22. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 22 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

5 meseca (2. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 22. nedelji

Ako razgovarate sa svojim stomakom, otprilike u ovom periodu ćete primetiti da ima reakcije.

pregnancy icon

Vaše telo

Vaša beba koja sve više raste bi mogla vršiti pritisak.

orange icon

Ishrana & hranjenje

Morate biti sigurni da uzimate mnogo vitamina C.

Razvoj bebe u 22. nedelji

foetus pregnancy week 22

Kako izgleda moja beba? Koje je veličine moja beba?

U 22. nedelji trudnoće, vaša beba će biti otprilike 20cm dugačka od glave do pete (približno veličine kokosa) i imaće težinu od 450g.

Vaš glas je najjasnija stvar koju će on ili ona čuti tokom trudnoće1. Ubrzo će vaša beba početi da reaguje sofisticiranim orijentacionim pokretima1. Vaša beba takođe počinje da razaznaje druge zvukove, pesme i melodije2,3. Ovo je dobro vreme da započnete razgovor i, ako želite, zapevate svojoj bebi. Studije su pokazale da, samo nekoliko sati nakon rođenja, bebe pokazuju sklonost ka glasu svoje majke1.

Drugi čulo koje se razvija je ukus4. Vaša ishrana može uticati na to šta će beba jesti kad se rodi, pa je najbolje izbegavati prenošenje ukusa za nezdravu hranu. Ubacite u ishranu puno svežeg povrća bogatog vitaminom C.

Vaša beba je daleko više od igre i već stvara zube odraslih. Ređaju se iza mlečnih zuba, iako nicanje zuba obično započinje tek kad napune šest meseci.1

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Trudnoća u 22. nedelji (drugo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

Najuočljivija promena koju drugi primećuju će biti vaš stomak koji sve više raste. Ipak, neke mame se bore da vide bilo šta osim strija koje se mogu pojaviti. One pogađaju oko 80% trudnica6, a „trudničke pruge“ su nešto čime bi trebalo da se ponosite.

Nakon rođenja one blede do svetlo srebrne boje, ali neće potpuno nestati. Ne treba trošiti novac na „čudotvorna lečenja“. Neparfemisana hidratantna krema ili ulje za telo je u redu: samo ga nežno umasirajte u pogođena područja.

Hormon trudnoće progesteron se takođe nagomilava na pritisak4. Bukvalno. Odgovoran je za naslage4 – ili hemoroide – koje su česte u trudnoći. Progesteron opušta zidove krvnih sudova u vašem rektumu, a sa bebom koja raste i gura iste krvne sudove, mogu da nabreknu kao naslage.

Da biste smanjili naslage, jedite puno hrane bogate vlaknima, uključujući integralni hleb, voće i povrće i pijte puno tečnosti da bi stolica bila meka i redovna. Držite krpu umočenu u ledenu vodu na naslage kako biste ublažili bol i obavezno razgovarajte sa svojim lekarom ili babicom pre upotrebe lekova7.

Simptomi trudnoće u 22. nedelji

pregnancy constipation banner

Fokusirajte se na Vitamin C

oranges

Pored jačanja vašeg imunološkog sistema, vitamin C će pojačati imuni sistem vaše bebe. Vitamin C štiti i održava ćelije zdravim, a potpomaže i imuni i nervni sistem. Vitamin C takođe pomaže vašoj bebi da apsorbuje gvožđe, koje potpomaže kognitivne funkcije13.

Referentni unos hranljivih sastojaka (RNI) vitamina C za trudnoću je 40mg svakog dana – sa dodatnih 10mg dnevno u poslednjem tromesečju14.

NAUČNA POZADINA

VITAMIN C

Pokrenula Nutricia

Vitamin C je vašoj bebi potreban da pomogne u stvaranju kolagena, proteina koji stvara vezivno tkivo koje pomaže telu vaše bebe da dobije strukturu, istovremeno potpomažući njene organe u razvoju. Kolagen je takođe osnova za zube, kožu, desni, hrskavicu, kosti i krvne sudove, kao i sposobnost zarastanja rana kod vaše bebe15.

Vitamin C je takođe važan za apsorpciju gvožđa „nehema“. Postoje dva oblika gvožđa: jedan od životinjskih proizvoda i gvožđe „nehem“, iz biljaka. Vitamin C pomaže vašem telu da apsorbuje gvožđe iz biljaka16, dodatno smanjujući rizik od anemije zbog nedostatka gvožđa, koja može uticati na vaše zdravlje i razvoj vaše bebe17. Poboljšanje apsorpcije nehem gvožđa iz biljaka, dodatno stvara zalihe gvožđa vaše bebe kao potporu učenju i rastu u prvih šest meseci života18.

Poslednji put pregledano: 13. januara 2020

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju