17. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 17 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

4 meseca (2. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u  17. nedlji

Ove nedelje, vaša beba treba da počne da vežba disanje.

roll mat icon

Vežbanje i fitnes

Trudnoća nije izgovor da radite lakše vežbe – ali nastavite da budete u formi na siguran način.

fish icon 2

Ishrana & hranjenje

Opskrbite se sunčevim vitaminom – vitaminom D.

Razvoj bebe u 17. nedelji

foetus pregnancy week 17

Kako izgleda moja beba? Koje je veličine moja beba?

U 17. nedelji vaša beba treba da ima oko 150g (nešto više od 5oz)1 i treba da je dugačka oko 13cm od temena do trtice2. Do sada je glava vaše bebe bila proporcionalno veća, ali sada njeno telo počinje da je sustiže i da se deblja. Otprilike u to vreme počinje da se formira “masno tkivo” koje skladišti masti3.

Kosa, obrve i trepavice nastavljaju da rastu4. Respiratorni sistem se takođe razvija, a vaša beba će početi da vežba disanje dok se njeni grudi podižu i spuštaju. Do 17. nedelje moguće je da srčani puls vaše bebe otkuca na oko 140–150 bpm2 – mnogo brže od prosečnog raspona odraslih u mirovanju od 60–100 bpm.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Trudnoća u 17. nedelji (drugo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

Vaša placenta raste sa vašom bebom, isporučuje više kiseonika i hranljivih sastojaka i uklanja otpad iz bebine krvi6. Na kraju trudnoće vaša placenta će težiti 500 grama. Neposredno pre rođenja preneće antitela koja će zaštititi vašu bebu u njena prva tri meseca života6.

Sa dve stvari koje sada postaju sve veće, najočiglednija promena biće gledanje kako vaš struk počinje da nestaje. To se dešava dok se vaša materica pomiče prema gore i izlazi iz karlice, naglašavajući vaš trudnički stomak u 17. nedelji. Takođe možete početi da prikazujete trudnički „sjaj“ – blistavu kožu izazvanu pojačanjem hormona i zapremine krvi7.

Međutim, ova transformacija može učiniti da se neke žene osećaju obuzete sobom i uznemireno. 10% trudnoća pokazuje znake stresa ili anksioznosti, a hormoni koji se stalno menjaju mogu učiniti da stvari izgledaju gore nego što jesu7. Ako se mučite, razgovarajte sa svojim lekarom, babicom ili nekim iz našeg tima za podršku 24/7.

Simptomi trudnoće u 17. nedelji

woman resting on sofa

Fokusirajte se na Vitamin D

eggs in box

Tokom trudnoće se preporučuje svakodnevni unos 10 mikrograma vitamina D11. Najefikasniji način da se vitamin D dobije je izlaganjem direktnoj sunčevoj svetlosti – posebno UVB zracima. Međutim, britanska širina znači da svake godine dobijamo samo šest meseci efektivne sunčeve svetlosti, od aprila do septembra. Ovo može objasniti zašto značajan broj mladih žena u Velikoj Britaniji ima nizak nivo vitamina D i zašto samo izlaganje suncu možda neće biti dovoljno za potporu vašoj bebi tokom trudnoće12.

Kako povećati unos vitamina D

Vitamin D je prisutan u određenoj hrani, poput jaja i masne ribe. Ali najbolji način da budete sigurni da ga uzimate dovoljno je da ga uzmete kao dodatak od 10mcg. Neki prenatalni multivitamini ga već sadrže, ili možete odabrati da uzmete zaseban dodatak vitamina D. Takođe možete pojačati unos vitamina D tako što ćete u ishranu uključiti sledeće namirnice:

  • Masna riba, uključujući haringe, skušu, sardine, losos, pastrmku (ograničite unos na 2 porcije nedeljno).
  • Jaja – žumance sadrži vitamin D.
  • Obogaćena hrana – neki brendovi mleka i žitarica za doručak su dodali vitamin D.

NAUČNA POZADINA

VITAMIN D

Pokrenula Nutricia

Vitamin D je važan deo vaše zdrave ishrane u trudnoći. Igra vitalnu ulogu u rastu i razvoju kostiju vaše bebe regulišući nivo kalcijuma i fosfata u njihovom telu13. Odgovarajuća zaliha vitamina D takođe smanjuje rizik vaše bebe od nedostatka vitamina D.

Osim što potpomaže razvoj kostiju vaše bebe tokom trudnoće, vitamin D koji konzumirate sada pomaže u stvaranju ličnih zaliha vaše bebe, na koje će se oslanjati tokom prvih nekoliko meseci života14.

Glavobolje u trudnoći

woman forgetfulness

Neke žene imaju glavobolju u ranoj trudnoći. Obično se ublaže ili nestanu do četvrtog meseca i ne štete vašoj bebi.

Paracetamol je obično sigurno uzimati tokom trudnoće i tokom dojenja, ali uvek u najnižoj efikasnoj dozi i za najkraće moguće vreme. Kada se pravilno koristi, nema štetnih efekata na vas ili vašu bebu15. Potražite savet od svog lekara ili babice o tome koju količinu paracetamola treba uzimati i koliko dugo.

Lekovi protiv bolova koje treba izbegavati

Postoje neka sredstva protiv bolova koje bi trebalo da izbegavate tokom trudnoće ili dojenja. Tu spadaju nesteroidni antiinflamatorni lekovi poput Ibuprofena ili Naproksena i lekovi koji sadrže kodein i druge opijate, osim ako direktno zdravstveni radnik to posebno ne odredi15.

Glavobolja ili preeklampsija?

Ako i dalje budete imali glavobolje, to bi mogao biti znak preeklampsije15. Ona se može pojaviti kod žena oko 20. nedelje trudnoće ili ubrzo nakon porođaja.

Većina slučajeva preeklampsije je blaga, ali ako se ne nadgleda ili ne leči, može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Što se preeklampsija ranije dijagnostikuje, to su bolji izgledi za vas i vašu bebu. Pozovite svog lekara, babicu ili porodilište ako razvijete jaku glavobolju praćenu:

  • Zamagljenim vidom
  • Prisustvom bliceva svetlosti
  • Bolom tik ispod rebara
  • Povraćanjem
  • Oticanjem lica, šaka, stopala ili zglobova

Pročitajte o simptomima i lečenju preeklampsije

Većina slučajeva preeklampsije ne uzrokuje probleme i poboljšava se ubrzo nakon porođaja. Saznajte više o znacima, simptomima i lečenju.

Poslednji put pregledano: 18. decembar 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju