Ublažavanje bolova tokom porođaja

Može se očekivati ​​izvesna nelagodnost tokom porođaja, ali ako stvari prevaziđu vaša očekivanja, umirujuće je znati da je olakšanje bolova dostupno.

TENS Mašina

TENS mašina je mali uređaj na baterije koji se povezuje sa kožom preko elektroda. TENS je skraćenica za transkutanu električnu stimulaciju nerva. Ove uređaje koriste mnoge porodilje da bi ublažile bol. TENS uređaji  su dostupne online – ukoliko želite možete nabaviti uređaj posebno dizajniranu za upotrebu na porođaju.

 • Sprečava da signali bola stignu do mozga
 • Posebno je efikasan u prvim fazama porođaja
 • Pomaže vašem telu da oslobodi endorfin „hormon sreće“
 • Može se kontrolisati tako da odgovara nivoima bola
 • Nema nepoželjnih efekata na bebu

Može proći oko sat vremena pre nego što zaista osetite prednosti – pa počnite da ga koristite čim počne porođaj

Gas i vazduh

Ponekad poznat kao Entonox, gas i vazduh se daju oralno i mogu se koristiti kod kuće pod medicinskim nadzorom, tokom porođaja ili u kombinaciji sa drugim sredstvima za ublažavanje bolova.

 • Može brzo smanjiti bol od kontrakcija
 • Može da vam malo osuši usta i izazove mučninu pri udisanju
 • Nema nepoželjnih efekata na bebu

Voda

Topla voda (na temperature tela) može vam pomoći da se opustite i umirite bolne kontrakcije. Neki apartmani za porođaje imaju bazen za porođaj ili tuš kabinu, uz dozvolu medicinskog radnika možete da se kupate ili stojite (ili sedite ili čučnite) pod toplim tušem.

trudna zena i plava lopta

Epidural

Epiduralni lekovi su dostupni samo u bolnicama i obično se primenjuju kada se grlić materice proširi na oko 5 cm ili 6 cm i kada dođe do jakih kontrakcija. Izgubićete osećaj u nogama, tako da ćete biti vezani za krevet i možda će vam trebati pomoć u određivanju vremena napinjanja/guranja tokom porođaja.

 • Sastoji se od lokalnog anestetika koji se ubrizgava u donji deo leđa
 • Ima tempirano ili kontrolisano otpuštanje
 • Uklanja bol i daje mogućnost da se fokusirate na porođaj
 • Ima vrlo malo komplikacija, ali može izazvati neželjene efekte kao što su drhtavica, nizak krvni pritisak i, u retkim slučajevima, jake glavobolje

Mobilni (pokretni) epidural

Neke bolnice koriste mobilni epidural – poznat i kao epidural za hodanje. Za razliku od tradicionalne epiduralne anestezije, mobilna epiduralna anestezija ostavlja osećaj u nogama i perinealnom predelu, tako da možete da osetite kada da se napnete za porođaj.

Uvek razgovarajte o opcijama za ublažavanje bolova sa svojim zdravstvenim radnikom i saznajte šta vaša bolnica može da pruži.

Dodatni saveti

 • Ako planirate porođaj kod kuće, pitajte svog zdravstvenog radnika o vrstama ublažavanja bolova koji su vam dostupni
 • Ako se radi o porođaju u bolnici, pitajte da li će biti na raspolaganju kupatilo ili tuš
 • Obavezno saopštite svoje želje za sredstvima za ublažavanje bolova uključujući i epidural
kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju