32. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 32 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

8 meseca (3. tromesečje)

D za razvoj

Do 32. nedelje trudnoće, većina telesnih sistema vaše bebe je formirana, funkcioniše i spremna je za život van materice. Veći deo njihovog razvoja od sada će biti usredsređen na rast, zbog čega je vitamin D tako važan. Saznajte kako ovaj hranljivi sastojak potpomaže kosti vaše bebe dok rastu i kako da budete sigurni da ga dobijate dovoljno.

fetus u 32. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 32. nedelji

NJihova pluća još uvek moraju da se razvijaju, ali udisanje amnionske tečnosti3 im pomaže da ih ojačaju u pripremi za prvo udisanje vazduha1.

U 32. nedelji trudnoće, vaša beba može da okreće glavu sa jedne na drugu stranu.

Iako vaša beba spava veći deo dana, kad je budna, možda eksperimentiše sa novom sposobnošću okretanja glave s jedne na drugu stranu1. Sada postaje svesnija sopstvenog tela i može da sisa palac i šutne nogama kad god je za to raspoložena4.

Neke bebe će do 32. nedelje biti u položaju sa glavom okrenutom nadole, poznatim kao cefalični prikaz, spremne za rođenje. Ako vaša beba i dalje uživa u položaju sa glavom gore ili u poprečnom (horizontalnom) položaju, ne brinite; ima dovoljno vremena da se okrene2.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Vitamin D: Ključni sastojak za buduće zdravlje kostiju

Vitamin D je važan hranljivi sastojak koji treba uključiti u vašu ishranu u trećem tromesečju. Reguliše nivo kalcijuma i fosfora u telu, koji su neophodni za razvoj kostiju vaše bebe5,6. U ekstremnim slučajevima nedostatak vitamina D kod majke može prouzrokovati omekšavanje kostiju bebe, što može dovesti do retkog stanja rahitisa7.

Osim što štiti i pomaže u izgradnji njihovih kostiju, vitamin D koji konzumirate sada pomaže u izgradnji ličnih zaliha ove hranljive materije kod bebe, na koje će se oslanjati u prvih nekoliko meseci nakon rođenja.

Tokom trudnoće se preporučuje svakodnevno unošenje 10 mikrograma vitamina D.

Telo stvara vitamin D kada je koža izložena UVB zracima sunčeve svetlosti. Međutim, geografska širina Ujedinjenog Kraljevstva znači da imamo samo nekoliko meseci efektivne sunčeve svetlosti svake godine tokom leta. To znači da vitamin D koji se dobija kroz izlaganje kože suncu možda neće biti dovoljan da bude potpora vama i vašoj bebi tokom čitave trudnoće.

Možete povećati unos vitamina D od 32. nedelje nadalje tako što ćete paziti da jedete dobre izvore hrane. Međutim, malo je verovatno da će oni pružiti dovoljno. U Velikoj Britaniji se preporučuje uzimanje dodatka od 10 mikrograma vitamina D svakog dana tokom čitave trudnoće kao garancija da ćete dostići nivo koji je potreban vama i vašoj bebi8. Ministarstvo zdravlja takođe preporučuje da nastavite da uzimate dodatak vitamina D i nakon rođenja bebe ako planirate da dojite bebu8.

Simptomi trudnoće u trećem tromesečju (sa 32 nedelje)

Da li ste se umorili od osećaja umora? Zapamtite da podizanje nogu svako malo nije znak slabosti – to je razumna strategija koja će vam pomoći da prebrodite dan!

Znakovi trudnoće mogu takođe da uključuju:

 • problemi sa spavanjem
 • strije
 • otečene i krvareće desni
 • bol na boku uzrokovan širenjem materice (bol u okruglim ligamentima)
 • glavobolja
 • bolovi u leđima
 • probavne smetnje i žgaravica
 • nadimanje i zatvor
 • grčevi u nogama
 • napadi vrućine
 • vrtoglavica
 • otečene ruke i stopala
 • infekcije mokraćnih puteva
 • vaginalne infekcije
 • zatamnjena koža lica ili smeđe mrlje – ovo je poznato kao hloazma ili trudnička maska
 • masna, mrljasta koža
 • gušća i sjajna kosa
 • simptomi iz ranijih nedelja, uzrokovani trudnoćnim hormonima, kao što su promene raspoloženja, čudne žudnje za trudnoćom, pojačan osećaj mirisa, bolne ili propusne dojke, beli mlečni mlečni trudnički iscedak iz vagine i lagana mrlja (potražite lekarski savet za eventualna krvarenja)

SLEDEĆI KORACI

Proverite da li vaš prenatalni multivitamin sadrži 10 mikrograma vitamina D, i ukoliko to nije slučaj, kupite zaseban.

Ukoliko redovno jedete sledeću hranu bogatu vitaminom D, takođe ćete povećati unos9:

 • Masna riba, uključujući haringe, skuše, sardine, losos ili pastrmku (ali ovo  treba ograničiti na dve porcije nedeljno budući da masna riba može sadržati toksine koji mogu biti štetni za bebu u razvoju)
 • Jaja – žumance sadrži vitamin D
 • Obogaćena hrana – neki brendovi mleka, žitarice za doručak, margarini i namazi sa malim procentom masti su dodali vitamin D

Poslednji put pregledano: 8. avgusta 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju