5 nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 5 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

2 meseca (1. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 5. nedelji

Vitalni organi vaše bebe se brzo razvijaju, uključujući njeno srce¹.

pregnancy icon

Vitamin A

Saznajte ulogu Vitamina A koju on ima u razvoju vaše bebe.

carrot icon

Održavanje zdravlja

Naučite kako da bezbedno ostanete aktivni tokom čitave trudnoće.

Razvoj bebe u 5. nedelji

fetus u 6. nedelji trudnoće

Kako izgleda moja beba? I, koje je veličine moja beba?

U 5. nedelji trudnoće, vaša beba, koja se tehnički naziva embrion, meri nešto više od 1 mm1 – to je otprilike veličina semena susama. Ali njihov mozak, kičmena moždina i krvni sudovi već počinju da se razvijaju, mada na mikroskopskoj skali2. Njihov cirkulatorni sistem se takođe razvija i otprilike krajem 5. nedelje bebino srce počinje da kuca1.

U međuvremenu, počinje da se formira2 pupčana vrpca, koja će isporučivati hranljive materije vašoj bebi. Amnionska kesa, koja će se uskoro napuniti bistrom, bledom tečnošću za smeštaj vaše bebe, takođe počinje da se oblikuje3.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Trudnoća u 5. nedelji (prvo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

Ovo je možda nedelja u kojoj sa sigurnošću saznate da ste trudni. Ako vas ne uveri odsustvo menstruacije ili drugi simptomi kao što su bolne dojke i umor, u 5. nedelji nivo hormona treba da bude dovoljno visok da potvrdi vest na kućnom testu trudnoće4.

Rani simptomi trudnoće u 5. nedelji5

tired woman sleeping

Rani simptomi trudnoće variraju od osobe do osobe. U 5. nedelji možete doživeti bilo koji od sledećih znakova trudnoće ili nikakve simptome:

Fokusirajte se na vitamin A

Zdrava, uravnotežena ishrana treba da obezbedi sav vitamin A koji je potreban vašoj bebi. Zapravo, u Velikoj Britaniji postoji mali ili nikakav rizik od njegovog nedostatka za trudne mame – to je češće u zemljama u razvoju gde je neuhranjenost problem.

Ono čega treba da budete svesni je da ne unosite previše ove vitalne, ali moćne hranljive materije, koja u velikim količinama može prouzrokovati razvojne probleme kod vaše nerođene bebe.11,12

yoghurt with fruit and berries

Najbolje je jesti uravnoteženu ishranu koja uključuje sledeće izvore vitamina A:

  • Sir
  • Neki jogurti (oni sa većim sadržajem masti)
  • Jaja
  • Jaki namazi sa niskim sadržajem masti
  • Zeleno, lisnato povrće, poput kelja i spanaća
  • Kantalupa dinja, mango i kajsije
  • Narandžasto i žuto povrće, uključujući šargarepu, papriku, slatki krompir, muškatnu bundevu i tikvu

Treba izbegavati najbogatije izvore vitamina A, uključujući jetru, paštetu od jetre i dodatke koji ih sadrže ali se ne uzimaju u trudnoću12. Ako uzimate multivitamin, pređite na prenatalni multivitamin koji je prilagođen vašim i potrebama vaše bebe.

NAUČNA POZADINA

VITAMIN A

Pokrenula Nutricia

Vitamin A je neophodan za razvoj ćelija, kože, zdravu viziju imunološkog sistema i rast fetusa13. Dostupan je u dva oblika: kao retinol iz životinjskih proizvoda i iz karotenoida, grupe supstanci koje se nalaze u voću i povrću jarkih boja i koje telo može pretvoriti u vitamin A.

weight gain icon

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Dobijanje kilograma tokom trudnoće zavisi od vaše težine pre trudnoće i veoma varira od majke do majke. Većina žena u trudnoći dobije između 10 i 12,5 kg (22-28 lb), od čega je nešto težina bebe koja sve više raste14.

Ako još uvek niste bili kod svog lekara opšte prakse, trebalo bi da zakažete termin kako bi mogao da počne da planira vašu prenatalnu negu, uključujući prvo ultrazvučno snimanje.

Poslednji put pregledano: 23. oktobra 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju