12. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće & razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 12 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

3 meseca (1. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 12. nedelji

Mozak vaše bebe nastavlja da se razvija.

pregnancy icon

Prvi ultrazvuk

Ako već niste, vreme je da zakažete termin za ultrazvuk u 12. nedelji trudnoće.

fish icon 2

Omegas 3 i 6

Otkrijte kako ove korisne masti potpomažu razvoj mozga vaše bebe.

Razvoj bebe u 12. nedelji

foetus pregnancy week 12

Kako izgleda moja beba? I, koje je veličine moja beba?

U 12. nedelji trudnoće, vaša beba je dugačka oko 6 cm, udvostručila se samo u poslednje 3 nedelje1 i otprilike je veličine šljive. Neverovatno je da je vaša beba sada u potpunosti formirana, sa vitalnim organima, kostima i mišićima, spremnim za rast i sazrevanje tokom narednih meseci2.

Glava vaše bebe je i dalje velika u poređenju sa njenim telom, ali sada ima vrlo određene crte lica a kapci su joj sada vidljivi, mada će neko vreme ostati zatvoreni3. U njenim ustima se nalazi 20 malih pupoljaka unutar desni, koji će na kraju postati mlečni zubi4.

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Trudnoća u 12. nedelji (prvo tromesečje)

pregnancy scan

Prvi ultrazvuk

Verovatno ćete imati prvi ultrazvučni pregled kada ste trudni oko 12 nedelja.

Poznato i kao skeniranje datuma, omogućava babici da dobije tačniju predstavu o datumu rađanja vaše bebe. U to vreme mame često odluče da svoje vesti podele sa porodicom, prijateljima i kolegama.

Šta se dešava u mom telu?

U 12. nedelji trudnoće mogli biste da vidite početke trudničkog stomaka, iako to ne važi za sve.

Simptomi rane trudnoće u 12. nedelji5

pregnant woman sleeping

Rani simptomi trudnoće variraju od osobe do osobe. U 12. nedelji, možete doživeti bilo koji od sledećih znakova trudnoće ili nikakve simptome:

Fokusirajte se na Omegas 3 i 6

Masne kiseline Omega 3 i 6 potpomažu zdrav razvoj bebinog mozga i mogu se dobiti samo iz vaše ishrane11. Obavezno uključivanje dobrih izvora Omega 3 u vašu ishranu će vam pomoći da svojoj bebi pružite najbolji početak za zdravu budućnost.

Obavezno uključivanje dobrih izvora Omega 3 u vašu ishranu će vam pomoći da svojoj bebi pružite najbolji početak za zdravu budućnost.

cereal-with-milk

Isprobajte ove grickalice i male obroke12 bogate Omega 3 mastima:

  • Skuša na kriški integralnog tosta
  • Losos na žaru sa lisnatim povrćem na pari
  • Riblji kolači od lososa
  • Šaka oraha i semenki
  • Posuda integralnih žitarica

NAUČNA POZADINA

OMEGAS 3 & 6

Pokrenula Nutricia

Omegas 3 and 6 su dve vrste polinezasićenih masnih kiselina dugog lanca, zajednički nazvane LCP. Jedan od Omega 3 LCP, poznat kao dokozaheksaenoinska kiselina, ili skraćeno DHA, doprinosi razvoju bebinog mozga13. Takođe potpomaže normalan razvoj očiju vaše bebe i povezan je sa razvojem nakon porođaja, posebno sa normalnim  razvojem vida tokom prve godine.

Da biste potpomogli razvoj bebinog mozga, pokušajte da uključite dodatnih 200 mg DHA svakog dana. Masna riba je odličan izvor, a uzimanje 1-2 porcije masne ribe nedeljno će obezbediti dovoljno DHA za vas i vašu bebu. Međutim, preporučuje se da jedete najviše dve porcije nedeljno zbog toksina koje mogu da sadrže. Za zdrav unos ostalih Omega 3 masti u danima kada ne jedete masnu ribu, uzmite šaku orašastih plodova ili započnite dan posudom integralnih žitarica.

weight gain icon

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Dobijanje kilograma tokom trudnoće zavisi od vaše težine pre trudnoće i veoma varira od majke do majke. Većina žena u trudnoći dobije između 10 i 12,5 kg (22-28 lb), od čega je nešto težina bebe koja sve više raste14

Ako još uvek niste bili kod svog lekara opšte prakse, trebalo bi da zakažete termin kako bi mogao da počne da planira vašu prenatalnu negu, uključujući prvo ultrazvučno snimanje.

Poslednji put pregledano: 23. oktobra 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju