34. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 34 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

8 meseca (3. tromesečje)

Struktura kostiju

U 34. nedelji trudnoće vaša beba postaje teža a ta masa je u obliku masti koja joj pomaže u regulaciji telesne temperature i grejanju nakon porođaja. Njene kosti i u ovoj fazi nastavljaju da očvršćavaju. Treba da nastavite da jedete široku lepezu zdrave hrane koja predstavlja podršku za vas obe. Ako se sada naviknete na dobre navike, biće lakše da nastavite da unosite hranljive sastojke koji su potrebni vašoj bebi kada započnete dojenje.

fetusu 34. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 34. nedelji

Kosti postaju čvršće u 34. nedelji

Do 34. nedelje trudnoće, vaša beba koja i dalje raste je teška otprilike 5lbs i dugačka 31cm od glave do pete1. Deo ove dodatne težine je od njenih kostiju, koje i dalje očvršćavaju i jačaju. Izuzetak su kosti na glavi vaše bebe: one će tokom čitave trudnoće ostati mekane i odvojene kako bi se mogle bezbedno kretati i prilagođavati pritisku koji će imati tokom rođenja2.

Imuni sistem vaše bebe još uvek ima puno toga da uradi – nastaviće da sazreva tokom čitave trudnoće i do detinjstva.

Mnogi telesni sistemi vaše bebe funkcionišu u 34. nedelji trudnoće, ali se njen imuni sistem još uvek razvija2. Nastaviće da se razvija i nakon rođenja, kada će vaše telo potpomoći ovaj razvoj, dostavljajući zaštitne faktore, kao što su antitela, kroz vaše mleko2.

Kad biste mogli da zavirite unutar svoje materice, mogli biste da vidite da su bebini nokti sada porasli do vrhova prstiju. Ako očekujete dečaka, njegovi testisi bi mogli biti vidljivi i u ovoj fazi, mada se mali broj dečaka rodio sa nespuštenim testisima. Ovo se obično ispravlja tokom prve godine života3.

Kako se bliži datum porođaja, sada je vreme da spakujete torbu za bolnicu. Razmišljanjem unapred o grickalicama koje bi vam se dopale u toku porođaja, znači da ćete biti dobro pripremljeni kada za to dođe vreme. Vredi podsetiti se i da samo 5% beba stiže na vreme, pa iako imate dobar vodič kada će vaša beba stići, to je ipak samo – vodič 1.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Uspostavljanje zdravih navika za dojenje

Kada se vaša beba rodi, vaše telo nastavlja da pruža svu potrebnu hranu kroz majčino mleko. Baš kao i u trudnoći, vaše telo će na prvom mestu imati potrebe vaše bebe, tako da je važno da vaša ishrana uključuje pravi balans hranljivih sastojaka i energije koji će biti potpora za vas oboje.

„Zdrave navike u ishrani kojih ste se, nadamo se, pridržavali tokom čitave trudnoće, će biti podjednako važne kada započnete dojenje.“

Određene hranljive materije koje se smatraju važnim tokom trudnoće su takođe značajne za razvoj vaše bebe u prvih nekoliko meseci života, posebno:

  • Vitamin D –potpomaže zdrav razvoj kostiju u telu vaše bebe4. Ako nastavite da uzimate dodatak vitamina D i posle trudnoće, bićete sigurni da dobijate preporučenih 10mg svakog dana
  • LCPs, posebno DHA – doprinosi razvoju mozga i očiju vaše bebe5. Možete obezbediti dodatni DHA uključivanjem do dve porcije masne ribe u vašu ishranu svake nedelje.
  • Gvožđe – potpomaže kognitivni razvoj vaše bebe6, kako sada, tako i nakon rođenja, i kao ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca, od vitalnog je značaja za prenos kiseonika po telu. Hrana bogata gvožđem uključuje meso; masnu ribu; lisnato, zeleno povrće; i pasulj.

Još jedna oblast na koju ćete morati dobro da obratite pažnju tokom dojenja je unos tečnosti. Telu je potrebna značajna zaliha vode za proizvodnju majčinog mleka i ženama koje doje se preporučuje da uzimaju dodatnih 700ml vode dnevno preko dnevne preporuke od 2 litra8. To je 10-11 čaša dnevno. Ne zaboravite, međutim, da su čaj, kafa, mleko, voćni sok, supe i smoothie uračunati u ovu dnevnu količinu.

Potrebno vam je puno tečnosti i tokom ovih poslednjih nedelja trudnoće, pa ako sumnjate da ne pijete dovoljno vode, sada je pravo vreme da povećate unos i uspostavite zdravu naviku pijenja vode.

Simptomi trudnoće u trećem tromesečju (u 34. nedelji)

Vaše grudi se mogu osećati ogromno i možda propuštaju male količine žućkaste kolostruma. Ovo je rano mleko bogato antitelima i pomoći će zaštiti bebe od bolesti ako odlučite da dojite. Ako su dojke bolne, možda će vam pomoći da noću nosite lagani grudnjak, a danju grudnjak koji vas više podržava.

Znakovi trudnoće mogu takođe da uključuju:

• bezbolne kontrakcije, poznate kao Brakton Hicks kontrakcije

• umor i problemi sa spavanjem

• strije

• otečene i krvareće desni

• bolovi na trbuhu, nastali usled širenja maternice („bolovi u okruglim ligamentima“)

• gomile

• glavobolje

• bol u leđima

• probavne smetnje i žgaravica

• nadimanje i zatvor

• grčevi u nogama

• osećaj vrućine

• vrtoglavica

• otečene ruke i stopala

• infekcije urina

• vaginalne infekcije

• zatamnjena koža na licu ili smeđe mrlje – ovo je poznato kao hloazma ili „maska trudnoće“

• masnija, flekasta koža

• gušća i sjajnija kosa

• simptomi iz ranijih nedelja, uzrokovani trudnoćnim hormonima, kao što su promene raspoloženja, jutarnje mučnine, čudne žudnje za trudnoćom, pojačan osećaj mirisa, bolne ili propusne dojke, beli mlečni iscedak iz vagine i svetlo uočavanje (potražite savet lekara krvarenje)

SLEDEĆI KORACI

Masna riba je snažni izvor korisnih hranljivih sastojaka, uključujući vitamin D, gvožđe i omega 3 LCP. Isprobajte ove ideje za zdrave grickalice i lagane obroke koji su idealni za vaše treće tromesečje i period dojenja. Samo ne zaboravite da ograničite unos na dve porcije nedeljno, zbog njihovog potencijalnog sadržaja zagađivača9:

  • Sardine na tostu sa svežim paradajzom
  • Skuša na integralnim krekerima sa štapićima krastavca
  • Svež odrezak od tune sa mladim krompirom i boranijom
  • Losos na žaru, u ljuspama, u zelenoj salati i integralna rolnica
  • Poširana haringa sa krompir salatom i listovima zelene salate

Poslednji put pregledano: 8. avgusta 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju