Slatki krompir sa domaćim pasuljem & fetom

Vreme pripreme: 10 minuta – Vreme kuvanja: 1 sat – Služiti: 4 porcije

Zamenom pečenog krompira za slatki krompir dobićete dodatna vlakna, dok paradajz u ovom jelu daje dobru dozu vitamina C. Udvostručite recept i ostaće vam dosta za ručak sledećeg dana.

Ovo jelo je: Bez glutena • vegetarijansko • sadrži malo masti, zasićenih masti i šećera • bogato vlaknima i proteinima • sa visokim sadržajem vitamina A • izvor vitamina C, kalijuma i mangana

Svaka porcija sadrži:

Nutritivna vrednostKoličina% Referentni unos hranljivih sastojaka
Energija475kcal24%
Masti8.9g13%
Zasićene materije4.3g22%
Šećer19g21%
So1.7g28%

Sastojci

  • 4 slatka krompira srednje veličine
  • 400g seckanog paradajza u konzervi
  • 400g konzerviranog kuvanog belog pasulja
  • 200g feta sira sa smanjenim sadržajem masti (postoji i vegetarijanska feta)
  • 120g rukole
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica paprike
  • 1/2 kašičice šećera (opciono)
  • Sveže mleveni crni biber
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašika sirćeta balzamiko
  • Mala šaka listova bosiljka, grubo pocepanih
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašika soka od limuna

Recept sadrži sledeće alergene: mleko. Sve nutritivne tvrdnje su zasnovane na analizi jedne porcije.

Nutritivne koristi

* Paradajz: Sadrži vitamin C koji može da vam zaštiti ćelije i održava ih zdravim1  

* Beli pasulj: Obezbeđuje vlakna koja mogu da pomognu u sprečavanju zatvora izazvanog vašim hormonalnim promenama2

* Feta sir: Osim mekih sireva sazrelih u kalupu, sve ostale vrste mekih sireva se mogu jesti tokom trudnoće, pod uslovom da su napravljeni od pasterizovanog mleka3 

* Šećer: Preporučuje se smanjenje šećera koji koristite u kuvanju, jer unošenje previše šećera može da doprinese većem unosu kalorija, što može dovesti do povećanja telesne težine4 

Način pripreme

  1. Zagrejte rernu na 200°C (uz pomoć ventilatora).
  2. Izbodite slatki krompir posvuda, viljuškom, i stavite u pleh pa u rernu 45 minuta. Kada prođe ovo vreme, isključite rernu i ostavite pleh unutra još 15 minuta.
  3. Dok se krompir kuva, zagrejte jednu kašičicu maslinovog ulja u tiganju na umerenoj vatri, a zatim dodajte beli luk i pržite 1-2 minuta dok ne omekša.
  4. Dodajte konzervirani paradajz, papriku, so, biber i šećer (ako koristite) u tiganj i kuvajte nekoliko minuta pre nego što dodate pasulj.
  5. Dinstajte oko 15 minuta, zatim dodajte sirće balzamiko, promešajte i skinite sa vatre.
  6. Isecite krompir praveći otvor u obliku krsta i pritisnite ga sa strane dok meso krompira ne počne da izlazi na površinu. Kašikom sipajte pečeni pasulj sa vrha a potom i izmrvljeni feta sir.
  7. Poslužite sa kapljicom maslinovog ulja i bosiljka na vrhu, a sa strane salatom od rukole sa sokom od limuna.

Poslednji put pregledano: 7. septembra 2018

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Odricanje odgovornosti

Informacije na ovoj veb lokaciji, uključujući, ali ne ograničavajući se na tekst, grafike, slike, veze, audio, video, izjave, ishod bilo kojeg predviđajućeg računara ili alata ili programa za proveru simptoma, prediktivni dani i / ili datumi i drugi materijali su opšte informacije samo u svrhe i ne treba ih smatrati zdravstvenim ili medicinskim savetom, dijagnozom ili lečenjem za vas i / ili vaše (nerođeno) dete. Na informacije sadržane na ovoj veb lokaciji ne možete se pouzdati i nisu tačne niti specifične za vas i / ili vaše (nerođeno) dete. Uvek potražite savet lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kakvim pitanjima u vezi sa zdravstvenim stanjem i / ili medicinskim simptomima. Nikada nemojte zanemariti profesionalni lekarski savet ili odlagati njegovo traženje zbog nečega što ste pročitali na ovoj veb lokaciji ili razgovarali sa nekim od naših konsultanata. U slučaju (sumnje na) hitne medicinske pomoći, odmah pozovite svog lekara ili hitnu službu. Nutricia i njene podružnice ne daju nikakve garancije, izjave ili garancije u vezi sa bilo kojim sadržajem koji je dostupan na ovoj veb lokaciji u bilo kom obliku i njegovom ispravnošću, kompletnošću, adekvatnošću, pogodnošću, kvalitetom, pouzdanošću i tačnošću bilo koje informacije na ovoj veb lokaciji. U MENI U POTPUNOSTI DOZVOLJENI PRIMENJIVIM ZAKONIMA, Nutricia I njene pridružene kompanije isključuju sve obaveze koje proizilaze iz ili u vezi sa upotrebom ili zloupotrebom informacija ili nedostatkom informacija na ovoj veb lokaciji.

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.