Uštipci za doručak od kukuruza & tikvica sa poširanim jajima

Vreme pripreme: 10 minuta – Vreme kuvanja: 20 minuta – Služiti: 4 porcije

Sa proteinima i nizom vitamina; jedna porcija obezbeđuje trećinu preporučenog dnevnog unosa folne kiseline, petinu dnevnih potreba za vitaminom D, i vitamin C.

Ovo jelo je: Vegetarijansko • sa niskim sadržajem šećera i soli • bogato proteinima • izvor folne kiseline i vitamina A, C, D i B12

Svaka porcija sadrži:

Nutritivna vrednostKoličina% Referentni unos hranljivih sastojaka
Energija279kcal14%
Masti15g21%
Zasićene materije5.7g29%
Šećer7g8%
So0.34g6%

Savet nutricioniste

Vaše potrebe za energijom se povećavaju za oko 200 kalorija u trećem tromesečju vaše trudnoće1. Ako treba da povećate unos kalorija, zašto ne biste dodali drugo poširano jaje u svoj obrok?

Sastojci

  • 1 tikvica srednje veličine
  • 150g konzerviranog slatkog kukuruza, oceđenog
  • 6 jaja Red Lion (4 za poširanje)
  • 50g brašna
  • 20g mladog luka
  • 1/2 kašičice čilija
  • 1/2 kašičice paprike
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 kašičice maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 120 ml krem sira sa niskim sadržajem masti
  • 1 kašika korijandera
  • 2 kašike vlašca, sitno iseckanog
  • 1 mala salata po osobi, servirana sa strane

Recept sadrži sledeće alergene: jaja, mleko, gluten (u brašnu). Sve nutritivne tvrdnje su zasnovane na analizi jedne porcije.

Nutritivne koristi

* Tikvica: Vitamin C koji može da vam zaštiti ćelije i održati ih zdravim2

* Slatki kukuruz: Sadrži vlakna koja mogu da vam pomognu u sprečavanju zatvora izazvanog vašim hormonalnim promenama3

* Jaja: Sadrže proteine koji pružaju gradivne elemente za rast vaše bebe4. Treba da budete sigurni da jaja imaju pečat Red Lion na ljusci, jer su ona bezbedna za trudnice i mogu da ih jedu ili kao sirova ili delimično kuvana5

* So: So može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne tečnosti6, ali previše soli može da bude štetno, zato budite svesni skrivenih izvora i, ako je moguće, pokušajte da ograničite unos

Način pripreme

  1. Obrežite krajeve tikvice, naribajte meso tikvice i iscedite višak vode pre nego ga stavite u veliku činiju.
  2. Narežite mladi luk i dodajte u činiju zajedno sa slatkim kukuruzom, 2 jaja, brašnom, čilijem, paprikom, korijanderom, sokom od pola limuna i začinom. Dobro promešajte.   
  3. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, a zatim dodajte komad testa da napravite uštipak veličine škotske palačinke. Poravnajte zadnjom stranom kašike kako biste bili sigurni da je debljina uštipka jednaka i kuvajte 1 do 1½ minuta sa svake strane ili dok ne porumeni.
  4. Izvadite uštipak špatulom i ostavite ga po strani.
  5. U maloj posudi, pomešajte krem sir, sok od pola limuna i većinu iseckanog vlašca. Ostavite po strani.
  6. Za poširana jaja, zagrejte veliki tiganj vode na srednjoj vatri
  7. Zagrevati dok ne počnu da se stvaraju mali mehurići. Razbijte jaje u malu posudu, a zatim promešajte vodu da biste stvorili lagani vrtlog i polako ulijte jaje. Kuvajte 3-4 minuta dok se belance ne stegne, a zatim izvadite šupljikavom kašikom i stavite na kuhinjski papir da se osuši.
  8. Da biste poslužili, posložite uštipke na malu gomilu i prelijte ih kašikom krem sira pre dodavanja poširanog jajeta, posipanja seckanim vlašcem i dodajte salatu sa strane ako želite.

  1. NHS. Novi saveti o težini u trudnoći [Online] 2010
  2. NHS. Vitamin C u trudnoći [Online] 2017 Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/vitamins-minerals-supplements-pregnant/#vitamin-c-in-pregnancy[Dostupno od jula 2018].
  3. NHS. Vodič za vašu trudnoću i bebu [Online] 2018 Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/common-pregnancy-problems/#constipation [Dostupno od juna 2018].
  4. NHS. Zdravo hranjenje u trudnoći [Online] Dostupno na: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/healthy-eating-pregnancy/ [Dostupno od jula 2018].
  5. NHS. Hrana koju treba izbegavati u trudnoći [Online] 2017 Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/foods-to-avoid-pregnant/#raw-or-partly-cooked-eggs. [Dostupno od juna 2018].
  6. Britanska asocijacija za ishranu. Činjenice o hrani: So i zdravlje [Online]. 2016.

Poslednji put pregledano: 7. septembra 2018

kontaktirajte aptaclub

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Pitanja o hranjenju i ishrani?

Naše babice, nutricionisti i savetnici za hranjenje su uvek su pri ruci da razgovaraju o hranjenju vaše bebe. Dakle, ukoliko imate neko pitanje, samo stupite u kontakt.

x