30. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 30 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

7 meseca (3. tromesečje)

Hrana za razmišljanje

Mnogo toga se događa iznutra i izvan za vašu bebu kada ste trudni 30 nedelja. Počinju da se pojavljuju sitni nokti na nogama a njihova nervna vlakna brzo rastu kako bi omogućila da moždani impulsi brže putuju. Ovaj kognitivni razvoj je potpomognut gvožđem, pa je važno da ga ima dovoljno u vašoj ishrani.

fetus u 30. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 30. nedelji

Vreme je za ulazak u 30. nedelju

U 30. nedelji vaše trudnoće, vaša beba je dugačka oko 27cm od glave do pete i teška negde u opsegu od 3lbs. Njen mozak i pluća nastavljaju da sazrevaju, dok spolja počinju da rastu1 sitni nokti na nogama.

Otprilike sada beli, masni vernix i mekana, fina kosa poznata kao lanugo počinju da nestaju2 – znak da vaša beba ima dovoljno masnoće ispod kože da je greje.

…Mnoge bebe će se okrenuti u položaj sa glavom okrenutom nadole čime se smatra da je spremna za rođenje.

Mnoge bebe u ovom trenutku zauzimaju položaj sa glavom okrenutom nadole1 u pripremi za put u spoljni svet. Ne brinite ako vaša babica otkrije da se vaša beba još nije okrenula – još uvek ima dovoljno vremena.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

I dalje razmišljate o gvožđu?

Gvožđe je ključni hranljivi sastojak tokom trudnoće. Prenosi kiseonik po vašem telu u krvnim ćelijama, prenoseći ga bebi kroz placentu i igra značajnu ulogu u kognitivnom razvoju vaše bebe3.

Iz tog razloga je važno da tokom čitave trudnoće jedete puno hrane bogate gvožđem, poput mesa, masne ribe i jaja. Biljni izvori uključuju hleb i žitarice za doručak obogaćene gvožđem; tamno zeleno, lisnato povrće poput potočarke, kovrdžavog kelja i brokolija; sušeno voće kao što su smokve i kajsije; i mahunarke4.

Većina trudnica može da održi odgovarajući nivo gvožđa u krvi samo ishranom. Ali, možda će vam biti propisan dodatak ukoliko nivo gvožđa postane nizak5.

…dobra je ideja da tokom obroka popijete čašu voćnog soka ili pojedete komad voća sa visokim sadržajem vitamina C da biste pomogli apsorpciju gvožđa.

Vredi zapamtiti da neke namirnice inhibiraju unos gvožđa, dok ga druge poboljšavaju. Vitamin C pomaže u unosu gvožđa iz biljnih izvora, stoga je dobro popiti čašu voćnog soka bogatog vitaminom C ili pojesti komad voća u toku obroka6. Kalcijum može imati suprotan efekat, kao i tanini koji se nalaze u čaju i kafi. To ne znači da ih treba izbegavati. Gvožđe koje vam je potrebno treba da dobijete iz dobro izbalansirane ishrane.

SLEDEĆI KORACI

Obavezno unesite dovoljno sledeće hrane koja sadrži gvožđe4:

  • Nemasno meso i masna riba poput sardina
  • Tamno zeleno povrće poput brokolija, potočarke i kovrdžavog kelja
  • Orašasti plodovi, posebno indijski orasi
  • Mahunarke, leblebije, pasulj i sočivo
  • Integralne žitarice, uključujući integralni hleb i žitarice za doručak  obogaćene gvožđem
  • Suvo voće poput kajsije, suve šljive i suvog grožđa
  • Jaja

Poslednji put pregledano: 8. avgusta 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju