Vožnja u trudnoći

Rezime

Možete da nastavite da vozite tokom čitave trudnoće – osim ako vam babica to izričito ne savetuje – ali možda ćete morati da izvršite nekakva prilagođavanja kako vaša trudnoća odmiče. Potražite praktične savete kako biste vožnju učinili udobnijom i saznajte više o učenju vožnje i polaganju vozačkog ispita u trudnoći.

careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Putovanje automobilom

Ukoliko uživate u trudnoći bez komplikacija, nema razloga da prestanete da vozite. Možete da nastavite sve dok vam bude prijatno, pod uslovom da možete da dohvatite volan i komande.

Ipak, za neke žene, simptomi trudnoće mogu značiti da vožnja postaje nepraktična; ako se na primer osećate izuzetno umorno ili ako patite od jutarnje mučnine ili trudničke hiperemeze. Uvek se pridržavajte saveta vaše babice i ako niste sigurni, pitajte.

Bezbedna vožnja u trudnoći

Ako se osećate dobro da nastavite, evo kako vožnju u trudnoći učiniti sigurnijom i udobnijom:

  • Prilagodite sedište kako vam raste stomak. Ležanje može pomoći, ali morate biti sigurni da i dalje možete da dohvatite volan.
  • Sigurnosni pojas u krilu treba da ide ispod, a ne preko vašeg stomaka, a rameni pojas iznad vašeg stomaka, preko kosti na prsima
  • Vazdušni jastuci treba da budu uključeni; i dalje su sigurni za upotrebu i štitiće vas i vaš stomak u slučaju nesreće
  • Pravite pauze kako biste izbegli preumornost. Ako patite od otečenih zglobova, istegnite i savijte noge da biste pojačali cirkulaciju kada se zaustavite.
  • Kada uđete i izađete iz automobila, polako se pomerajte i potpuno okrenite, postavljajući obe noge na pod pre stajanja. Ovo će vam pomoći da izbegnete naprezanje bilo kakvih ligamenata u kukovima i karlici i umanjiti nelagodnost uzrokovanu SPD (Poremećaj simfize pubisa).
  • Lumbalni jastuk postavljen iza vas može podupirati vašu kičmu, dok se trtični jastuk može koristiti za podizanje do ugodnijeg ugla
  • Putovanje može pogoršati mučnine u trudnoći. U tom slučaju uzmite jastuk i pokušajte da prespavate.
  • Obavezno imajte svoj mobilni telefon u automobilu – i mora biti napunjen.
  • Automobil morate dobro održavati. Ako je prošlo neko vreme, sada je pravi trenutak za servisiranje automobila.

Ako ste umešani u neku nesreću, ma kako malu ili se vazdušni jastuci vašeg automobila aktiviraju tokom vožnje, odmah se obratite doktoru ili pružaocu zdravstvenih usluga.

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju