38. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 38 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

9 meseca (3. tromesečje)

Pravila spuštanja

U 38. nedelji trudnoće vaša beba je teška oko 7lbs. Otprilike sada se većina beba pomera niže u stomak, proces koji se naziva „ulazak u porođajni kanal“ ili „pojavljivanje svetlosti“, što znači da porođaj verovatno nije predaleko. Pročitajte naše predloge za zdrave grickalice za porođaj koje ćete uvrstiti u svoju torbu za bolnicu. Ove grickalice će pružiti hranljivi podsticaj koji će koristiti i vama i vašoj bebi kada za to dođe vreme.

fetus u 38. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 38. nedelji

Lakše disanje u 38. nedelji trudnoće

Kada ste trudni 38 nedelja, vaša beba, teška negde u opsegu od 6¾lbs1, je sada potpuno razvijena i spremna za rođenje2. Možda se čak i spustila niže u vašem stomaku, proces poznat kao ulazak u porođajni kanal ili pojavljivanje svetlosti. To je ponekad vidljivo uz primetno spuštanje vašeg stomaka, mada se nekim budućim mamama to dešava samo na početku porođaja1.

Vaša beba je do ovog momenta već odbacila većinu svog lanuga, meke paperjaste dlake koje su je grejale tokom većeg dela trudnoće. Neke bebe se rađaju sa malim zakrpama, koji postepeno nestaju tokom prvih nekoliko dana i nedelja1.

U 38. nedelji, vaša beba možda još uvek ima male zakrpe paperjastog lanuga na svom telu, ali većina je već nestala.

Drugi način na koji se telo vaše bebe priprema za život nakon rođenja je stvaranje više surfaktanta u njenim plućima. Ova supstanca sprečava da se vazdušne kese u plućima međusobno lepe dok prelaze iz procesa uzimanja amnionske tečnosti u disanje vazduha3.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Grickalice za porođaj: Mislite na energiju i ishranu

Sa neizbežnim dolaskom vaše bebe, 38. nedelja je vreme za uređivanje vaše torbe za bolnicu. Pored ličnih i praktičnih predmeta, korisno je imati i razne hranljive grickalice ukoliko vam je potreban podstucaj energije u bilo kom trenutku tokom porođaja.

Sve grickalice koje ne jedete tokom porođaja biće dobrodošla hrana kada beba stigne.

Teško da ćete želeti da jedete veliku količinu, ali zalogaj ili dva grickalica bogatih hranjivim sastojcima vam mogu pomoći da nastavite dalje. Spakujte nekoliko različitih namirnica; nećete znati šta će vam se dopasti ili šta ćete moći da podnesete dok za to ne dođe vreme.

Sve grickalice koje ne jedete tokom porođaja biće dobrodošla hrana kada beba stigne.

Teško da ćete želeti da jedete veliku količinu, ali zalogaj ili dva grickalica bogatih hranjivim sastojcima vam mogu pomoći da nastavite dalje. Spakujte nekoliko različitih namirnica; nećete znati šta će vam se dopasti ili šta ćete moći da podnesete dok za to ne dođe vreme.

Sledeći koraci

Spakujte zdrave grickalice koje daju energiju i koje će vam pružiti podstrek tokom porođaja i biti potpora vašem telu i bebi dok prelazite na dojenje:

  • Banane
  • Kajsije, suvo grožđe i drugo suvo voće
  • Sveže voće
  • Pločice od žitarica
  • Ovseni kolačići
  • Šaka orašastih plodova

Ne zaboravite da spakujete neko piće kako biste ostali dobro hidrirani. Nekim ženama su korisna sportska pića ili voda ili voćni sok u sportskom termosu za lako pijenje.

Poslednji put pregledano: 9. septembra 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju