Porođaj: porođaja u vodi

Topla kupka može da deluje veoma umirujuće i opuštajuće. Takođe ima fizički efekat na vaše telo, što može biti od velike pomoći tokom porođaja.

Prednosti porođaja u vodi

Glavna prednost potapanja u toplu vodu je da ima opuštajući efekat na vaše mišiće. Može da ublaži bol i napetost u celom telu, smanjujući potrebu za lekovima za ublažavanje bolova.

Još jedna prednost je podrška vode — daje vam slobodu da eksperimentišete sa različitim pozicijama. Takođe je manji rizik od epiziotomije jer će vaša tkiva biti mekša i rastegljivija.

trudnica

Prednost porođaja u vodi

Da bi bio efikasan, moraćete da budete uronjeni do bradavica u vodu telesne temperature. Vaš stomak treba da bude pod vodom. Možete da ulazite i izlazite iz vode kad god poželite — zato imajte pri ruci udobnu kućnu haljinu ili ogrtač.

Ako koristite bazen za porođaj u bolnici ili kod kuće, babica će redovno proveravati otkucaje bebinog srca koristeći ručni ultrazvučni test.

Iako može da deluje umirujuće, neke žene smatraju da voda ne pruža onoliko olakšanje bola koliko su očekivale i da su im potrebni lekovi koji će im pomoći da se izbore sa bolom. Zato budite spremni na moguću promenu plana, za svaki slučaj.

Šta dalje?

Ako planirate porođaj u vodi kod kuće, pitajte svog zdravstvenog radnika da vidi da li je vaša kada prikladna – možda ćete moći da preskočite iznajmljivanje (ili kupovinu) bazena za porođaj. Ako idete u bolnicu, proverite da li je potrebno da unapred  rezervišete bazen za porođaje.

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju