13. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 13 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

3 meseca (1. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 13. nedelji

Glasne žice vaše bebe se razvijaju.

pregnancy icon

Simptomi trudnoće

Izašli ste iz prvog tromesečja – da li su i vaši simptomi trudnoće?

carrot icon

Ishrana & hranjenje

Neka sve teče glatko sa vlaknima.

Razvoj bebe u 13. nedelji

foetus pregnancy week 13

Kako izgleda moja beba? Koje je veličine moja beba?

U 13. nedelji trudnoće vaša beba će biti otprilike 7 cm dugačka i teška oko 25g1, otprilike isto kao i mala breskva.

Vaša beba sada brzo raste i prilično je aktivna, sa puno istezanja, udaranja i okretanja – mada je malo verovatno da ćete već sada osetiti njihove pokrete.

Ostali razvoji uključuju glasne žice vaše bebe2, kao i oči i uši koje se pomeraju u položaj na glavi3. Govoreći o ovome, glava vaše bebe će rasti sporije od ostatka tela, pa će njihove proporcije početi više da liče na ljudske. Do 21. nedelje to će biti približno trećina veličine njihovog tela, ali po rođenju će biti četvrtina veličine3.

Unutar tela vaše bebe jetra i pankreas počinju da funkcionišu. U zavisnosti od pola, jajnici ili testisi će biti u potpunosti formirani, a spolja će i genitalije početi da se razvijaju. Međutim, još uvek je malo rano da se utvrdi pol1.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Trudnoća u 13. nedelji (drugo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

Mala je, ali trebalo bi da budete u stanju da vidite kako vaša beba udara dok se vaš stomak pomera nagore i u stranu. Ovo su dobre vesti ako ste osetili želju da puno mokrite: kako se vaš stomak pomera, to će ublažiti pritisak na bešiku. (Ako tokom mokrenja osetite bilo kakav bol, obratite se babici ili lekaru jer možda imate infekciju.)

Puno je više krvi u predelu karlice, i neke žene nalaze da im usled toga želja za seksom vrtoglavo raste. Seks u trudnoći je potpuno siguran, osim ako vam lekar ili babica nisu drugačije rekli4.

Drugi važan razvoj ove nedelje je vaša placenta. Sada bi trebalo da bude potpuno razvijena, ali će nastaviti da raste tokom čitave vaše trudnoće5. Vaša placenta je povezana sa vašom bebom preko pupčane vrpce i pomaže u prenosu kiseonika, hranljivih materija, hormona i antitela vašem detetu. Takođe uklanja otpad iz vaše bebe. Ipak, uprkos svom ovom predanom trudu, ništa nećete primetiti.

Simptomi trudnoće u 13. nedelji

Tired woman resting

Fokusirajte se na vlakna

Vlakna su važan deo zdrave ishrane u trudnoći, ali mnoge žene ih ne unose dovoljno6. Saznajte kako ova supstanca na biljnoj bazi pomaže da imate redovnu stolicu kada ste podložniji zatvoru i koja hrana bogata vlaknima može da vam pomogne kod zatvora.

bread in pregnancy

Činjenice o vlaknima

Vlakna su važan deo zdrave ishrane u trudnoći, jer održavaju nesmetan rad vašeg probavnog sistema.

Kako se nalazi u biljnoj hrani, vlakno je deo biljke koji vaše telo ne može da svari. Krećući se kroz telo, umesto da se apsorbuje, pomaže drugom otpadu da efikasnije prolazi.

Istraživanje je takođe pokazalo da ishrana bogata vlaknima može da pomogne u povećanju broja dobrih bakterija u crevima i da im pomogne da povećaju proizvodnju zaštitnih supstanci poput masnih kiselina kratkog lanca7.

Kključni izvori vlakana

  • Mekinje i neprosejano brašno – nalaze se u mnogim žitaricama za doručak i hlebu.
  • Ovas – jedite kašu bogatu vlaknima za početak dana.
  • Smeđi pirinač – odlučite se za ovu verziju sa visokim sadržajem vlakana u odnosu na bele sorte.
  • Korenasto povrće – šargarepa i krompir su dobri izvori.
  • Voće – uključujući sušeno voće. Kajsije i smokve su posebno bogate vlaknima.

Laneno seme je sve popularniji dodatak jer je bogato vlaknima i hranjivim sastojcima, uključujući omega ulja. Međutim, ne preporučuje se trudnicama ili dojiljama zbog kontradiktornih nalaza o potencijalnim zdravstvenim koristima za vašu bebu8.

NAUČNA POZADINA

VLAKNA

Pokrenula Nutricia

Postoje dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi i telo ih ne razgrađuje. Umesto toga, prolazi kroz vaš sistem, usput upijajući vodu i pomažući drugoj hrani da se kreće.

Rastvorljiva vlakna upijaju vodu, čineći stolicu mekšom i lakšom za prolaz. Takođe se vezuje za holesterol i masne kiseline, usporava brzinu apsorpcije šećera i održava prirodni nivo PH u crevu7. Vlakna takođe smanjuju nivo holesterola i mogu vam pomoći da smanjite rizik od srčanih problema.

Poslednji put pregledano: 18. decembra 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.