Žudnja za hranom u trudnoći

Od kiselih krastavčića do ‘pike’

Razumevanje vaše žudnje za hranom u trudnoći

Žudnja za hranom je uobičajena tokom trudnoće i može se kretati od stereotipnih kiselih krastavčića do neobičnijih neprehrambenih supstanci. Saznajte o mogućim uzrocima žudnje, koliko će dugo trajati i kako da im se sigurno prepustite, a da to ne utiče na snabdevanje vaše bebe hranjivim sastojcima.

Žudnja za hranom u trudnoći

Mnoge buduće mame osećaju snažnu želju za određenom hranom u trudnoći. Ova žudnja može biti uzrokovana oscilacijom hormona trudnoće ili vas telo može podstaći da jedete više vitamina ili hranljivih sastojaka koji vam nedostaju. Na primer, ako žudite za slanim maslinama, vaše telo možda želi da povećate unos natrijuma.

Čak i ako nikada ranije niste imali apetita za kriškama korena repe ili limuna, možda ćete imati nezasitu glad za njima u trudnoći.

Kada počinju žudnje za hranom u trudnoći?

Zaista ne postoji čvrsto i brzo pravilo, jer je svaka trudna mama drugačija. Ali žudnja za hranom može početi od trenutka kada vaše telo počne da oslobađa hormone trudnoće. U stvari, nova žudnja ili averzija prema hrani često su među prvim, najuočljivijim znacima trudnoće.

Snaga vaše želje može oscilirati tokom vaše trudnoće i može se menjati od jednog meseca do drugog. Pregled nekoliko studija prikazuje trend između stadijuma trudnoće i vrste žudnje1. Zaključeno je da su žudnje za slanom hranom bile češće u prvom tromesečju, dok su mame prijavile više žudnje za slatkim u drugom tromesečju a slana hrana je bila preferirana pred kraj trudnoće.

Uobičajene žudnje za hranom u trudnoći

coal
‘Pika’ je termin koji se koristi za označavanje žudnje koja se ne zasniva na hrani, poput uglja, zemlje ili krede.

Žudnja za hranom u trudnoći varira od zdrave do ne baš zdrave hrane i može uključivati:

  • Kisele agrume poput pomorandže i limuna
  • Mlečne proizvode
  • Vruću, začinjenu hranu
  • Slatkiše, šećerne poslastice
  • Slane grickalice

Iako vaše želje mogu biti jake, bolje je izbegavati previše nezdrave slatke, slane ili masne hrane. Potražite zdravije opcije poput suvog voća i orašastih plodova kako biste zadovoljili svoj apetit.

Žudnja za neprehranom

Važno je ne udovoljavati željama koje nisu zasnovane na hrani.

‘Pika’ je termin koji se koristi za označavanje žudnje koja se ne zasniva na hrani, poput uglja, zemlje ili krede. Niko sasvim ne zna zašto trudnice to doživljavaju, ali to može biti simptom nedostatka minerala2,3 ili način na koji telo pokušava da ublaži mučninu. Pika se javlja kod trudnica širom sveta i obično će nestati sama od sebe nakon rođenja bebe.

Možda zvuči očigledno, ali ako osetite neku žudnju za neprehranom, važno je da joj se ne prepustite. Odupirući se žudnji izbeći ćete bilo kakvu štetu po sebe ili svoju bebu.

Umesto toga, pokušajte da odvratite pažnju od te žudnje obavljanjem poslova, kupanjem ili hranljivom grickalicom ili obrokom. Obavezno obavestite svoju babicu ili lekara kako bi mogli da vam pomognu i kako biste bili sigurni da dobijate prave hranljive sastojke iz svoje ishrane.

lemon

Žudnja za hranom u trudnoći

Žudnja za hranom je uobičajena tokom trudnoće i može se kretati od stereotipnih kiselih krastavčića do neobičnijih neprehrambenih supstanci.

Održavanje zdrave, izbalansirane ishrane

Žudnje za hranom u trudnoći dolaze i odlaze, a kako vaša trudnoća napreduje, možda ćete otkriti da postaju manje intenzivne. Ako imate gestacijski dijabetes, kasnije u trudnoći možete žudeti za slatkom hranom, što može pogoršati stanje. Ipak, ove žudnje obično nestaju nakon porođaja4.

Imajte na umu da neka hrana može biti povezana sa rizikom. Na primer, ako žudite za slaninom, možda nehotično konzumirate visok nivo soli5.

Zdrav pristup je traženje zdravijih opcija. Sušeno voće može da pomogne da se ublaži slatka želja, dok posuda sa neposoljenim orašastim plodovima može da zadovolji žudnju za čipsom.

Najbolji način da beba dobije hranljive sastojke koji su joj potrebni za zdrav razvoj je da jedete redovne obroke pune hranljivih materija. Stoga, ako žudite za slatkom ili hranom bogatom mastima, pokušajte da se domognete zdravijih alternativa:

  • Zamenite štanglice čokolade za sušeno voće
  • Zamenite kekse za prepečeni čajni kolač
  • Zamenite tortu za integralni tost sa džemom ili krofne
  • Zamenite čips maslinama, malom šakom orašastih plodova i semenki ili sirom i keksima  
  • Zamenite desert od sladoleda za desert na bazi voća  

Poslednji put pregledano: 29. jula 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju