Porođaj carskim rezom

Carski rez podrazumeva porođaj vaše bebe kroz rez u predelu stomaka. Saznajte više o ovoj vrsti porođaja kako biste znali šta da očekujete.

Zašto se podvrgnuti carskom rezu?

trudnica

Neke žene biraju da imaju planirani carski rez, nekima se postupak preporučuje iz medicinskih razloga, a nekima se mora raditi neplanirani carski rez zbog komplikacija sa vaginalnim porođajem. U kom god scenariju da se nađete, vaši zdravstveni radnici su fokusirani na dobrobit vas i vaše bebe.

Ipak, najbolje je biti spreman za bilo koji scenario tokom porođaja, tako da bi trebalo da naučite šta se dešava tokom carskog reza i kako da se nosite sa posledicama.

Šta se dešava tokom carskog reza?

Carski rez uključuje porođaj vaše bebe kroz rez na dnu vašeg stomaka. Većina carskih rezova se radi pod regionalnom anestezijom da bi vas obezbolili  od struka na dole, koristeći epiduralni ili kičmeni blok. To znači da ste budni dok se vaša beba rađa, tako da možete početi da se povezujete što je pre moguće.

Obično ćete imati sterilnu pregradu postavljenu u visini vašeg struka tako da ne možete da vidite samu operaciju. Ako vaš partner prisustvuje porođaji i želi da vidi šta se dešava, to je u redu, sve dok se osećate prijatno.

Vaš lekar će napraviti rez duž vrha vaše bikini linije, koji će morati da se obrije za operaciju. Sa još jednim rezom kroz vašu matericu, i na taj način oni bi jednostavno trebali biti u mogućnosti da izvade vašu bebu.

Iako stvarni porođaj vaše bebe traje samo oko 5 minuta, cela dužina postupka je obično oko 45 do 60 minuta.

Šta se dešava posle?

Vaš partner će moći da drži vašu bebu dok vas ušivaju. Ovo traje otprilike pola sata, nakon čega bi trebalo da budete u mogućnosti da imate kontakt koža na kožu i počnete da dojite. Kontakt koža na kožu podrazumeva polaganje bebe na grudi kako bi se podstaklo vezivanje. Možda će vam biti ugodnije da dojite ako ležite na boku, ali ako vam je ovo neprijatno, zamolite svog zdravstvenog radnika za pomoć.

Oporavak od carskog reza traje oko 6 nedelja – duže od prirodnog porođaja. Ako je sve dobro, trebalo bi da budete u mogućnosti da idete kući sa svojom bebom nakon 24 sata, iako većina žena ostaje u bolnici 2 do 4 dana.

Šta dalje?

Obavezno edukujte svog partnera o tome šta možete da očekujete u slučaju da vam je potreban carski rez i kako vam on može pomoći tokom oporavka.

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju