Tečnosti u trudnoći

Žeđ

Šta i koliko piti tokom trudnoće

Tečnosti možda ne smatramo značajnim delom naše ishrane, ali dovoljan unos vode je presudan za vaše zdravlje i razvoj vaše bebe. Međutim, ako imate jutarnje mučnine, zadržavanje tečnosti može biti nezgodno. Saznajte zašto je za vas oboje važno i šta i koliko treba da pijete svakog dana da biste ostali dobro hidrirani tokom trudnoće.

Tečnosti: Neophodne za život

article 54 31 weeks pregnant

Ogroman deo ljudskog tela čini voda. Održava pravilno funkcionisanje naših složenih sistema, dok nam pomaže da apsorbujemo hranljive materije i izbacujemo toksine1.

Tokom trudnoće, povećani zahtevi vašeg tela znače da vam treba više vode nego obično da biste ispunili ove povećane zahteve i izbegli dehidrataciju2.

Čak i ako ne možete da tolerišete hranu zbog jutarnjih mučnina, i dalje treba piti puno tečnosti. Zašto ne biste pokušali da dodate nekoliko listova mente ili iscedite limun u čašu vode.

Voda i vaše trudničko telo

Neki od najvažnijih sistema podrške za vašu bebu uključuju značajnu količinu vode. Za početak, vaša količina krvi koja obezbeđuje njen kiseonik, na primer, se povećava za 50%3. Amnionsku tečnost, koja vašoj bebi daje hranu i pruža joj smeštaj, istovremeno potpomažući njen rast, takođe čini uglavnom voda4.

Uzimanje dovoljne količine tečnosti svakog dana će vam pomoći da održite ove sisteme koji održavaju život, istovremeno zaustavljajući dehidrataciju.

Hidratacija tokom trudnoće je važna za vaše zdravlje i održavanje vitalnih tečnosti, kao što su krv i amnionska tečnost, koje potpomažu vašu bebu.
ice in water
Voda je potrebna za stvaranje dodatne krvi koja isporučuje kiseonik u vaše telo.

U kombinaciji sa ishranom bogatom vlaknima, tečnosti mogu da pomognu u smanjenju verovatnoće zatvora i izraslina (hemoroida) koje ponekad dolaze uz njega5

Kada ne možete da zadržite vodu

Ako imate problem sa zadržanjem tečnosti zbog jutarnjih mučnina ili želudca, pokušajte redovno da pijete manje gutljaje, a ne velike. Čak i male količine se zbrajaju i mogu smanjiti rizik od dehidratacije; pa, počnite sa malim gutljajima i postepeno povećavajte količinu ako možete6.

Takođe možete otkriti da više pomaže tečnost za piće koja je sobne temperature a ne ledeno hladna. Neke mame otkrivaju da supe i čorbe mogu da je zadrže, dok druge ostaju hidrirane mlekom ili ceđenim voćem bez šećera. To je slučaj pokušaja i grešaka, ali bilo koja tečnost je bolja od nikakve. 

U dužim slučajevima, obavestite svog lekara opšte prakse ili babicu. Mogu vam propisati nešto za ublažavanje bolesti ili vas, u ekstremnim slučajevima, primiti u bolnicu da biste primali tečnost kroz infuziju.

Kada započnete dojenje, koliko više tečnosti će vam trebati svakog dana?

Šta i koliko piti u trudnoći

Iako se vaša potreba za vodom povećava tokom trudnoće, ne postoji nijedna preporučena količina, jer je svaka osoba drugačija. Razni faktori, uključujući telesnu težinu i nivo aktivnosti, utiču na to koliko će vam trebati dnevno2.

Ministarstvo zdravlja preporučuje da pijemo oko 6-8 čaša tečnosti dnevno (približno 1.2 litra) da bismo uključili vodu, mleko sa manje masnoće i pića bez šećera, uključujući čaj i kafu, i supu7. Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) smatra da ženama koje nisu trudnice treba oko 2 litra vode dnevno, što je ekvivalentno deset čaša od 200ml2. Međutim, ovo takođe uključuje vodu iz svih tečnosti i namirnica. EFSA procenjuje da će vam tokom trudnoće trebati najmanje ova količina i oko dodatnih 300ml da biste izbegli dehidrataciju2.  

Pogodna pića za trudnoću uključuju vodu, bilo iz česme (ako je bezbedna u vašem području), bilo flaširanu (bilo gaziranu ili negaziranu), mleko, voćne sokove i ceđeno voće bez šećera. Sok može biti bogat šećerom, ali pod uslovom da je to čisto voće, jedna čaša od 150ml takođe može da se računa kao deo vašeg petodnevnog unosa voća i povrća2. Supa se takođe računa i može pružiti dobru porciju korisnih hranljivih sastojaka6.  

Kada birate sok, vodite računa da je to čist voćni sok bez dodatka šećera i ograničite unos na jednu čašu dnevno, zbog visokog sadržaja prirodnog šećera.

Pokušajte da izbegavate pića koja su penušava ili sa puno šećera. Zbog male nutritivne vrednosti, najbolje je da ih izbegavate ili isprobate zdraviju alternativu7.

Takođe bi trebalo da ograničite unos čaja i kafe sa kofeinom. Kofein može delovati kao diuretik, povećavajući potrebu za mokrenjem, a može uticati i na vašu bebu. Zbog toga je na listi namirnica kojetreba ograničiti ili izbegavati u trudnoći, a preporučuje se da ne uzimate više od 200mg dnevno8

Priprema za uzimanje tečnosti za dvoje

Kako počnete da gledate unapred do dojenja, dodatni unos tečnosti potreban tokom trudnoće možete smatrati dobrom praksom za još veće potrebe zbog pravljenja majčinog mleka .

Istraživanja pokazuju da se tokom dojenja vaše potrebe još više povećavaju kako biste svoje telo održali hidriranim i obezbedili vodu potrebnu za proizvodnju dobre količine mleka. EFSA savetuje da pijete oko 700ml dnevno tokom dojenja – što odgovara količini 3-4 čaše2.

Mnoge mame otkrivaju da čim sednu da doje osećaju žeđ. Ovaj koristan odgovor vam može olakšati održavanje hidratacije sa dovoljno tečnosti što je potpora za vas oboje. Držite veliku čašu vode na dohvat ruke tokom hranjenja bebe, danju ili noću.

SLEDEĆI KORACI

Sledite ove savete kako biste ostali hidrirani tokom trudnoće:

  • Držite čašu vode pored kreveta i popijte je prvo ujutro
  • Držite flašu vode u torbi ili na stolu i pijte redovno tokom čitavog dana
  • Kupite flašu vode od 1 litra i težite da dosipate i pijete punu količinu dva puta dnevno
  • Eksperimentišite sa vodom kako biste je učinili zanimljivijom: isceđivanje limuna, limete ili lišća sveže nane joj može dati suptilan, dobrodošao ukus

Poslednji put pregledano: 1. maja 2018

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju