7. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće i razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 7 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

2 meseca (1. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 7. nedelji

Pupoljci ruku vaše bebe se otvaraju i formiraju se ravne ruke nalik veslu¹. 

fish icon 2

Jod

Saznajte zašto biste možda želeli da razmislite o svakodnevnom uzimanju dodatka Joda2

pregnancy icon

Jedite dobro

Hranite budućnost vaše bebe zdravom, uravnoteženom ishranom u trudnoći.

Razvoj bebe u 7. nedelji

foetus pregnancy week 7

Kako izgleda moja beba? I, Koje je veličine moja beba?

U 7. nedelji trudnoće, vaša beba je dugačka između 4mm1 i 10mm2 i otprilike je veličine borovnice. Razvija se sličniji3 izgled bebe, pupoljci ruku postaju sve duži i nastaju ravne ruke nalik veslu2.

U ovoj fazi, glava vaše bebe raste brže od tela; dolazi do brzog i intenzivnog rasta mozga2. Njihovo srce se takođe razvija i deli se na karakterističnu desnu i levu komoru. Istovremeno, vazdušni prolazi počinju da se formiraju u plućima – oni će vremenom prerasti u složeniju mrežu bronhija3.

Da ste mogli da vidite bebino lice, mogli biste da uočite dve male nozdrve. Njihova usta takođe dobijaju oblik, pojavljuju se usne, jezik i pupoljci zuba1. U međuvremenu, njihove oči i strukture unutrašnjeg uha nastavljaju da se razvijaju, mada će proći neko vreme pre nego što počnu da funkcionišu2 pravilno.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

Trudnoća u 7. nedelji (prvo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

Iako je uobičajeno da osećate nadimanje u 7. nedelji trudnoće, malo je verovatno da ćete izgledati trudno ili da će se videti znaci trudničkog stomaka. 

Rani simptomi trudnoće u 7. nedelji4

hyperemesis gravidarum

Rani simptomi trudnoće variraju od osobe do osobe. U 7. nedelji možete doživeti bilo koji od sledećih znakova trudnoće ili nikakve simptome:

Fokusirajte se na jod

Jod je mineral koji se nalazi u hrani poput ribe, mleka i sira i važan je za razvoj zdravog mozga10. Uprkos tome što je prisutan u mnogim namirnicama, naučna studija je otkrila da je nedostatak joda briga za javno zdravlje11. Ako niste sigurni da li unosite dovoljan nivo joda, razgovarajte sa lekarom opšte prakse ili babicom o uzimanju dodatka joda.

Ako niste sigurni da li unosite dovoljan nivo joda, razgovarajte sa lekarom opšte prakse ili babicom o uzimanju dodatka joda.

blackberry raspberry yoghurt pots

Zamena uobičajene soli sa jodiranom verzijom je odličan način da povećate unos joda. Takođe možete povećati nivo joda tako što ćete u ishranu uključiti sledeću hranu12,13.

  • Bakalar
  • Riba
  • Račići i ostali plodovi mora koji su bezbedni za trudnoću (budite sigurni da su kuvani)
  • Mleko
  • Jogurt
  • Morske alge

NAUČNA POZADINA

JOD

Pokrenula Nutricia

Jod pomaže u stvaranju hormona koje proizvodi štitna žlezda14. Ovi hormoni pomažu u regulisanju vašeg metabolizma i održavanju ćelija zdravim15. Pokazano je i da jod doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji14. Naučne studije su navele stručnjake da veruju da je jod u trudnoći važniji nego što se ranije mislilo.

Trenutno preporučeni dnevni unos (RNI) joda za žene između 19 i 50 godina je 0.14 mg16. Održavanje odgovarajućeg unosa tokom trudnoće će potpomoći normalan rast vaše bebe, kao i regulaciju vaših sopstvenih hormona štitne žlezde.

weight gain icon

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Dobijanje kilograma tokom trudnoće zavisi od vaše težine pre trudnoće i veoma varira od majke do majke. Većina žena u trudnoći dobije između 10 i 12,5 kg (22-28 lb), od čega je nešto težina bebe koja sve više raste17.

Ako još uvek niste bili kod svog lekara opšte prakse, trebalo bi da zakažete termin kako bi mogao da počne da planira vašu prenatalnu negu, uključujući prvo ultrazvučno snimanje.

Poslednji put pregledano: 23. decembra 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.