21. nedelja trudnoće

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 21 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

5 meseca (2. tromesečje)

Mega Omega

Kada ste trudni 21 nedelju, vaša beba je teža od vaše placente. Njen probavni sistem počinje da radi, a kosti postaju sve tvrđe i jače. Saznajte kako su određene masti važne za njihov razvoj u ovom trenutku i kako ih uvrstiti u zdravu svakodnevnu ishranu.

fetus u 21. nedelji trudnoće

Razvoj vaše bebe u 21. nedelji

Gutanje i ispitivanje ukusa u 21. nedelji trudnoće

Teška oko 350 g (nešto više od 12oz)1, u 21. nedelji trudnoće vaša beba je teža od placente. Njeni pokreti od sada mogu biti značajno uočljiviji dok se hrskavica u njenom telu pretvara u kost, dajući njenim udovima i zglobovima veću masu i snagu2.

U ovoj fazi, probavni sistem vaše bebe je počeo da funkcioniše mada na jednostavan način3. Jedna akcija za koju se misli da pomaže njenom probavnom sistemu je gutanje amnionske tečnosti (plodove vode), koja je takođe izvor ishrane za vašu bebu3. Prirodno slatka, vaša amnionska tečnost poprima suptilne ukuse hrane koju svakodnevno jedete2, što vaša beba oseća zahvaljujući sve osetljivijim ukusima4.

Mnoge aktivnosti vaše bebe se sada mogu videti na ultrazvuku, uključujući gutanje3 i sisanje palca4. Ono što možda nikada nećete videti je fina kosa nazvana lanugo koja pokriva njihovo telo do kasnijih faza trudnoće, kada masnoća preuzme posao da ih zagreje1.

Omega 3 i Omega 6 masti

Omega 3 i 6 su dve grupe masnih kiselina, uključujući polinezasićene masne kiseline dugog lanca (zajednički poznate kao LCP). Jedan od Omega 3 LCP se naziva dokozaheksaenoinska kiselina ili skraćeno DHA. Tokom trudnoće, DHA doprinosi razvoju bebinog mozga, a takođe potpomaže razvoj bebinih očiju5. Takođe je povezana sa razvojem u ranom dobu života, doprinoseći normalnom razvoju vida vaše bebe tokom prve godine5.

Uključite DHA u ishranu drugog tromesečja kako biste potpomogli razvoj bebinog mozga i očiju.
personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

LCP – vruća tema istraživanja

Stručnjaci su nedavno pregledali dokaze o uticaju LCP u trudnoći. Pokazano je da uzimanje dodatnog DHA tokom trudnoće smanjuje rizik od prevremenog porođaja i povećava porođajnu težinu beba6,7.

Iz tog razloga, trudnicama se savetuje da u ishranu uključe dovoljan nivo Omega 3 masti, posebno DHA.

Dnevna doza zdravih masti tokom trudnoće

Tokom trudnoće treba pokušati da uključite dodatnih 200mg DHA svakog dana za normalan razvoj očiju fetusa5. Najbolji izvori DHA su masne ribe poput skuše, sardina i lososa. Međutim, stručnjaci savetuju ograničavanje određenih vrsta riba u trudnoći zbog nivoa toksina koje mogu da sadrže. Dodaci su dostupne, ali bilo bi dobro da razgovarate sa svojom babicom ili lekarom opšte prakse i proverite da li je dodatak neophodan.

Za zdrav i siguran unos, nastojte da uzimate 1-2 porcije masne ribe nedeljno. Ako ne volite da jedete masnu ribu, obavezno uključite neke druge izvore Omega 3 masti u svoju ishranu, poput orašastih plodova, semenki, tamnozelenog povrća, uljane repice, integralnih žitarica i proizvoda od soje8. Iako vaše telo može da pretvori neke od Omega 3 iz ovih namirnica u DHA, smatra se da ovaj postupak nije vrlo efikasan i da nisu naročito dobra zamena za masnu ribu.

Sledeći koraci

Isprobajte ove grickalice i male obroke bogate Omega 3 mastima:

  • Skuša na kriški integralnog tosta
  • Losos na žaru sa povrćem pripremljenim na pari
  • Pogačice od lososa
  • Šaka orašastih plodova i semenki
  • Posuda integralnih žitarica

Poslednji put pregledano: 14. jul 2016

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju