40. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 40 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

9 meseca (3. tromesečje)

Sve dobre stvari…

U 40. nedelji trudnoće, beba je potpuno razvijena i spremna za rođenje. Njena ishrana će se tada oslanjati na vašu ishranu preko majčinog mleka, pa je važno održavati zdrave prehrambene navike koje su bile korisne tokom trudnoće. Naučite zašto su namirnice bogate LCP (polinezasićenim masnim kiselinama dugog lanca) važan deo zdrave ishrane tokom dojenja i kako ih dobiti.

fetus u 40. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 40. nedelji

40. nedelja: Spremni za pozdrav?

Tokom poslednjih 40 nedelja, vaša beba je iz jedne ćelije izrasla u dobro razvijenu, jedinstvenu i lepu malu osobu sa svetom potencijala u sebi.

Pri rođenju, vaša beba već prepoznaje vaš glas.

U trenutku kada se rodi, vaša beba će biti dugačka oko 37cm od glave do pete1 i biće teška negde blizu prosečne porođajne težine od 7lb 7oz, a 15% njenog tela čini masnoća1. Preko 70 refleksa1 već funkcioniše i reaguje pri rođenju, a vaša beba već može da prepozna vaš glas iz meseci koje je provela slušajući ga iz vašeg stomaka1.

Placenta će se odvojiti od vaše materice čim se vaša beba rodi, često je potreban relativno nežan potisak da bi joj se pomoglo da izađe samo malo posle vaše bebe. Posao ovog mesnatog organa ovalnog oblika i pupčane vrpce će uskoro biti gotov kad vaša beba počne da diše samostalno1.

Ako vaša beba još uvek ne pokazuje znake da želi da dođe na svet, pokušajte da ne budete obeshrabreni. Otprilike 50% trudnoća se nastavlja i nakon 40 nedelja. Mnogi zdravstveni stručnjaci će vam omogućiti da nastavite trudnoću do 42. nedelje ako imate normalnu, zdravu trudnoću2.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

LCP: Podrška za mozak i vizuelni razvoj vaše bebe

Polinezasićene masne kiseline dugog lanca (poznate pod zajedničkim nazivom LCP) su grupa masti koja se nalazi u određenoj hrani. Postoji čitav niz različitih LCP, uključujući AA (Omega 6) i DHA (Omega 3), koje vaše telo prenosi vašoj bebi tokom trudnoće i tokom dojenja, kroz majčino mleko.

DHA naročito potpomaže zdrav razvoj mozga vaše bebe tokom trudnoće. Posle trudnoće, DHA nastavlja da doprinosi zdravom razvoju mozga i oka kod dojenih beba tokom prve godine3.

Vaše telo obezbeđuje LCP preko majčinog mleka, pa je važno da ih uvrstite u svoju ishranu tokom dojenja.

Kada dojite, pokušajte da uključite dodatnu dnevnu dozu od 200mg DHA3. Masna riba, poput skuše, sardina, sveže tunjevine i lososa, je dobar izvor DHA. Možete i dalje uživati u do dve porcije masne ribe nedeljno kada dojite, što bi trebalo da obezbedi dovoljno DHA da zadovolji vaše potrebe.

Ako vam se ne sviđa ideja da jedete masnu ribu, obavezno uključite neke druge izvore Omega 3 masti u svoju ishranu, poput orašastih plodova, semenki, tamnozelenog povrća, uljane repice, integralnih žitarica i proizvoda od soje4. Iako ove namirnice obezbeđuju Omega 3 masti, vaše telo ih ne pretvara uspešno u DHA4.

DHA suplementi su dostupni, ali bilo bi dobro da razgovarate sa svojon babicom ili lekarom opšte prakse da biste proverili da li je dodatak neophodan.

SLEDEĆI KORACI

Isprobajte ove grickalice i male obroke bogate Omega 3 mastima:

  • Skuša na krišci integralnog tosta
  • Losos na žaru sa povrćem pripremljenim na pari
  • Riblji kolači od lososa
  • Činija integralnih žitarica
  • Šaka orašastih plodova i semenki

Poslednji put pregledano: 9. septembra 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju