Cink u trudnoći

U sinhronizaciji sa cinkom

Sve što treba da znate o cinku

Brzi rast i razvoj tkiva i DNK koji se odvijaju u telu vaše bebe oslanjaju se na dobru zalihu cinka tokom trudnoće. Saznajte kako ovaj važan mineral takođe podržava vaše zdravlje i koju hranu treba jesti zbog odgovarajućih zaliha.

Gradivni element života

Cink, mineral prisutan u mnogim namirnicama, igra bitnu ulogu u izgradnji ćelija i DNK vaše bebe tokom trudnoće.

Potreban je za podelu ćelija i rast tkiva, podržavajući normalan razvoj kako vaša beba raste. Budući da je trudnoća vreme kada vaša beba raste iz jedne ćelije u malu osobu koja se sastoji od triliona ćelija, zdrav unos cinka kao deo dobro izbalansirane ishrane je presudan.

Cink je takođe poznat po svojim prednostima za imunološki sistem, pomaže u zaštiti od infekcija i zarastanju rana1, i pomaže u metabolisanju drugih vitalnih hranljivih sastojaka.

Dobar početak za zdrav mozak

Odgovarajuća zaliha cinka tokom trudnoće ima i razne koristi za vašu bebu, pored normalnog rasta. Pronađen u visokim koncentracijama u mozgu, važan je za normalno funkcionisanje mozga, što doprinosi budućem učenju i razvoju2. Takođe pomaže u izgradnji robusnog imunološkog sistema pomažući u održavanju zdrave količine antitela1.

pregnant woman cutting avocado
Cink, mineral prisutan u mnogim namirnicama poput avokada, igra bitnu ulogu u izgradnji ćelija i DNK vaše bebe

Možete li da uzimate cink u trudnoći?

Unošenje prave količine cinka u vašu ishranu je posebno važno tokom trudnoće, kada je vaš imunološki sistem prirodno potisnut, što vas čini ranjivijim na infekcije3. Cink je jedan od hranljivih sastojaka koji pruža dodatnu imunološku podršku1, što ga čini važnim za vaše zdravlje, kao i za zdravlje vaše bebe.

Održavanje zdravog unosa cinka tokom trudnoće je takođe povezano sa manjim rizikom od prevremenog porođaja4.

soya

Cink u trudnoći

Cink, mineral prisutan u mnogim namirnicama, igra bitnu ulogu u izgradnji ćelija i DNK vaše bebe tokom trudnoće.

Koliko je cinka dovoljno tokom trudnoće?

Uprkos tako važnoj ulozi u razvoju vaše bebe, RNI cinka je 7mg dnevno, isto kao što bi bio da niste trudni. Međutim, vaše potrebe značajno rastu tokom dojenja, povećavajući se na 13mg dnevno dok beba ne napuni 4 meseca, a nakon toga opadaju na 9.5mg dnevno. Prisutne u mnogim namirnicama, ove količine treba da se dobiju iz dobro izbalansirane ishrane5.

Neverovatno, jedna ostriga sadrži više od celokupne dnevne potrebe za cinkom. Međutim, sirove ostrige su jedna od namirnica koju treba izbegavati tokom trudnoće zbog rizika od trovanja hranom.

Umesto toga, pokušajte da jedete sledeću hranu kako biste obezbedili dobar unos5,6:

  • Dobro skuvane ostrige i školjke
  • Crveno meso poput govedine, kao i živine i ćuretine
  • Ovsena kaša
  • Orašasti plodovi, pasulj i soja
  • Mlečni proizvodi i jaja

Integralni hleb, obogaćene žitarice i kukuruz takođe daju cink, ali fitati koje sadrže mogu inhibirati apsorpciju cinka iz druge hrane. Da biste maksimizirali unos iz drugih izvora, izbegavajte redovno konzumiranje ove hrane istovremeno.

Sledeći koraci

Isprobajte ove lagane obroke i grickalice bogate cinkom da biste pojačali unos:

  • Kaša sa šakom oraha
  • Tvrdo kuvano jaje
  • Ćureća salata sa rezanim bademima
  • Domaći sir na ovsenim kolačima

Poslednji put pregledano: 11. avgusta 2017

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.