6. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće i razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 6 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

2 meseca (1. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 6. nedelji

Neuralna cev vaše bebe se zatvara¹ i njeno srce pumpa krv oko svog tela poput punoglavca.

pregnancy icon

Folna kiselina

Saznajte zašto je folna kiselina tako važna u ovom periodu.

salad icon

Jutarnje mučnine

Naučite kako da ublažite neprijatnost jutarnjih mučnina koje su možda počele.

Razvoj bebe u 6. nedelji

foetus pregnancy week 6

Koje je veličine moja beba? I, kako izgleda moja beba?

Iako je samo oko 2–4 mm od temena glave do pete2, vaša beba je od prošle nedelje znatno porasla. U ovoj 6. nedelji trudnoće bebe imaju izgled punoglavca, ali sa razvojem sićušnih pupoljaka ruku i nogu to neće dugo trajati3. Kada udovi porastu, vaša beba se i dalje meri od glave do pete, jer su noge često savijene i teško ih je izmeriti.

Srce vaše bebe, koje nije veće od semena maka3, sada kuca otprilike 110 otkucaja u minuti, dok počeci njihovog digestivnog trakta počinju da se formiraju4.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Kako neuralna cev nastavlja da se razvija, 6. nedelja je pravo vreme da proverite da li dobijate neophodne hranljive sastojke, kao što je folna kiselina.

Trudnoća u 6. nedelji (prvo tromesečje)

week 6 bump

Telesne promene

Iako je uobičajeno da imate nadimanje u 6. nedelji trudnoće, malo je verovatno da ćete još izgledati trudno ili da će se videti znaci trudničkog stomaka.

Simptomi trudnoće u 6. nedelji5

Rani simptomi trudnoće variraju od osobe do osobe. U 6. nedelji možete doživeti bilo koji od sledećih znakova trudnoće ili nikakve simptome:

Osećate mučninu?

Vaši hormoni trudnoće se grade u 6. nedelji trudnoće, što često može dovesti do mučnine. Ovi saveti vam mogu pomoći da držite mučninu na odstojanju:

health icon 1

Jedite malo i često i to vam može doneti neko olakšanje.

health icon 2

Mnoge mame kažu da suvi kreker ujutru pre ustajanja iz kreveta može pomoći u smirivanju stomaka.

health icon 3

Neke buduće mame otkrivaju da đumbir može da olakša mučninu i povraćanje povezane sa trudnoćom11.

Čak i ako ne možete da tolerišete uobičajenu količinu hrane, pokušajte da se pridržavate zdrave ishrane – ona će dati hranljive sastojke koji su potrebni i vama i vašoj bebi.

Fokusirajte se na folnu kiselinu

Ministarstvo zdravlja preporučuje uzimanje dodatka folne kiseline na dnevnom nivou tokom prvih 12 nedelja trudnoće12.

Izvor folne kiseline koji se prirodno javlja naziva se folat. Prisutan je u zelenom, lisnatom povrću, sočivu, leblebijama i pasulju, a folna kiselina se dodaje i u neki hleb i žitarice za doručak. Međutim, pošto su vaše potrebe toliko visoke tokom ove faze trudnoće, teško je dobiti dovoljno samo iz izvora hrane. Zbog toga se preporučuje dodatak.

Proverite da li vaš prenatalni multivitamin sadrži preporučenih 400mcg folne kiseline koja vam je potrebna.

Ako otkrijete da ste trudni a niste uzimali dodatke folne kiseline ili prenatalni multivitamin koji sadrži folnu kiselinu, ne brinite: jednostavno počnite da ih uzimate odmah i nastavite sa tim dok ne uđete u 12. nedelju.

NAUČNA POZADINA

FOLNA KISELINA

Pokrenula Nutricia

Ovaj važan hranljivi sastojak potpomaže razvoj neuralne cevi, koja se već zatvara da bi se formirala bebina kičma i nervni sistem. Uzimanje 400 mikrograma (mcg) folne kiseline kao dodatak je najbolji način da se smanji rizik od oštećenja neuralne cevi, kao što je spina bifida1.

weight gain icon

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Dobijanje kilograma tokom trudnoće zavisi od vaše težine pre trudnoće i veoma varira od majke do majke. Većina žena u trudnoći dobije između 10 i 12,5 kg (22-28 lb), od čega je nešto težina bebe koja sve više raste13.

Ako još uvek niste bili kod svog lekara opšte prakse, trebalo bi da zakažete termin kako bi mogao da počne da planira vašu prenatalnu negu, uključujući prvo ultrazvučno snimanje.

Poslednji put pregledano: 23. septembra 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju