11. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće i razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 6 minuta

Koliko meseci čini 11 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

3 meseca (1. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 11. nedelji

Mnogi glavni organi su sada na mestu

pregnancy icon

Jutarnje mučnine

Simptomi popot jutarnjih mučnina bi trebalo da počnu da se smiruju.

milk icon

Kalcijum

Naučite sve o važnosti kalcijuma u vašoj ishrani.

Razvoj bebe u 11. nedelji

foetus pregnancy week 11

Koje je veličine moja beba? I, kako izgleda moja beba?

U 11. nedelji trudnoće, vaša beba će započeti brzu fazu rasta. Još uvek su dugački samo 4-5 cm, što ih čini veličinom limuna. Međutim, oni brzo rastu i razvijaju se: sve kosti lica su sada na mestu, prsti na rukama i nogama se odvajaju od njihovih početaka na kožicama i ušni pupoljci poprimaju poznatiji oblik1.

Unutra, mozak, pluća, jetra i bubrezi vaše bebe su formirani do 11. nedelje, ali različiti telesni sistemi će nastaviti da se razvijaju tokom vaše trudnoće2.

Iako se vaša beba već neko vreme trzala2, malo je verovatno da ćete osetiti udarce otprilike do 17.ili 18. nedelje ili kasnije ukoliko je ovo vaša prva trudnoća1.

parenting icon circle

Svetlije budućnosti počinju ovde

Saznajte više o razvoju dojenčadi kako biste pomogli oblikovanje budućnosti svoje bebe

Trudnoća u 11. nedelji (prvo tromesečje)

woman resting on sofa

Telesne promene

Kako struk počne da vas se širi, možda ćete početi da primećujete početke vašeg trudničkog stomaka. Ne uznemiravajte se ako još uvek nema šta da se vidi, verovatno neće proći mnogo vremena pre nego što budete imali šta da pokažete.

Simptomi trudnoće u 11. nedelji3

Rani simptomi trudnoće variraju od osobe do osobe. U 11. nedelji, možete doživeti simptome uključujući:

morning sickness

Dobre vesti o jutarnjim mučninama

Mučnine u trudnoći su obično ograničene na prvo tromesečje. Za većinu žena simptomi dosežu vrhunac oko 9. do 11. nedelje i znatno se poboljšavaju između 12. i 149. nedelje. Za neke, mučnine u trudnoći traju duže, otprilike do 20. nedelje, a refluks kiseline od drugog tromesečja nadalje može takođe izazvati mučninu i povraćanje. Saznajte više o jutarnjim mučninama i kako ih lečiti.

pregnancy scan

Vaš prvi ultrazvuk

Prvi ultrazvuk ćete imati između 8-14. nedelje. Ultrazvučni snimci koriste bezopasne zvučne talase kako bi prikazali detaljnu sliku vaše bebe u materici. Ni vi ni beba nećete osetiti ništa – osim malo ushićenja kada prvi put vidite svoje dete.

regular milk

Fokusirajte se na kalcijum

Kalcijum je neophodan za razvoj kostiju i zuba, pa će vašoj bebi biti prilično10 potreban. Mleko je bogat izvor kalcijuma koji ima nekoliko važnih uloga10.

  • Reguliše kontrakcije mišića, uključujući otkucaje srca vaše bebe
  • Pomaže u normalnom zgrušavanju krvi
  • Doprinosi zdravom funkcionisanju mišićnog tkiva i nerava

Vaše potrebe za kalcijumom se ne menjaju tokom trudnoće, ali je važnije da ispunjavate preporučeni dnevni unos.

Izvori kalcijuma

  • Mlečni proizvodi, uključujući pasterizovano mleko, sir i jogurt
  • Neki orašasti plodovi i semena, posebno semena badema i susama
  • Pasulj i mahunarke
  • Smokve, spanać
  • Žitarice za doručak obogaćene tofu kalcijumom i beli hleb
  • Napici obogaćeni kalcijumom, poput sojinih mleka

NAUČNA POZADINA

KALCIJUM

Pokrenula Nutricia

Široko priznat po značaju u razvoju zdravih kostiju i zuba, kalcijum je neophodan hranljivi sastojak za vašu bebu tokom čitave trudnoće12. Srećom, lako se može dobiti iz širokog spektra izvora.

Ali, kalcijum podupire još toga pored kostiju i zuba. Koriste ga sve pojedinačne ćelije i prisutan je u tkivima i telesnim tečnostima. Takođe ima i druge uloge, uključujući pomaganje funkcionisanju mišića i nerava, pospešivanje varenja i omogućavanje zgrušavanja krvi13. Prema jednoj studiji, dobra zaliha kalcijuma u trudnoći može pomoći u smanjenju rizika od preeklampsije i prevremenog porođaja14.

Hrana koju treba izbegavati tokom trudnoće

Ne postoji ništa posebno što treba izbegavati tokom pojedinih nedelja, ali tokom trudnoće je pametno propustiti sledeće:

banned number 1

Sirovo i nedovoljno kuvano meso

banned number 2

Nepasterizovano mleko i mlečne proizvode

banned number 3

Džigericu i prekomernu konzumaciju hrane bogate vitaminom A

weight gain icon

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Dobijanje kilograma tokom trudnoće zavisi od vaše težine pre trudnoće i veoma varira od majke do majke. Većina žena u trudnoći dobije između 10 i 12,5 kg (22-28 lb), od čega je nešto težina bebe koja sve više raste15.

Ako još uvek niste bili kod svog lekara opšte prakse, trebalo bi da zakažete termin kako bi mogao da počne da planira vašu prenatalnu negu, uključujući prvo ultrazvučno snimanje.

Poslednji put pregledano: 03. decembar 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Više od naših stručnjaka

Pridružite se Aptaclubu na Facebook mreži

Lajkujte našu Facebook stranicu da biste se pridružili hiljadama budućih mama i novih mama koje razgovaraju i dele svoja iskustva.

Pridružite se Aptaclubu na YouTube

Od pakovanja torbe za bolnicu do položaja za dojenje i saveta za odvikavanje od mleka, naše smernice sa uputstvima su vam na raspolaganju da vam pomognu u svakoj fazi.

Pridružite se Aptaclubu na Instagram

Aptaclub vam pruža podršku na uzbudljivom putovanju od trudnoće do roditeljstva.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju