16. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 5 minuta

Koliko meseci čini 16 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

4 meseca (2. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u  16. nedelji

Beba se više kreće i možda ćete osetiti lagano lepršanje u svom stomaku. 

pregnancy icon

Šta se dešava u vašem telu?

Do 16. nedelje, možda ćete imati vidljivi trudnički stomak.

Vitamin D

Zašto je vama i vašoj bebi potrebno mnogo Vitamina D.

Razvoj bebe u 16. nedelji

foetus pregnancy week 16

Koje je veličine moja beba? I, kako izgleda moja beba?

Vaša beba je sada veličine avokada i dugačka oko 11,6 cm. On ili ona imaju težinu od oko 100g1. Cirkulatorni sistem sada počinje da radi i može da pumpa preko 28 litara krvi dnevno.

Otprilike sada vaša beba može početi da savija ruke i prste. Njene ruke mogu čak da se sastanu, stvore pesnicu i drže se2. Kako nervni sistem vaše bebe nastavlja da se razvija, opseg pokreta će takođe napredovati2.

Vaša beba takođe može da prepozna vaš glas. Studije su pokazale da bebe koje čuju pesmu dok su u materici reaguju na istu pesmu kada se peva nakon što su se rodile. Pametno birajte svoje uspavanke3.

Iako počinju da prave izraze lica, još uvek ne mogu da ih kontrolišu2. Još važnije, vaša beba se priprema za ogromno povećanje rasta, više nego udvostručenje težine u narednih nekoliko nedelja4.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Trudnoća u 16. nedelji (drugo tromesečje)

Telesne promene

Možda više nećete moći da sakrijete trudnoću. Međutim, trudnički stomaci su različiti u 16. nedelji. Kod nekih žena možda uopšte nije mnogo izražen, dok druge imaju vidljive stomake. Svi su različiti, zato ne brinite i ne gubite vreme na upoređivanje svog stomaka sa bilo kojim drugim.

Dodatni hormoni u vašem telu takođe povećavaju protok krvi u sluznicama, pa ćete osećati više zapušenja. Nemojte se iznenaditi ako i zbog toga povremeno krvarite iz nosa. Fiziološki rastvori i nosne trake su sigurni tako da vam mogu pomoći da ublažite zapušenost3.

Hormoni takođe mogu prouzrokovati proširenje vena. Zajedno sa povećanim protokom krvi mogu se pojaviti proširene vene. Ne brinite previše – smanjuju se nakon što rodite5.

Čak i ako vas leđa bole od nošenja sve veće bebe, posle 16. nedelje samo ležite ili vežbajte na leđima kratko vreme, jer to može prouzrokovati nizak krvni pritisak i vrtoglavicu6.

Simptomi tudnoće u 16. nedelji

future mom suffering from back pain

Do sada se većina budućih mama oslobodila neprijatnih simptoma trudnoće iz prvog tromesečja. Međutim, i dalje postoje neugodni simptomi koje možete iskusiti u 16. nedelji, uključujući:

  • Nastavak rasta dojki i osetljivost
  • Zatvor, Povećano vaginalno izlivanje
  • Krvarenje desni
  • Proširene vene
  • Bol u leđima

Fokusirajte se na Vitamin D

Trudnice imaju povećan rizik od nedostatka vitamina D i moraju da obrate posebnu pažnju na postizanje odgovarajućeg nivoa7. Uzimanje dnevnih dodataka štiti vaše zdravlje, kao i zdravlje vaše bebe.

Ako imate tamnu kožu, povećani pigment utiče na sposobnost kože da generiše vitamin D, čineći dnevni dodatak još važnijim. Žene južnoazijskog, afričkog, karipskog i bliskoistočnog porekla koje žive u Velikoj Britaniji posebno su izložene ovom riziku7.

running during pregnancy

Sunčeva svetlost stvara vitamin D prirodno, mada morate voditi računa da se ne izlažete suncu previše. Između oktobra i aprila, telo koristi rezerve preostale od leta8.

Nekoliko namirnica pruža vitamin D, ali one su ograničene. Masna riba, žumance i obogaćena hrana su među retkim dijetalnim izvorima. U Velikoj Britaniji je mnogim ljudima teško da dobiju značajne količine samo iz hrane8.

Zbog toga se preporučuje da sve trudnice i dojilje uzimaju dodatak vitamina D od 10mcg dnevno. Ova količina će obezbediti dovoljno za vaše potrebe i pomoći će vam da stvorite zalihe koje su potrebne vašoj bebi u prvih 6 meseci života8.

NAUČNA POZADINA

VITAMIN D

Pokrenula Nutricia

Vaša beba je gladna vitamina D jer je od ključne važnosti da pomogne razvoj kostiju regulisanjem kalcijuma i fosfata u telu7. Nedostatak vitamina D može dovesti do stanja poput rahitisa kod dece i osteomalacije (bolovi u kostima) kod odraslih7. Dobra vest je da bi od ranog proleća do kraja septembra trebalo da budete u mogućnosti da unosite puno vitamina D iz sunčeve svetlosti.

Hrana koju treba izbegavati tokom trudnoće

Ne morate ništa posebno da izbegavate tokom pojedinih nedelja, ali tokom čitave trudnoće je pametno propustiti sledeće:

banned number 1

Sirovo i nedovoljno kuvano meso

banned number 2

Nepasterizovano mleko i mlečne proizvode

banned number 3

Džigericu i prekomernu konzumaciju hrane bogate vitaminom A

weight gain icon

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Dobijanje kilograma tokom trudnoće zavisi od vaše težine pre trudnoće i veoma varira od majke do majke. Većina žena u trudnoći dobije između 10 i 12,5 kg (22-28 lb), od čega je nešto težina bebe koja sve više raste9.

Poslednji put pregledano: 04. decembar 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju