27. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 27 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

6 meseca (2. tromesečje)

Pregled

27. nedelja označava početak vašeg trećeg tromesečja, a vaša beba postaje deblja. Njena čula se takođe brzo razvijaju, a oči postaju osetljivije na svetlost. Simptomi žgaravice su uobičajeni problem u ovoj fazi. Otkrijte kako izbegavanje neke hrane i konzumiranje druge mogu da pomognu.

fetus u 27. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 27. nedelji

Stvaranje masti u 27. nedelji

U 27. nedelji trudnoće vaša beba je dugačka otprilike 24cm od temena do trtice i teži nešto više od 2 lbs1. Sa više masnoće pod kožom, počinje da poprima punašan izgled novorođenčeta1. Ova masnoća pomaže u regulaciji njene telesne temperature i pomoći će joj da se zagreje nakon rođenja2.

Čula vaše bebe se takođe razvijaju, mrežnjače u njihovim očima postaju osetljivije na svetlost3. Njihove trepavice su takođe na svom mestu i pomoći će im da zaštite njihove nežne oči nakon što napuste sigurnost vaše materice.

Zanimljivo je da su pupoljci vašeg deteta za ukus toliko dobro razvijeni1 da će možda moći da osete suptilne razlike u vašoj amnionskoj tečnosti, koje se mogu promeniti sa različitom hranom koju jedete4. Možda čak i osetite da postaju aktivniji nakon određene namirnice, poput začinjenih karija.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Žgaravica u trudnoći

Povećani nivoi progesterona tokom trudnoće opuštaju vaše mišiće u pripremi za porođaj. Ovo takođe utiče na ventil na ulazu u vaš stomak, koji može da dozvoli da male količine stomačne kiseline procure u vaš jednjak. To, zajedno sa matericom koja raste i koja vrši pritisak na vaš stomak, može dovesti do jakog osećaja žgaravice5.

Neke namirnice mogu verovatnije izazvati jak osećaj žgaravice, pa ćete možda želeti da obratite dodatnu pažnju na svoju ishranu. Kada prepoznate svoju problematičnu hranu, pokušajte da je jedete umereno. Važno je ne isključiti nijednu grupu namirnica ili važne hranljive sastojke, pa ako ne podnosite određenu hranu, obavezno je spomenite svom zdravstvenom savetniku.

… obratite pažnju na problematičnu hranu u vašoj zdravoj trudnoćnoj ishrani koja uzrokuje žgaravicu i napravite male promene, poput sedenja nakon obroka ili uzimanja hrane u maloj količini i često

Takođe možete smanjiti simptome tako što ćete uspravno sedeti nakon obroka kako biste svom telu dali vremena da počne da vari hranu. Neke mame smatraju da mali i česti obroci, i ne neposredno pred spavanje, mogu pomoći, pa ćete možda pokušati da spavate sa nekim dodatnim jastucima kako biste podigli glavu i ramena.

Pre uzimanja bilo kakvih lekova protiv žgaravice, konsultujte se sa svojim lekarom, babicom ili farmaceutom, jer neki možda nisu pogodni tokom trudnoće.

SLEDEĆI KORACI

Isprobajte sledeće predloge za ublažavanje osećaja žgaravice5,6:

  • Izbegavajte hranu i piće koji sadrže kofein (npr. čaj, kafa, kola, čokolada)
  • Izbegavajte kiselu hranu i pića
  • Izbegavajte začinjenu i masnu hranu
  • Probajte hranu na bazi mleka kada osetite da se simptomi pojačavaju

Poslednji put pregledano: 8. avgusta 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju