26. nedelja trudnoće

Koliko meseci čini 26 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

6 meseca (2. tromesečje)

Hrana za mozak

U vašoj 26. nedelji trudnoće, vaša beba ulazi u fazu značajnog fizičkog rasta i razvoja mozga. Vaša izbalansirana ishrana treba da sadrži dobre izvore polinezasićenih masnih kiselina (LCP) DHA dugog lanca koji potpomažu ovaj brzi razvoj mozga.

fetus u 26.nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 26. nedelji

Spremamo se za rođenje bebe

Kako vaša beba počinje da se priprema za rođenje, dobra ideja je da i vi to učinite. Sada je vreme da počnete da razmišljate o svom planu porođaja, šta biste mogli da spakujete za bolnicu i kakvo ublažavanje bola bi vam prijalo kada počnete da se porađate.

Ako već niste rekli poslodavcu da idete na porodiljsko odsustvo, treba to da uradite odmah jer morate da ga obavestite najmanje 15 nedelja unapred. Saznajte više o svojim pravima i na šta još imate pravo na direct.gov.uk, ili posetite WorkSmart za pomoć i savete i potražite „porodiljsko odsustvo“.

LCP na mozgu

Polinezasićene masne kiseline dugog lanca (LCP) su grupa posebnih masnih kiselina. Dva najznačajnija LCP za razvoj vaše bebe se nazivaju DHA i AA, koji su deo Omega 3 i Omega 6 grupa masti3.

Pokazalo se da DHA doprinosi razvoju bebinog mozga i oka i važan je za bebin razvoj vida tokom prve godine života4.

Budući da se mozak vaše bebe tako brzo razvija u trećem tromesečju, posebno je važno osigurati da dobija dovoljno DHA.

DHA nastavlja da potpomaže razvoj mozga vaše bebe nakon rođenja kada se prenosi kroz majčino mleko5.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Istraživanja o LCP

Stručnjaci su pregledali dokaze koji se odnose na LCP u trudnoći i otkrili su da su majke koje su uzimale dodatni DHA u drugoj polovini trudnoće smanjile rizik od prevremenog porođaja i povećale porođajnu težinu svojih beba6,7.

Činjenice o dobrim mastima

Važno je osigurati da vaša izbalansirana ishrana uključuje dobre izvore LCP, posebno DHA, dok ste trudni ali i kada se beba rodi.

Stručnjaci preporučuju uključivanje dodatne dnevne doze od 100-200mg DHA tokom trudnoće i dojenja8. Međutim, izvori DHA iz hrane su ograničeni na masnu ribu, riblje ulje i iznutrice, od kojih su neke na listi hrane koju treba izbegavati ili ograničiti tokom trudnoće, posebno džigericu.

Za zdrav unos LCP, uključujući DHA, trudite se da jedete 1-2 porcije masne ribe, kao što su skuša, sardine, sveža tuna i losos, nedeljno. Izbegavajte da jedete više od ovoga zbog nivoa zagađivača i žive koje mogu sadržati.

Ako vam se ne sviđa ideja da jedete masnu ribu, obavezno uključite neke druge izvore Omega 3 masti u svoju ishranu, poput orašastih plodova, semenki, tamnozelenog povrća, uljane repice, integralnih žitarica i proizvoda od soje9.

Sledeći koraci

Isprobajte ove ideje za trudničke obroke i grickalice koje sadrže Omega 3 masti:

  • Skuša na kriški integralnog tosta
  • Losos na žaru sa povrćem pripremljenim na pari
  • Waldorf salata od jabuka, celera i oraha
  • Riblje pogačice od lososa sa dečijom salatom od spanaća
  • Šaka orašastih plodova i semenki
  • Činija integralnih žitarica
  • Voćni smoothie od sojinog mleka

Poslednji put pregledano: 8. avgusta 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju