Priprema i planiranje porođaja

Reading time:  4 minutes

Čitajte dalje da biste saznali više o sebi i opcijama porođaja vaše partnerke, uočavanju ranih znakova porođaja, i dolasku u bolnicu.

Opcije porođaja vaše partnerke

Budućim roditeljima je na raspolaganju čitav niz opcija za rađanje – odluka se svodi na to šta je najudobnije za vašu partnerku i šta ona i njena babica misle da je najbolje za bebu.

 • Porođaj u bolnici – najčešći tip porođaja u Velikoj Britaniji. U bolnici ćete imati pri ruci lekare i babice koji će vam pomoći u specijalističkoj nezi zbog dodatnog nivoa sigurnosti.
 • Porođaj kod kuće – ukoliko vaša partnerka više voli da bude u opuštenijem i poznatijem okruženju, možda postoji mogućnost porođaja kod kuće. Budući da vaša partnerka neće moći da ima epidural kod kuće i da postoji šansa da će možda trebati da bude prebačena u bolnicu ukoliko bude potrebna hitna pomoć, ova odluka treba da bude doneta sa vašom babicom. Ovde možete pročitati više o porođaju kod kuće.
 • Porođajni centri – neka lokalna starateljstva NHS nude opciju porođajnih centara. Ovi prostori su ugodniji od bolnice i veća je verovatnoća da ćete  imati direktan porođaj. Često uključuju sadržaje koje vaša lokalna bolnica neće, poput porodičnog smeštaja, bazena ss vodom i dopunskih terapija
 • Porođaj u vodi – bazeni za rađanje se koriste za imitiranje okoline materice, što znači da je porođaj manje stresan i manji je šok za bebu. Vaša partnerka se može poroditi u vodi na bilo kojoj od gorenavedenih lokacija, čak i kod kuće, gde možete iznajmiti porođajni bazen za porođaj.

Odabir opcije za porođaj je u potpunosti na vama i vašem partneru, sve dok tokom trudnoće nema zdravstvenih problema ili komplikacija. Vi i vaš partner možete da se predomislite u poslednjem trenutku a vaša babica će učiniti sve što može da udovolji vašoj odluci. Samo se pobrinite da budete sigurni u to šta vaša partnerka želi i ne želi, tako da možete donositi odluke u njeno ime kada je ona zabrinuta.

Uočavanje znakova porođaja

pregnancy mum dad hands on bump floor 2

Postoje određeni znakovi koje ćete uočiti kada vaša partnerka dobije trudove, i iako će ona verovatno znati, vredi da se i vi upoznate sa njima:

 • Kontrakcije rastu u smislu učestalosti i intenziteta.
 • Bol u donjem delu leđa i bol u dnu stomaka vaše partnerke.
 • ‘Znak’ – čep sluzi koji se odvaja od vagine.
 • Pucanje vodenjaka vaše partnerke – iako se to dešava u različito vreme kod svakog porođaja.

Kada vaša partnerka pomisli da počinje porođaj, vreme je da pozovete babicu. Obavezno imatje pri ruci broj telefona babice, u slučaju da želite da pozovete suprugu. Babica će moći da razgovara sa vama i da vam kaže kada treba da idete u bolnicu, osim ako se, naravno, vaša partnerka nije odlučila za porođaj kod kuće. Korišćenje tajmera za kontrakcije pomoći će vam da pratite dužinu i učestalost kontrakcija i pomoći će vašoj babici da izračuna kako napreduje porođaj.

Odlazak u bolnicu

Možda ćete osećati veliki pritisak dok vozite ili dok pratite partnerku do bolnice, ali postoje načini da se pripremite za veliki dan:

 • Pogledajte različite rute do bolnice u slučaju da je na normalnoj ruti zastoj.
 • Testirajte rute kako biste znali koliko je vremena potrebno za svaku.
 • Proverite situaciju sa parkiranjem i budite sigurni da imate novčiće pri ruci ukoliko je potrebno da platite parking.
 • Vežbajte postavljanje sedišta automobila. Pogodno sedište za automobil okrenuto unazad je zakonski uslov ukoliko planirate da se vratite kući iz, bolnice, bilo kojim vozilom, uključujući taksi.
 • Savet za automobilsko sedište: postavite ga i prethodno ga držite u automobilu, tako da nema šanse da ga zaboravite tog dana.

Torba za bolnicu

Verovatno će torba za bolnicu vaše partnerke biti spakovana i spremna za upotrebu nedeljama pre porođaja. Međutim, kada porođaj započne, njene misli mogu biti negde drugde, tako da se morate pobrinuti da je uzmete kada izlazite na vrata, zajedno sa planom porođaja i beleškama o materinstvu.

Ne zaboravite da će vam trebati i neke sitnice i komadi. Možda biste želeli da spakujete zasebnu torbu za sebe, uključujući:

 • Garderobu za presvačenje.
 • Osnovne toaletne potrepštine – pasta za zube, četkica za zube, dezodorans.
 • Grickalice i voda.
 • Sitnina za parkiranje vozila.
 • Bilo koji redovni lek koji će vam možda zatrebati.
 • Lekovi protiv bolova – možda će vam trebati, kao i vašoj partnerki.
 • Kamera – pobrinite se da ima dovoljno baterije.
 • Potpuno napunjen mobilni telefon – funkcija štoperice može biti korisna za vremenske kontrakcije.
 • Malo zabave jer porođaj može biti prilično dug – muzika, knjiga ili čak preuzimanje filma.

Dolazak u bolnicu

Prvi korak kada stignete u bolnicu je da vašu partnerku pregleda babica. Ukoliko vaša babica odluči da njeni trudovi još uvek nisu dovoljno napredovali, možda će vam se savetovati da se vratite kući kako bi ona mogla biti u opuštenijem okruženju.

Ako ostanete u bolnici, ona će dobiti krevet na odeljenju za rani porođaj, gde će babica proći sa njom njen plan porođaja – obezbedite da budete deo ovog razgovora kako biste znali šta možete da očekujete. Kada trudovi uznapreduju, vaša partnerka će tada biti premeštena u porođajnu sobu.

Ako stignete u bolnicu kada je vaša partnerka u punom porođaju, ona će biti odvedena pravo u porođajnu sobu gde će vaša babica sa njom proći njen plan porođaja. Ako se stvari u ovoj fazi kreću brzo, moraćete da uskočite, stoga morate biti sigurni da znate njene prioritete koji se odnose na:

 • Ublažavanje bola.
 • Položaj porođaja.
 • Kontakt kože sa kožom sa bebom kada ona stigne.

Ako je vašoj partnerki potreban carski rez

Neke žene ranije u trudnoći saznaju da im je potreban carski rez, ali ako se smatra da je porođaj rizik za majku ili bebu, o tome će možda biti obaveštene tokom porođaja. Ukoliko je vašoj partnerki potreban carski rez, nema razloga za paniku. To je jednostavan postupak koji obično traje oko sat vremena, a vaša partnerka će biti u dobrim rukama. Posle carskog reza, do oporavka može proći oko šest nedelja, tako da ćete partnerki morati da pružite veću podršku kod kuće.

Poslednji put pregledano: 20. maja 2020

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju