomstvo.

Neverovatno, već počinje da pravi male, trzave pokrete dok njeni mišići počinju da funkcionišu. Proći će nekoliko nedelja dok ne postanu dovoljno jaki da biste ih primetili2.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

Trudnoća u 8. nedelji  (prvo tromesečje)

pregancy bump 8 weeks

Telesne promene

U 8. nedelji trudnoće mogli biste da uočite prve znake vašeg trudničkog stomaka, ali to ne važi za sve.

Simptomi trudnoće u 8. nedelji3

Rani simptomi trudnoće variraju od osobe do osobe. U 8. nedelji možete doživeti bilo koji od sledećih znakova trudnoće ili nikakve simptome:

Osećate se nelagodno?

Jutarnje mučnine pogađaju dve od tri trudnice tokom rane trudnoće. Mogu se javiti bilo kada, danju ili noću i obično su najgore oko 8. nedelje. U periodu od 16. do 20.9 nedelje, većini mama lakne kad osete kako simptomi blede.

Neke buduće mame imaju jutarnje mučnine i posle prvog tromesečja, a nelagodnost može dolaziti i nestajati tokom čitave trudnoće.

Vredi zamaptiti da su mučnine obično znak zdrave trudnoće.

Isprobajte ove predloge kako biste ublažili simptome9:

health icon 1

Naspavajte se dobro noću i odmarajte dosta tokom dana.

health icon 2

Pojedite suvi kreker, tost ili običan biskvit pre nego što ustanete iz kreveta.

health icon 3

Jedite malo i često kako biste nešto zadržali u stomaku.

health icon 4

Pijte dosta tečnosti.

health icon 5

Ukoliko ustanovite da vam je teško da pijete, ledene lizalice, kocke leda ili jednostavno gutljaji svega što možete da progutate, održaće vas hidriranim.

health icon 6

Uvrstite đumbir u svoju ishranu, bilo kao sveže potpoljeni čaj ili bezalkoholno pivo od đumbira.

health icon 7

Pokušajte sa gumenim trakama. Nose se na zglobu i postavljaju tako da pritiskaju akupunkturnu tačku.

Imajte na umu da vaše telo može različito da reaguje tokom različitih dana. Nastavite da eksperimentišete i ukoliko ste zabrinuti da zbog mučnine ne jedete ili ne pijete dovoljno, obavestite svoju babicu ili lekara opšte prakse.

Napravite zalihe cinka

Cink igra važnu ulogu tokom vaše trudnoće. Pokušajte da u ishranu uvrstite sledeću hranu da biste nadopunili unos:

  • Žitarice obogaćene cinkom
  • Crveno meso poput govedine i jagnjetine
  • Živina, posebno ćuretina
  • Integralni hleb i žitarice
  • Orašasti plodovi
  • Mleko, sir i jaja

NAUČNA POZADINA

CINK

Pokrenula Nutricia

Cink je podrška telu na nivou ćelija, igrajući ulogu u izgradnji, deljenju i zaštiti ćelija, kao i u normalnoj imunološkoj funkciji i vidu. Takođe doprinosi normalnom kognitivnom razvoju, reprodukciji, plodnosti i zdravlju kostiju10. Zdrava, izbalansirana ishrana će verovatno obezbediti sav cink koji vam je potreban11. Iako većina prenatalnih multivitamina sadrži visok nivo cinka, pametno je jesti hranu koja je izvor cinka. Referentni unos hranljivih sastojaka (RNI) cinka za žene u reproduktivnom dobu iznosi 7mg dnevno12.

weight gain icon

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Dobijanje kilograma tokom trudnoće zavisi od vaše težine pre trudnoće i veoma varira od majke do majke. Većina žena u trudnoći dobije između 10 i 12,5 kg (22-28 lb), od čega je nešto težina bebe koja sve više raste13.

Ako još uvek niste bili kod svog lekara opšte prakse, trebalo bi da zakažete termin kako bi mogao da počne da planira vašu prenatalnu negu, uključujući prvo ultrazvučno snimanje.

Poslednji put pregledano: 23. septembra 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju