Pušenje i alkohol u toku trudnoće

Odustajanje zauvek

Omogućite svojoj bebi najzdraviji početak života

Dobro je poznato da pušenje i konzumiranje alkohola tokom trudnoće mogu uticati na zdravlje vaše bebe. Ali ne samo da buduće mame moraju da se žrtvuju – pušenje u blizini trudne partnerke takođe može biti štetno. Ostavljanje cigareta i smanjenje alkohola nije lako, ali to će značiti da se osećate zdravije i spremnije kad beba dođe. Naš Careline tim je ovde da pruži pomoć 24/7 ukoliko vam je potrebna neka podrška.

Zašto odustati od pušenja1?

Poznato je da pušenje štetno utiče na zdravlje nerođene bebe, pa je dobro da odustanete i vi i vaš partner.

Kada je vaša trudna partnerka izložena pasivnom dimu, vaša beba unosi niz štetnih hemijskih supstanci, uključujući:

  • Nikotin – poznato je da sužava krvne sudove, utiče na protok krvi u materici i placenti i povećava krvni pritisak i puls vaše bebe
  • Ugljenmonoksid – vezuje se za hemoglobin u krvi, što znači da krvne ćelije nose manje kiseonika što za rezultat ima malu telesnu težinu na rođenju
  • Katran – supstanca koja izaziva rak i može nadražiti pluća

Naravno, kada beba stigne, svaki dim koji udahne imaće jednak negativan efekat na njeno zdravlje. Dakle, odustajanjem od pušenja sada, vaša beba će započeti zdraviji život, a vi ćete možda moći da odbacite tu naviku u potpunosti.

Zašto se odreći alkohola?

Ponekad je vaša partnerka možda popila piće u ranoj trudnoći pre nego što je shvatila da je trudna. Ali, nakon što otkriju da su trudne, preporučuje se da ga se potpuno odreknu.

Ministarstvo zdravlja preporučuje da, ukoliko ste trudni ili planirate da zatrudnite, treba u potpunosti da izbegavate alkohol. Ali, ako se odlučite za piće, morate se pridržavati principa da uzmete najviše jednu ili dve jedinice alkohola (ekvivalentno jednoj ili dve male čaše vina) jednom ili dva puta nedeljno kako biste minimizirali rizik za vašu bebu.²

Iako vaša konzumacija alkohola neće imati direktan uticaj na vaše dete, odustajanjem ili smanjenjem alkohola ponudićete dragocenu moralnu podršku svojoj trudnoj partnerki.

Ukoliko smanjujete, umesto da potpuno odustanete, dobra ideja je da se pridržavate preporučenog dnevnog unosa alkohola, što je 3-4 jedinice za muškarce ili 2-3 za žene.

PićaJedinice
Standardna čaša vina (175ml, 12% ABV)2.1
Krigla vrhunskog svetlog piva, piva ili jabukovače (5.2% ABV)3
Jedinice za piće Standardna čaša vina (175ml, 12% ABV) 2.1 Krigla vrhinskog svetlog piva, piva ilijabukovače (5.2% ABV)31 jedna mera alkoholnog pića (25ml, 40% ABV) 1
Alkopop (275ml, 5.5 ABV)1.5

Sledeći koraci

Evo nekoliko korisnih saveta za odvikavanje od pušenja i konzumiranja alkohola4:

  • Odredite datum za prekid i držite se njega. Pomaže kada imate fiksni cilj
  • Vežbanje može da pomogne kod obuzdavanja želja
  • Nervoza i žvakaća guma. Ako zaokupite usta i ruke, zaustavićete uobičajeno posezanje za cigaretama
  • Navedite razloge zbog kojih odustajete i smanjujete i osvrnite se na njih kad dođete u iskušenje
  • Mislite pozitivno; to menja sve

Ako vam je teško da prestanete sa pušenjem, takođe možete da pozovete lokalnu NHS službu za odvikavanje od pušenja i liniju za pomoć pri službi za odvikavanje od pušenja na broj 0300 123 1044 (otvoreno od ponedeljka do petka, od 9:00 do 20:00 a subotom i nedeljom od 11:00 do 16:00).

Poslednji put pregledano: 19. novembra 2015

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju