10. nedelja trudnoće: Simptomi trudnoće i razvoj bebe

Vreme potrebno za čitanje: 4 minuta

Koliko meseci čini 10 nedelja trudnoće?

calendar icon circle

3 meseca (1. tromesečje)

foetus icon

Razvoj bebe u 10. nedelji

Mozak vaše bebe je u brzoj fazi razvoja. 

pregnancy icon

Dobijanje na težini

Saznajte činjenice o dobijanju kilograma u trudnoći.

salad icon

Gvožđe

Saznajte o važnosti gvožđa, i kako ga dovoljno uključiti u svoju ishranu. 

Razvoj bebe u 10. nedelji

Foetus at week 10

Kako izgleda moja beba? I, koje je veličine moja beba?

Do vaše 10. nedelje trudnoće, vaša beba ima dužinu između 3 i 4 cm1,2 i približno je veličine smokve. Iako su izgledom već nalik bebi, glava im je i dalje nesrazmerno velika – znak celokupnog razvoja mozga koji se dogodio čak i u ovoj ranoj fazi3.

Unutar bebine vilične kosti koja se sve više razvija, formiraju se sitni pupoljci zuba. Ekstremno mali ušni kanali takođe dobijaju oblik4, dok u ostatku tela, počinju da rastu2 kosti i hrskavice.

personal pregnancy journey icon circle

Vaša beba, ove nedelje

Otkrijte nauku koja stoji iza razvoja vaše bebe, iz nedelje u nedelju

Trudnoća u 10. nedelji (prvo tromesečje)

Šta se dešava u mom telu?

U 10. nedelji trudnoće mogli biste da vidite početke trudničkog stomaka, iako to ne važi za sve.

Rani simptomi trudnoće u 10. nedelji5

Tired woman resting

Rani simptomi trudnoće variraju od osobe do osobe. U 10. nedelji možete doživeti bilo koji od sledećih znakova trudnoće ili nikakve simptome:

Fokusirajte se na gvožđe

Gvožđe je jedan od ključnih hranljivih sastojaka u zdravoj ishrani tokom trudnoće. Vašim krvnim ćelijama je potreban za prenos kiseonika po vašem telu i do vaše bebe. A, vašoj bebi je potreban za normalan kognitivni razvoj.

Vaš nivo gvožđa će se kontrolirati u redovnim intervalima tokom trudnoće. Ipak, ako u bilo kom trenutku počnete da se osećate posebno tromo, obavestite svoju babicu ili lekara opšte prakse. Možda ćete neko vreme morati da uzimate dodatke gvožđa. Preporučeni dnevni unos gvožđa za žene je 14,8 mg dnevno11.

Kale for pregnancy

Povećajte unos gvožđa

Hrana bogata gvožđem uključuje crveno meso, masnu ribu, jaja, sušeno voće, obogaćene žitarice za doručak i integralni hleb, kao i malo zelenog, lisnatog povrća. Sve ove namirnice pored gvožđa sadrže i širok spektar važnih hranljivih sastojaka.

Ostale hranljive materije utiču na sposobnost vašeg tela da apsorbuje gvožđe. Vitamin C, na primer, pomaže apsorpciji ne-hem gvožđa koje se nalazi u biljnim izvorima, poput pasulja i zelenog, lisnatog povrća11. Međutim, kalcijum ga inhibira11. Takođe se smatra da tanini koji se nalaze u čaju i kafi takođe mogu negativno da utiču na apsorpciju gvožđa11

Da biste maksimizirali količinu gvožđa koje vaše telo apsorbuje kada jedete biljne izvore gvožđa, kombinujte ih sa voćem ili čašom soka bogatom vitaminom C.

Planirajte obroke koji sadrže sledeće sastojke bogate gvožđem:

  • Nemasno meso (uvek pazite da je dobro kuvano) i masnu ribu, poput sardina
  • Tamno zeleno povrće, uključujući brokoli, potočarku, spanać i kelj
  • Orašasti plodovi, posebno indijski orah
  • Pasulj i mahunarke, poput leblebija i sočiva
  • Integralne žitarice, uključujući integralni hleb i žitarice za doručak obogaćene gvožđem
  • Suvo voće, kao što su kajsije, suve šljive i suvo grožđe
  • Jaja

NAUČNA POZADINA

GVOŽĐE

Pokrenula Nutricia

Odgovarajući unos gvožđa potpomaže stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u vašoj krvi, koji prenosi kiseonik po vašem telu12. Imati zdrave crvene krvne ćelije smanjuje rizik od razvoja anemije. Ponekad se naziva anemija sa nedostatkom gvožđa, zbog ovog stanja možete da se osećate umorno, isprano i bez daha.

weight gain icon

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Weight gain during pregnancy depends on your pre-pregnancy weight, and varies a great deal from mother to mother. Most women gain between 10kg and 12.5kg (22–28lb) while pregnant, some of which is the weight of the growing baby13. Saznajte sve što treba da znate o dobijanju kilograma u trudnoći.

Ako još uvek niste bili kod svog lekara opšte prakse, trebalo bi da zakažete termin kako bi mogao da počne da planira vašu prenatalnu negu, uključujući prvo ultrazvučno snimanje.

Poslednji put pregledano: 23. oktobra 2019

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju