24. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 24 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

6 meseca (2. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 24. nedelji

Sva ta praksa disanja dobro dođe vašoj bebi.

pregnancy icon

Trudnoća u 24. nedelji

Detaljnije ćemo pogledati kako insulin utiče na šećer u krvi.

fish icon 2

Ishrana & hranjenje

Istražujemo jod, inteligentan hranljivi sastojak.

Razvoj bebe u 24. nedelji

Foetus Pregnancy Week 24

Kako izgleda moja beba? Koje je veličine moja beba?

U 24. nedelji trudnoće, vaša beba je dugačka oko 21cm od temena glave do pete, otprilike iste veličine kao klas, samo teža. Treba da ima težinu od oko 600g.1,2

Vaša beba je sada prilično formirana, mada je pomalo mršava. Tokom narednih nedelja on ili ona će nastaviti da dobijaju na težini. Vaša beba takođe sada ima sve svoje crte lica, uključujući obrve i trepavice – možda čak imaju i pramenove kose1.

Supstanca nazvana „surfaktant“3 se pojavljuje u plućima vaše bebe. Pomaže da malene vazdušne kesice u plućima (alveole) ostanu otvorene. Vaša beba vežba disanje otprilike od 17. nedelje, pa bi, ako bi bila prevremeno rođena, imala dobre šanse da preživa i diše bez pomoći neonatalne jedinice.

Vaša beba će postati malo manje akrobatska zbog svoje veličine. Međutim, ona i dalje ima taktilni odnos sa okolinom i vi ćete i dalje osećati, pa čak i videti, kako se vaša beba pomera, kotrlja, šutira i isteže.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Trudnoća u 24. nedelji (drugo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

Sada bi trebalo da vam je stomak vidljiv i da i dalje raste. Ili da li bi trebalo? Svaka trudnoća je drugačija: na nekim budućim mamama se trudnoća pokazuje rano, dok druge mogu proći ceo svoj termin sa jedva primetnim stomakom. Ono što je važno je da slušate svog lekara ili babicu i (iako to može biti teško) ignorišete ljude koji vam govore kako stvari “treba da izgledaju”. Čak i ako su to sami roditelji, njihova trudnoća bila je jedinstvena za njih, kao i vaša za vas.

Takođe treba pripaziti na nivo insulina. Insulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi i ako ga nemate dovoljno, nivo šećera u vašoj krvi može postati izuzetno visok.

Nizak nivo insulina takođe može dovesti do gestacionog dijabetesa4, što može uzrokovati probleme za vas i vašu bebu. Zbog toga se većini žena nudi test na toleranciju na glukozu u ovoj i u 28. nedelji. Za više detalja razgovarajte sa svojim lekarom ili babicom.

Određene grupe žena imaju veći rizik od razvoja gestacionog dijabetesa od drugih. Tu spadaju žene sa indeksom telesne mase (BMI) od 30 ili više i žene iz južne Azije, Bliskog istoka ili afro-karipskog nasleđa.5

Simptomi trudnoće u 24. nedelji

Woman suffering from depression in pyjamas

Fokusirajte se na jod

Jod možete smatrati gorivom za mozak vaše bebe, jer su studije pokazale da može povećati IQ11 bebe, pa čak i dovesti do poboljšanja celoživotnog napretka12.

Međutim, blagi nedostatak joda može biti čest među trudnicama13, a istraživanja Univerziteta Surrey i Univerziteta Bristol sugerišu da čak i blagi nedostatak joda u trudnoći može biti povezan sa lošijom kognitivnom funkcijom13.

Steamed chinese style fish fillet.

Srećom, većina budućih mama može dobiti dovoljno joda iz dobro izbalansirane ishrane. Bela riba je najbogatiji prirodni izvor, a mlečni proizvodi, uključujući jogurt i kravlje mleko, takođe su bogati jodom.

Međutim, jod iz mlečnih proizvoda varira od sezone do sezone14, što može uticati na količinu joda u vašoj ishrani15. Mleko proizvedeno zimi, kada se krave hrane zimskim obrocima, sadrži više joda. Tokom leta su izmereni niži nivoi14.

Razgovarajte sa svojim lekarom ili babicom o uzimanju dodatka joda. Ako već unosite dovoljno joda kroz dobro izbalansiranu ishranu, malo je verovatno da će vam trebati dodatak, a previše joda može biti štetno za vašu bebu.

Budući da su najbolji izvori joda životinjski, vegetarijanci i vegani mogu biti u većem riziku od njegovog nedostatka15

NAUČNA POZADINA

JOD

Pokrenula Nutricia

Lako je osećati zbunjenost zbog joda. S jedne strane, blagi do umereni nedostatak može dovesti do loše kognitivne funkcije kod bebe. S druge strane, previše joda je takođe loše za vas i vašu bebu. To je čin delikatnog balansiranja.

Vašem telu je potreban jod za stvaranje hormona štitne žlezde, koji utiču na normalnu funkciju ćelija i telesne procese kao što su srčani puls i metabolizam. Tokom trudnoće, ćelije vaše bebe se takođe oslanjaju na unos joda, uključujući ćelije u njihovom mozgu koji se brzo razvija16.

Svim ženama je potrebno najmanje 0,14mg joda dnevno17. Svetska zdravstvena organizacija predlaže da trudnice uzimaju 0,25mg dnevno18. Ako ste zabrinuti zbog nivoa joda, obratite se lekaru ili babici koji će možda predložiti uzimanje dodataka.

Poslednji put pregledano: 14. januara 2020

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju