28. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 28 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

7 meseca (3. tromesečje)

Dišite lagano

Sada ulazite u treće tromesečje, vaša beba se brzo goji ostavljajući zalihe masnoće ispod kože, a pluća su joj dovoljno razvijena da može da udahne vazduh ako bi se rodila rano. Gestacioni dijabetes se kod nekih žena može dijagnostikovati u trećem tromesečju. Saznajte koje promene načina života mogu pomoći ukoliko se ovo dogodi.

fetus u 28. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 28. nedelji

Stvaranje masti u 28. nedelji

Do 28. nedelje vaše trudnoće beba je u potpunosti formirana i ima težinu nešto više od 2lbs1. Budući da većina njenih telesnih sistema dobro funkcioniše, veći deo njenog razvoja se sada usredsređuje na rast. Deo ovoga uključuje ostavljanje masnih zaliha1 koje će je grejati nakon rođenja.

Vaša beba je u ovoj fazi toliko dobro razvijena da bi joj, ukoliko bi se sada rodila, pluća bila sposobna da udišu vazduh, mada uz pomoć ventilatora2.

Do 28. nedelje, pluća vaše bebe su dovoljno razvijena da udišu vazduh.

Da li ste nedavno čuli otkucaje srca vaše bebe? Kako vaši prenatalni sastanci postaju sve češći, vaša babica će češće ovo proveravati i možda ćete moći da ih slušate, bilo preko ultrazvuka ili stetoskopa. Njen puls se u ovoj fazi usporio na oko 140 otkucaja u minuti, a vaš partner će ga možda čak čuti prislanjanjem uha na vaš stomak1.

Kako vaša beba raste, u vašoj materici ima manje prostora za kretanje, pa ćete verovatno osetiti i najmanje istezanje ili udarac.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Gestacioni dijabetes

Održavanje izbalansirane ishrane tokom trudnoće je od vitalnog značaja kako bi se osiguralo da beba dobije sve hranljive sastojke koji su joj potrebni za zdrav razvoj. Važno je i za vaše sopstveno zdravlje. Neke žene razviju gestacioni dijabetes dok su trudne, obično u trećem tromesečju3. Postoji niz razloga zbog kojih će neke žene verovatno razviti ovo stanje više nego druge, uključujući prekomernu težinu i indeks telesne mase preko 30 pre trudnoće4.

Neke žene razviju gestacioni dijabetes dok su trudne, obično u trećem tromesečju

Gestacioni dijabetes znači da vaše telo ne može da proizvede dovoljno hormona zvanog insulin koji kontroliše nivo glukoze u vašoj krvi. Kao rezultat, nivo šećera u krvi može postati previsok3.

Vaše potrebe za insulinom se povećavaju tokom trudnoće zbog dodatnih zahteva vaše bebe koja raste. Tokom trudnoće ćete redovno obavljati testove urina kako biste proverili da li ima glukoze u urinu, što je znak da je nivo glukoze u krvi visok. Ukoliko su vaši nivoi glukoze previsoki, više je nego verovatno da se vaš gestacioni dijabetes može lečiti zdravom ishranom i vežbanjem, mada se nekim ženama daju lekovi. Ako se gestacioni dijabetes ne leči, može dovesti do rizika od komplikacija prilikom porođaja.

Saznajte više o gestacionom dijabetesu i kako promene načina života mogu pomoći.

SLEDEĆI KORACI

Ako vam je dijagnostikovan gestacioni dijabetes, biće vam savetovano kako najbolje da upravljate njime. Promene u vašem načinu života mogu da uključuju4:

  • Jedite redovno – ne preskačite obroke
  • Izbor hrane sa niskim GI kada je to moguće (hrana koju telo sporije razgrađuje, pomažući da nivo šećera u krvi ostane stabilniji)
  • Jedite više voća i povrća
  • Ograničite unos šećera
  • Konzumirajte više nezasićenih masti
  • Pratite unos kalorija

Poslednji put pregledano: 8. avgusta 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju