Vitamin D u trudnoći

Zasijaj

Uneti D u Detetov razvoj

Vitamin D je ključni hranljivi sastojak tokom trudnoće, zbog svoje uloge u podršci razvoju kostiju vaše bebe. Dostupan je u samo nekoliko namirnica – letnje sunce je glavni prirodni izvor. Međutim, nije ga uvek lako dobiti. Naučite kako da obezbedite svakodnevne potrebe tokom cele godine kako biste pomogli u izgradnji kostiju koje će bebi biti potpora tokom čitavog života.

Vitamin D pomaže u podršci normalnom razvoju kostiju.

Vitamin D – suštinska potporna uloga u trudnoći

Kosti vaše bebe rastu i formiraju se brzim tempom tokom trudnoće. Vitamin D je ključni deo ovog fascinantnog i složenog procesa zbog svoje uloge u regulisanju količine kalcijuma i fosfata u telu. Ove hranljive materije su vitalne za razvoj kostiju vaše bebe i pomažu u izgradnji jakih, zdravih zuba1.

Nivo vitamina D vaše bebe pri rođenju zavisi od vašeg sopstvenog unosa tokom trudnoće2. Dakle, kao buduća mama, možete biti podrška bebinim kostima i budućem zdravlju tako što ćete obezbediti unos preporučene dnevne količine.

Vaša dnevna doza D

Najefikasniji izvor vitamina D je sunčeva svetlost: telo ga proizvodi kao odgovor na UVB zrake na koži2.

Referentni unos hranljivih sastojaka (RNI) za vitamin D tokom trudnoće i tokom dojenja iznosi 10mcg dnevno, najbolje uzet kao dodatak.3

Međutim, geografska širina Ujedinjenog Kraljevstva znači da su zraci dovoljno jaki samo tokom letnjih meseci. Čak i tada, vaša izloženost će verovatno biti neujednačena, sa različitim faktorima u igri, uključujući naoblačenja, korišćenje kreme za sunčanje, doba dana kada izlazite napolje, prirodnu pigmentaciju kože i pokrivenost zbog odeće. Od oktobra do aprila, telo se oslanja na sve rezerve prikupljene tokom leta i kada se one potroše, potrebni su i drugi izvori da bi se održalo adekvatno snabdevanje2.

Neke namirnice sadrže vitamin D, ali su ograničene. Masna riba, žumance i obogaćena hrana su među retkim izvorima u hrani. U Ujedinjenom Kraljevstvu je mnogim ljudima teško da dobiju značajne količine samo iz hrane2.

Zbog navedenog se preporučuje da sve trudnice i dojilje uzimaju dodatak vitamina D od 10mcg dnevno. Ova količina će obezbediti dovoljno za vaše potrebe i pomoći će vam da stvorite zalihe koje su potrebne vašoj bebi tokom prvih 6 meseci života3.

vitamin d in pregnancy

Nedostatak D – šta i ko?

Manjak vitamina D, poznat kao nedostatak vitamina D, može da izazove umor i bolove i tegobe2. Kod beba i dece, ekstremni nedostatak vitamina D može da dovede do rahitisa, stanja koje karakterišu meke kosti koje se ne razvijaju onako kako bi trebalo. Nedostatak vitamina D je takođe povezan sa dugoročnim stanjima kao što su osteoporoza i dijabetes i druge ozbiljne bolesti4.

pregnancy food supplements
Dodatni izvori vitamina D se preporučuju za stvaranje zaliha koje su potrebne vašoj bebi tokom prvih 6 meseci života

Sve žene koje su trudne ili doje imaju povećan rizik od nedostatka vitamina D i moraju da obrate posebnu pažnju na postizanje odgovarajućeg nivoa4. Uzimanje dnevnih dodataka štiti vaše zdravlje, kao i zdravlje vaše bebe.

Ako imate tamnu kožu, povećani pigment utiče na sposobnost kože da generiše vitamin D4, što dnevni dodatak čini još važnijim. Žene južnoazijskog, afričkog, karipskog i bliskoistočnog porekla koje žive u Ujedinjenom Kraljevstvu su posebno ugrožene2.

IU je merenje izlaganja suncu. Tabela u nastavku vam omogućava da uporedite vitamin D koji se nalazi u hrani sa izlaganjem suncu. 5-10 minuta na suncu je jednako 3000 IU, to bi bilo ekvivalentno tri porcije svežeg lososa5.

Hrana (porcija*)Vitamin D (IU)
Divlji sveži losos600-1000IU
Uzgajani sveži losos100-250IU
Losos u konzervi300-600IU
Sardine300IU
Skuša250IU
Tunjevina, konzervirana250IU
Sveže pečurke šitake100IU
Pečurke šitake sušene na suncu1600IU
Žumance (pileće jaje)20IU

*3.5oz mesa ili ribe je jedna porcija, približno veličine vašeg dlana.

cereal with milk

Određene žitarice za doručak i mlečni proizvodi su obogaćeni vitaminom D

Sledeći koraci

Da li uzimate prenatalni multivitamin? Ukoliko uzimate, proverite da li sadrži 10mcg vitamina D. Ako ne sadrži, razgovarajte sa svojom babicom o uzimanju posebnog dodatka.

Ako imate manje prihode, možete se kvalifikovati za besplatne dodatke kao deo inicijative Zdrav početak. Pitajte svog lekara za više detalja.

Poslednji put pregledano: 18. avgusta 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.