Uloga šećera u trudnoći

Saznajte kako šećer može uticati na vas i vašu bebu tokom trudnoće i otkrijte zdrave slatke grickalice koje obezbeđuju esencijalne hranljive materije.

Unos šećera u trudnoći

Iako slatka hrana može biti primamljiva, šećer i slatka hrana sadrže vrlo malo korisnih hranljivih materija za vas ili vašu bebu u razvoju.

Većina slatke hrane i pića se pravi sa saharozom, inače poznatom kao beli šećer. Ovaj oblik šećera brzo oslobađa energiju, izazivajući skok glukoze u krvi i potom i brzo oslobađanje insulina da bi ga apsorbovao.

Ovakva reakcija organizma poznata kao nalet šećera, praćena je  naglim padom energije i opštim osećajem umora.

Nizak unos šećera pomaže u održavanju stabilnijeg šećera u krvi, zajedno sa nivoima energije.

Tokom trudnoće unos manje količine šećera:

 • Rezultiraće optimalnom telesnom masom u trudnoći
 • Smanjiće rizik od gestacionog dijabetesa i preeklampsije
 • Smanjiće rizik da vaša beba postane gojazna kasnije u životu
čaše jogurta sa kupinom i malinom

Još uvek možete uživati u povremenoj slatkoj poslastici. Međutim, tokom trudnoće je bolje da ih zamenite prirodno slatkim hranljivim alternativama.

Pojava gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes je tip dijabetesa specifičan za trudnoću koji ima tendenciju da se razvije  posle 20 nedelja trudnoće. Nastaje kada telo ne može da proizvede dovoljno insulina da reguliše nivo glukoze u krvi.

Ovo stanje je povezano sa većom telesnom masom koju bebe imaju na rođenju. Gestacijski  dijabet može se uspešno kontrolisati  ishranom sa niskim sadržajem šećera kako bi se sve povezane komplikacije trudnoće ili porođaja svele na minimum.

Ukoliko vaš ginekolog smatra da ste u većem riziku za pojavu gestacijskog dijabetesa, verovatno će vam biti predložen test tolerancije na glukozu (GTT) oko 28. Nedelje trudnoće.

Faktori rizika za paojavu gestacijskog dijabetesa:

 • Predhodni porođaji – rađanje bebe veće od 4,5 kg
 • Gestacijski dijabetes u prošlosti
 • Porodična anamneza , imati  babu i dedu, roditelja ili brata ili sestru sa dijabetesom
 • Poreklo – iz južne Azije, crnih Kariba ,  Bliski  istok

Održavanje optimalne težine u trudnoći kroz ishranu sa niskim sadržajem šećera i redovno vežbanje može pomoći da se smanji verovatnoća razvoja ovog stanja.

Zdrave alternative slatkoj hrani

Bolje je i za vas i za vašu bebu da putem ishrane smanjite unos previše šećera i umesto toga pronađete zdravije alternative. Preporuka je da kolače, kekse i slatke napitke u svojoj ishrani zamenite sa:

mrkve
 • Svežim ili smrznutim voćem, kao što su mango, ananas, bobičavo voće
 • Štapićima šargarepe
 • Domaćim kokicama
 • Suvim voće ili orašastim plodovima umesto slatkiša
 • Gaziranom vodom sa dodatkom svežeg soka, umesto slatkih bezalkoholnih sokova I napitaka
 • Grčkim jogurtom i bobicama, umesto sladoleda
 • Suvim voćem kao što su kajsije ili suve šljive

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju