Punjeni slasni hrskavi hleb

Vreme pripreme: 5 minuta – Služiti: 2 porcije

Hrskavi hleb je odlična osnova za sve ono za čim žudite, ali ove ideje za prelive su posebno brze, jednostavne za pripremu i prepune vitamina i minerala. Odlične su i za međuobrok u kancelariji.

Ovo jelo sadrži: Nizak nivo šećera • izvor vlakana • visok nivo proteina • izvor vitamina D, B6, B12, fosfora i mangana • visok nivo hlorida

Svaka porcija sadrži:

Nutritivna vrednostKoličina% Referentni unos hranljivih sastojaka
Energija291kcal15%
Masti16g23%
Zasićene materije5.2g26%
Šećer3.7g4%
So1.2g20%

Savet nutricioniste

Masna riba može pomoći da vaše srce ostane zdravo1, najbolje je da masnu ribu, poput lososa, ograničite na dve porcije nedeljno tokom trudnoće, jer može sadržati zagađivače2.

Sastojci

 • Hrskavi hleb sa žitaricama (npr. Ryvita) sa izborom nadeva za 2 osobe:

Preliv od dimljenog lososa & krem sira

 • 2 kašičice krem sira sa niskim sadržajem masti  
 • 1/4 krastavca, tanko rezanog
 • 50g dimljenog lososa
 • 1 kašičica limunovog soka
 • Biber po ukusu
 • 1/2 kašičice vlašca, iseckanog

Avokado & mocarela

 • 60g mocarele
 • Pola zrelog avokada
 • Prstohvat crnog bibera
 • 1/2 kašičice maslinovog ulja

Recept sadrži sledeće alergene: gluten, ribu, mleko, susam. Sve nutritivne tvrdnje su zasnovane na analizi od 100g, ali imajte na umu da ovo nije preporučena veličina porcije.

Nutritivne koristi

* Hrskavi hleb: Sadrži vlakna koja mogu da pomognu u sprečavanju zatvora izazvanog hormonalnim promenama3

* Krem sir: pruža kalcijum koji je od vitalne važnosti za stvaranje kostiju i zuba vaše bebe4

* Dimljeni losos: Losos sadrži DHA koji je važan za razvoj mozga fetusa5

* Mocarela: pruža kalcijum koji je od vitalne važnosti za stvaranje kostiju i zuba vaše bebe4

* Avokado: Sadrži vitamin E. Odgovarajući unos vitamina E tokom trudnoće je povezan sa manjom verovatnoćom da vaše dete kasnije u životu razvije astmu i respiratorne probleme6,7

Način pripreme

 1. Rasporedite 4 hrskava hleba na tanjir i namažite pola-pola:
 2. Krem sirom, pre nego sto stavite krastavac i dimljeni losos, a potom ceđeni limun, crni biber i seckani vlašac na kraju.
 3. Mocarelom, potom je prekrijte avokadom isečenim na tanke kriške, pospite biberom i pokapajte maslinovim uljem.

Poslednji  put pregledano: 7. septembra 2018

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.