Povećanje telesne težine u trudnoći

Kada ne razmišljate o težini

Sve što treba da znate o dobijanju kilograma u trudnoći

Povećanje telesne težine je normalan i prirodan deo zdrave trudnoće. Saznajte koliko kilograma treba da dobijete u zavisnosti od indeksa BMI, kako bezbedno povećati telesnu težinu i zašto se dijeta ne preporučuje.

Povećanje telesne težine: prirodni deo trudnoće

Povećanje telesne težine u trudnoći je zdravo, prirodno i neophodno. Pored dodatne težine vaše bebe i povećane tečnosti, vaše telo postepeno zadržava i neke zalihe masti1.

Vaša potreba za kalorijama tokom trudnoće se povećava tek u trećem tromesečju, kada vam treba dodatnih 200 kalorija dnevno.
pregnant woman eating avocado

Tokom prvog i drugog tromesečja vaše energetske potrebe su iste kao i pre trudnoće. Jesti za dvoje jednostavno znači održavanje zdrave ishrane: to će vašoj bebi pružiti sve hranljive sastojke potrebne za rast i razvoj. Posle 28. nedelje bi trebalo da unesete oko 200 kalorija više dnevno2.

Vaša ishrana u trudnoći je potpora za oboje, ali do trećeg tromesečja preporučeni unos kalorija je isti kao i pre trudnoće.

Koliko kilograma treba da dobijem tokom trudnoće?

Povećanje telesne težine tokom trudnoće zavisi od vaše težine pre trudnoće i veoma varira od majke do majke. Većina žena u trudnoći dobije između 10 i 12.5 kg (22-28lb), od čega je nešto težina bebe koja sve više raste1.

Prekomerna težina tokom trudnoće može biti nezdrava, ali je važno da ne držite dijete i da se zdravo hranite.

Tabela ispod3 daje opšti vodič za zdravo povećanje telesne težine. Da biste odredili svoj BMI, koristite online kalkulator BMI, ili će vaša babica moći da ga reši umesto vas.

BMIPribližna težina koju bi trebalo dobijete tokom trudnoće
20 ili manjeIzmeđu 12.5 i 18kg (ili 28-40lb)
20-26Između 11.5 i 16kg (ili 25-35lb)
26-30Između 7 i 11.5kg (ili 15-25lb)
30+7kg (15lbs) ili manje

Hranljiva ishrana za zdravo povećanje telesne težine u trudnoći

Vaša ishrana pruža širok spektar hranljivih sastojaka koji su bebi potrebni za zdrav razvoj. Raznovrstan, hranljiv unos iz svih grupa hrane će obezbediti osnovne vitamine, minerale, masti i proteine, pomažući vam da ostanete u okvirima smernica za preporučeno povećanje telesne težine tokom trudnoće.

Ukoliko je vaše trudničko debljanje iznad preporučenih nivoa, možda vam vaša babica može predložiti neke promene kako biste stabilnije povećali telesnu težinu.

Izaberite hranu bogatu hranjivim sastojcima kada je vreme da povećate unos kalorija kako biste najbolje iskoristili svojih dodatnih 200 kalorija.

Kada dođe vreme da povećate unos kalorija za 200 dnevno, obavezno birajte hranu koja je nutritivno bogata. Jogurt, na primer, daje kalcijum za izgradnju kostiju, dok je krompir sa korom dobar izvor vlakana i kao ugljeni hdrat obezbeđuje podsticaj energije.

Ideje za zdrave grickalice od 200 kalorija:

  • Mali lonac nemasnog jogurta sa semenkama i bobicama
  • Mala porcija humusa sa štapićima od sirovog povrća
  • Smoothie od banane i ovsa napravljen sa 150 ml mleka
  • Jedan dimljeni file skuša, iseckan i pomešan sa prirodnim jogurtom, poslužen sa dve ovsene pogačice4
careline icon circle

Savet stručnjaka

Dođite do podrške koja vam je potrebna u trenutku kada vam je potrebna

Gubitak kilograma tokom trudnoće

Prekomerna težina pre i tokom trudnoće vas može dovesti u veći rizik od razvoja visokog krvnog pritiska i gestacijskog dijabetesa. Takođe može povećati verovatnoću vašeg prevremenog porođaja i komplikacija pri rođenju, plus probleme sa dojenjem, poput nemogućnosti pokretanja ili održavanja mleka5.

Međutim, nakon što zatrudnite, nije preporučljivo da držite dijetu. To je zato što vaša beba u razvoju reaguje na promene hranljivih sastojaka tokom različitih faza njenog gestacijskog razvoja, što može uticati na njenu sposobnost korišćenja hranljivih sastojaka kasnije u životu, utičući na gojaznost u kasnijim godinama6.  

Vaša beba u razvoju reaguje na promene hranljivih sastojaka tokom njenog gestacijskog razvoja, što može uticati na njenu sposobnost korišćenja hranljivih sastojaka kasnije u životu.
Mala porcija humusa sa štapićima od sirovog povrća će se računati kao vaših dodatnih 200 kalorija.

Umesto toga, usredsredite se na zdravu ishranu, sa dobrim balansom među grupama hrane. Veliko istraživanje je pokazalo da je prilagođavanje vaše ishrane za održavanje zdrave telesne težine u trudnoći (umesto da se gube kilogrami) i poštovanje normalne balansirane ishrane, sigurno, efikasno i nema posledične efekte na porođajnu težinu bebe7. Naučite kako da postignete idealan nutricionistički balans iz naših članaka o ishrani i razvoju.

Nedostatak težine u trudnoći

Ukoliko nemate dovoljnu težinu, vaša babica će moći da vas posavetuje o najzdravijim načinima da dobijete dodatnu težinu koja vam je potrebna. Možda će biti potrebno da budete pažljivo nadgledani kako biste proverili da li vaša beba dobro raste. Zdrava težina tokom trudnoće može smanjiti rizik od prevremenog porođaja ili rađanja bebe male porođajne težine8.

Obezbedite stalnu ishranu koja je potrebna vašoj bebi jedući male obroke i zdrave grickalice tokom čitavog dana.

Hrana koja sadrži zdrave masti je odličan je izvor kalorija i hranljivih sastojaka. Avokado, orašasti plodovi i semenke su idealni. Integralne sorte hleba i testenine isporučuju energiju usporenog oslobađanja i zdravu porciju vlakana9.

Jedite malo i često tokom čitavog dana kako biste bebu neprekidno snabdevali hranjivim sastojcima. 

Poslednjiput pregledano: 29. jula 2014

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju