31. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 31 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

7 meseca (3. tromesečje)

Sve u očima

Iako se njihov rast usporava u toku 31. nedelje trudnoće, njihov razvoj se nastavlja, a boja očiju sada počinje da se formira. Vitamin C igra ulogu u apsorpciji gvožđa, dok gvožđe nastavlja da potpomaže njihovu kognitivnu funkciju.

fetus u 31. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 31. nedelji

Razvijanje boje očiju u 31. nedelji

Sa otprilike 28cm dužine od temena glave do trtice i 3lb 5oz, vaša beba još uvek dobija na težini u 31. nedelji trudnoće, ali njen rast počinje malo da usporava1. Količina tečnosti u materici se, međutim, povećava. Dok se ne rodi, vaša beba će nastaviti da udiše2 i guta ovu amnionsku tečnost i izlučuje je kao urin3.

Sada se razvija pigment oka vaše bebe, ali može proći nekoliko meseci nakon rođenja da bi se razvio u pravu boju.

Otprilike se u 31. nedelji razvija boja očiju vaše bebe, i dok se većina kavkaskih beba rađa sa plavim očima, ako im je suđeno da se promene, mogu proći meseci dok se ne pojavi njihova prava boja.

Kakve god boje na kraju postale, oči vaše bebe već reaguju na svetlost, a zenice mogu da se šire. Njeni kapci su sada dobro razvijeni, što omogućava vašoj bebi da otvori i zatvori oči po volji1. Pročitajte više o očima vaše bebe pri rođenju.

Mogu li da utičem na boju očiju moje bebe?

Boja očiju vaše bebe uglavnom je određena genetikom. Ništa što radite ili jedete u trudnoći ili čak nakon rođenja bebe, to ne može promeniti. Ako i vi i vaš partner imate istu boju očiju, velika je šansa da će i vaša beba imati istu boju – ali to nije sigurno. Geni vaše porodice, koji uključuju gene vaših roditelja, mogu da se mešaju i daju mnogo različitih rezultata.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Vitamin C – pomaže apsorpciju gvožđa

Sa svim novim kognitivnim funkcijama koje vaša beba razvija, važno je osigurati da im vaša ishrana obezbedi dovoljno zaliha gvožđa, zajedno sa vitaminom C koji pomaže u njegovoj apsorpciji iz biljnih izvora (nehem izvori). Potreban za zaštitu ćelija i pomoć u proizvodnji kolagena koji formira hrskavicu, tetive, kosti i kožu4, vitamin C je važan deo vaše ishrane u trudnoći.

Vitamin C pomaže apsorpciji gvožđa, koje potpomaže kognitivnu funkciju vaše bebe.

Iz tog razloga je dobra ideja da vitamin C uzimate sa ili nakon određene hrane bogate gvožđem. Na primer, čaša soka od pomorandže sa prženim povrćem, lososom i brokolijem, ili kivi i nekoliko indijskih oraha.

Vitamin C i gvožđe se mogu naći prirodno u mnogo različitih namirnica, pa postizanje dobrog balansa u vašoj ishrani ne bi trebalo da bude preteško. Referentni unos hranljivih sastojaka (RNI) vitamina C tokom trudnoće iznosi 40mg dnevno, sa dodatnih 10mg u 3. tromesečju trudnoće6.

SLEDEĆI KORACI

Pokušajte da dodate jedan od ovih izvora vitamina C u svoje obroke:

  • Voće – pomorandže, kivi, jagode ili borovnice
  • Isceđeni limun ili limeta
  • Voćni sok
  • Brokoli pripremljen na pari
  • Sirovi listovi spanaća
  • Paradajz
  • Prokelj

Poslednji put pregledano: 8. avgusta 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju