Kako vaša beba razvija ukus i miris u materici

Vreme čitanja: 3 minuta

Napredak u istraživanju ranog života je otkrio da kako se osećaj ukusa i mirisa vaše nerođene bebe razvija, tako ona počinje da formira mišljenje o hrani koju jedete6. Njen ukus sazreva već u 13. nedelji, što znači da može da počne da razvija ukus za hranu rano u drugom tromesečju1.

Pored toga, od 16. nedelje trudnoće nadalje, proradiće bebino čulo mirisa1,2. Do kraja vaše trudnoće, vaša beba će redovno gutati velike količine amnionske tečnosti, a studije su pokazale da bi to moglo uticati na sklonosti vaše bebe prema hrani kasnije tokom odvikavanja od majčinog mleka2.

Amnionska tečnost i njena jedinstvena svojstva

Čak i pre rođenja, bebe pokazuju sklonost ka slatkim ukusima – ali zašto? Odgovor se možda krije u složenoj mešavini hranljivih sastojaka, aminokiselina i glukoze koji čine amnionsku tečnost.

Prirodno blago slatkastog ukusa, studije su pokazale da će beba, ako se u tečnost ubrizgaju još slađi ukusi, početi više da guta. Ali, prestaće da guta amnionsku tečnost ako se uvode gorki ukusi2. Ova rana sklonost ka slađim ukusima se nastavlja i kada se novorođenče hrani majčinim mlekom, jer ono takođe ima sladak ukus. 

Ali amnionska tečnost nije samo slatka. Istraživanja su pokazala da su prisutni i jaki ukusi iz hrane koju jedete. Neverovatno, ponavljano izlaganje ovim ukusima može uticati na to da li će beba uživati u njima kada počne da se odvikava od majčinog mleka2-4.

U jednoj studiji je od budućih mama zatraženo da piju puno soka od šargarepe u trećem tromesečju trudnoće. Kada su njihove bebe mesecima kasnije počele da se odvikavaju od mleka, više su uživale u žitaricama sa ukusom šargarepe nego one iz kontrolne grupe čije mame nisu pile taj sok4.

Nije da ovaj razvoj sklonosti prema hrani samo počinje u materici, on se nastavlja i tokom dojenja, jer majčino mleko takođe sadrži arome iz hrane koju jedete. Smatra se da urezivanje ukusa objašnjava nastavak kulturnih sklonosti prema hrani aromatizovanoj određenim biljem ili začinima. Ponavljano izlaganje ovim ukusima preko amnionske tečnosti, a kasnije i kroz majčino mleko, može uticati na bebino uživanje u njima nakon što počne da se odvikava od mleka2-4.

Čulo mirisa vaše bebe

Smatra se da se čulo mirisa vaše bebe razvija pre rođenja, jer novorođene bebe gotovo odmah poznaju i vole miris svoje majke. U jednoj studiji, kada je bebama ponuđen izbor između hranjenja iz dojke koja je imala amnionsku tečnost na sebi i one koja nije, većina beba je odabrala onu koja je mirisala na amnionsku tečnost, sugerišući da to pokreće pamćenje5.

Ali bebe ne vole samo miris svoje majke. Takođe više vole miris hrane koju najviše jedete u trudnoći6. Dalja istraživanja su pokazala da su bebe čije su mame tokom trudnoće pojele puno zvezdanog anisa uživale u mirisu kada su se rodile, dok one koje nisu prethodno bile izložene, nisu6. Ovo otkriće sugeriše da imate moć da utičete na bebina sviđanja i nesviđanja putem sopstvenih prehrambenih izbora, čak i u ovoj ranoj fazi.

Kroz ova dostignuća u nauci o ranom životnom dobu, jasno je da zdrava, izbalansirana ishrana u trudnoći pruža vama i vašoj bebi više od osnovnih hranljivih sastojaka i da može uticati na iskustvo vaše bebe sa različitim namirnicama tokom odvikavanja od majčinog mleka.

Poslednji put pregledano: 29. maja 2020

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju