14. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 14 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

4 meseca (2. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u  14. nedelji

Bubrezi vaše bebe počinju da funkcionišu.

pregnancy icon

Placenta

Saznajte o važnoj ulozi koju ima vaša placenta.

salad icon

Vitamin K

Otkrijte zašto je vitamin K toliko važan za vašu bebu.

Razvoj bebe u 14. nedelji

foetus pregnancy week 14

Koje je veličine moja beba? I, kako izgleda moja beba?

Vaša beba je sada veličine ploda kivija – dužine oko 8,5 cm1. Glava je zaobljenija i proporcionalnija telu. Kapci im se razvijaju, a nokti se pojavljuju na prstima ruku i nogu. Pokreti vaše bebe postaće manje nagli kako počinju da se okreću i istežu ruke, zglobove i noge2.

Što je još važnije, bubrezi počinju da rade i mogu početi da gutaju male količine amnionske tečnosti3. Ovo prelazi u njihov stomak, kroz bubrege i nazad u amnionsku tečnost kao urin3.

Vašoj bebi će rasti dve vrste dlaka. Nekima na glavi naraste mali delić normalne kose, ali svima će narasti fina dlaka po celom telu koja se zove lanugo kako bi im pomogla da se greju4.

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Trudnoća u 14. nedelji (drugo tromesečje)

tired woman sleeping

Telesne promene

Velika vest je da ste stvorili novi organ: placentu. Ona spaja vašu matericu i bebu preko pupčane vrpce, pumpa hranljive materije, kiseonik i hormone i uklanja otpadne proizvode poput ugljen-dioksida1.

Uvećane grudi

Možda ćete primetiti da vam se dojke povećavaju. Zbog toga nekim ženama mogu biti osetljive, a druge mogu primetiti bol u leđima zbog dodatne težine. Ukoliko u brushalteru vidite žute mrlje, to je verovatno kolostrum, prvo mleko koje buduće mame proizvode. Ukoliko je to problem, počnite da koristite jastučiće za dojke1

Simptomi trudnoće u 14. nedelji

Većina žena počinje da se oseća bolje ubrzo nakon završetka prvog tromesečja, ali može proći malo više vremena dok neki simptomi, poput jutarnje mučnine, ne nestanu. Postoji i nekoliko simptoma koji se mogu javiti u drugom tromesečju1, uključujući:

  • Bolovi u stomaku izazvani širenjem materice
  • Glavobolja ili vrtoglavica
  • Krvarenje iz nosa
  • Nadimanje
  • Loša provaba i žgaravica
  • Otečene šake i stopala
  • Hloazma: prirodno zatamnjenje kože lica ili pojava smeđih mrlja
baby scan

Vaš ultrazvuk

Ultrazvučni pregledi se obavljaju između 8. i 14. nedelje, tako da bi do 14. nedelje definitivno trebalo da obavite prvi pregled. Ultrazvučna snimanja koriste bezopasne zvučne talase kako bi prikazala detaljnu sliku vaše bebe unutar vaše materice. Ni vi ni beba nećete osetiti ništa – osim malo ushićenja kada prvi put vidite svoje dete.

Fokusirajte se na vitamin K

article-31-14-weeks-pregnant

Trebalo bi da je lako dobiti sve vitamine K koji su potrebni vama i vašoj bebi iz zdrave, dobro balansirane ishrane. A, budući da je rastvorljiv u masti, vaše telo skladišti neiskorišćeni vitamin K u jetri, pa ga ne treba svakodnevno uključivati u ishranu6. Dobra vest je da kuvanje obično ne utiče na vitamin K.

Ako beba ne dobije dovoljno vitamina K tokom trudnoće, može da razvije retki poremećaj krvarenja nakon rođenja. Zbog toga se većini beba daje injekcija za jačanje odmah nakon rođenja7.

Sintetički vitamin K može biti toksičan8, stoga uzmite dodatak vitamina K samo ukoliko to savetuju vaša babica ili lekar.

NAUČNA POZADINA

VITAMIN K

Pokrenula Nutricia

Osim što je potreban za zdrav razvoj kostiju i stvaranje proteina u jetri, vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi5, omogućavajući ranama da pravilno zarastaju. Ovo je posebno važno tokom porođaja i neposredno nakon što ste se porodili, kada se vaše telo oporavlja i počinje da zarasta.

Hrana koju treba izbegavati tokom trudnoće

Ne morate ništa posebno da izbegavate tokom pojedinih nedelja, ali tokom čitave trudnoće je pametno propustiti sledeće:

banned number 1

Sirovo i nedovoljno kuvano meso

banned number 2

Nepasterizovano mleko i mlečne proizvode

banned number 3

Džigericu i prekomernu konzumaciju hrane bogate vitaminom A

weight gain icon

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Dobijanje kilograma tokom trudnoće zavisi od vaše težine pre trudnoće i veoma varira od majke do majke. Većina žena u trudnoći dobije između 10 i 12,5 kg (22-28 lb), od čega je nešto težina bebe koja sve više raste9.

Poslednji put pregledano: 4. decembra 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.