Pomoć nakon porođaja

Raditi nešto malo za sebe

Saznajte kako možete pomoći u podršci partneru

Porođaj je fizički i psihički iscrpljujuće vreme i za vas i za vašeg partnera i moglo bi proći neko vreme nakon porođaja da biste se prilagodili svom novom životu. Zaista je važno da u prvih nekoliko nedelja podržavate partnera emocionalno, uz to da činite sve što možete da pomognete sa dolaskom prinove.

Ruka pomoći kod kuće

Jedan od najboljih načina na koji možete da pomognete nakon porođaja je da se brinete o svakodnevnim poslovima oko kuće. Ovo bi moglo biti stvaranje zaliha u ormanu i zamrzivaču, pripremanje obroka ili samo održavanje stvari u redu. Biće potrebno neko vreme da se vaša partnerka vrati u tok stvari, pa će zbilja ceniti ruku pomoći.

Fizički efekti

Nakon porođaja, telu vaše partnerke će trebati neko vreme da se vrati u stanje pre trudnoće. Umesto da se žuri sa mršavljenjem, dobra je ideja da vaša partnerka to učini polako – ona ​​će dosta vežbati brinući se o vašoj novoj bebi.

Sasvim je normalno da vaša partnerka par nedelja nakon porođaja krvari ili oseća bol i nagnječenja. Takođe nisu retki slučajevi da se kod žena pojave hemoroidi, ali oni obično nestanu za nekoliko nedelja.

helping after the birth
Postati roditelj može biti pravi emocionalni tobogan

Kako vaša partnerka počinje da laktira, dojke joj mogu postati vruće i nežne, a može dobiti i ispucale bradavice. Vaša babica će moći da pomogne vašoj partnerki u tehnikama dojenja, pa je ohrabrite da pita za pomoć ukoliko ima problema. Ako vam treba pomoć van radnog vremena, pogledajte naše video vodiče o dojenju i položajima dojenja

Emocionalno putovanje

Nove mame doživljavaju pravu mešavinu osećanja nakon porođaja – od euforije do iscrpljenosti; olakšanja do plačljivosti; i zadovoljstva do anksioznosti. Ovo može biti posebno teško u prvih 10 dana nakon porođaja kada je vaša partnerka iscrpljena i suočava se sa hormonalnim promenama. Najviše što možete da učinite je da budete tu za nju, da joj pomognete kada padne  i pokušate da se bavite njom povremeno kako biste joj pomogli u podizanju raspoloženja.

Seks nakon porođaja

Vaša partnerka će vas obavestiti kada je spremna za seks nakon porođaja, ali tokom prvih nekoliko nedelja verovatno će se osećati prilično bolno u donjem delu. Takođe bi se mogla osećati iscrpljeno i neispavano dok se prilagođava novoj rutini, pa je najbolje biti utešan, nežan i strpljiv.

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju