29. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 29 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

7 meseca (3. tromesečje)

Prilagodite se

U vreme kada ste trudni 29 nedelja, beba će biti sve aktivnija i možete očekivati da ćete osećati kako se kreće – mnogo. U vašem trećem tromesečju takođe počinje ubrzanje rasta, u kome će se težina vaše bebe utrostručiti. Vitamin K ostaje važan u vašoj ishrani kako bi pomogao zgrušavanju krvi, pa se pobrinite da i dalje jedete zdravu izbalansiranu hranu.

fetus u 29. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 29. nedelji

U 29. nedelji trudnoće, veličina i težina svake bebe znatno variraju. Ali, u proseku su otprilike 26cm – mereno od vrha glave do pete – i teške oko 2lb 8oz. Međutim, vaša može biti veća ili manja od ovog1.

Ono što je sigurno je da će vaša beba od sada do kraja trećeg tromesečja znatno rasti, udvostručujući se, ili u nekim slučajevima utrostručujući svoju težinu2. I dok još nisu spremni za susret sa svetom, njihov mozak je dovoljno razvijen da kontroliše osnovne funkcije kao što su disanje i telesna temperatura1.

Drugi organ ili par organa koji počinju dobro da funkcionišu u 29. nedelji su pluća. Složena mreža vazdušnih kesica i manjih disajnih puteva u njima dovoljno je razvijena da do ove faze udišu vazduh, ali ona nikako nisu kompletna i vašoj bebi bi najverovatnije bila potrebna dodatna pomoć ventilatora ako bi se rodila u ovoj fazi1. Njena pluća će se razvijati tokom trudnoće i do detinjstva3.

Vaša beba je i dalje veoma aktivna u ovoj fazi.

Vaša beba će i dalje biti vrlo aktivna tokom 29. nedelje, a verovatno ćete primetiti puno kretanja fetusa – više saltova, trka i udaraca, kao i jake udarce nogom1.

Iako ne postoji određeni broj pokreta koje bi trebalo da osećate svakog dana, trebalo bi da budete svesni vlastitih oblika vaše bebe; možda su aktivniji nakon što nešto pojedete ili kad sednete da se opustite noću.

Svaka trudnoća je različita, ali ako primetite promenu načina bebinog kretanja, obavestite svoju babicu ili bolnicu.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Razmišljanje unapred – vitamin K za porođaj i rođenje

Iako je potreban samo u malim količinama – oko 0,001mg dnevno po kilogramu telesne težine4 – Vitamin K ostaje važna komponenta u vašoj ishrani tokom trudnoće. Od vitalnog značaja za zgrušavanje krvi, nedostatak ovog vitamina u trudnoći može dovesti do komplikacija za vašu bebu nakon rođenja5. Iako retko, može dovesti do spontanog krvarenja i modrica bilo gde u telu. Zdrav nivo vitamina K omogućava normalno zgrušavanje krvi i smanjuje sve takve rizike.

Iako je nedostatak vitamina K retka pojava kod beba, većini se daju injekcije kao dodatak nakon što se rode.

Većina ljudi unosi dovoljno vitamina K kroz ishranu bez napora, a takođe ga mogu stvoriti neke bakterije u crevima6. Dakle, iako to nije hranljiva materija na koju treba da obratite posebnu pažnju, vredi osigurati da uključite neke od dolenavedenih izvora vitamina K kao deo vaše zdrave ishrane u trudnoći.

Iako je nedostatak vitamina K retka pojava kod beba, većini se daju injekcije kao dodatak nakon što se rode.

SLEDEĆI KORACI

Uključite ove namirnice bogate vitaminom K kao deo vaše zdrave, izbalansirane ishrane:

  • Zeleno, lisnato povrće kao što su spanać, brokoli, kupus i kelj
  • Biljna ulja, posebno sojino ulje
  • Jaja
  • Posno meso
  • Mlečni proizvodi

Poslednji put pregledano: 8. avgusta 2016

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju