Položaji za porođaj

Prirodno je da se osećate uznemireno zbog porođaja. Upoznavanje sa položajima i prednostima različitih položaja za porođaj može vam pomoći da se osećate spremnije.

Biti u odgovarajućem položaju

Tokom porođaja, postoje određeni položaji koji mogu olakšati proces porođaja. Najvažnije je da se osećate dobro i ne plašite se eksperimentisanja.

Stojeći – položaj za porođaj

Kada porođaj počne, verovatno ćete se osećati pomalo uznemireno i želeti da budete na nogama. Oslanjajući se na krevet, zid ili vašeg partnera skinućete deo težine sa vaših nogu.

Prednosti stajanja uključuju:

 • Pomaže da proširite karlicu i da okrenete bebu u pravi položaj
 • Podstiče vaše kontrakcije da postanu redovne i jače
 • Neke žene smatraju da stajanje ublažava bol
 • Biti uspravan znači da je gravitacija na vašoj strani

Čučanj – položaj za porođaj

Neke žene osećaju prirodnu želju da čučnu tokom porođaja. To može da izvrši veliki pritisak na vaša kolena i leđa, pa koristite svog partnera za fizičku podršku ili tražite loptu za porođaj ili stolicu.

Prednosti čučnjeva uključuju:

 • Proširuje karlicu, dajući bebi više prostora za okretanje i kretanje
 • Daje vam slobodu da menjate svoju težinu
 • Pritiska vašu telesnu težinu na matericu, što bi trebalo da olakša guranje
 • Kao i kod stajanja, gravitacija vam ide u prilog

Potpomognuti porođaj

Ako je vašoj bebi potrebna dodatna pomoć pri kretanju niz porođajni kanal u kasnijim fazama porođaja, vaš zdravstveni radnik može predložiti potpomognut porođaj pomoću ventusa ili klešta.

Postoje različiti uzroci kda vam je potrebna pomoć pri porođaju:

 • Možda ste se previše umorili da biste se napinjali/gurali bebu
 • Vaše kontrakcije su možda postale slabije
 • Ako ste se napinjali/gurali neko vreme, vašoj bebi možda nedostaje kiseonik
 • Ako ste imali epidural, napinjanje/guranje može biti teško jer su vam mišići previše opušteni. Ovo otežava glavi vaše bebe da se okrene na pravi način

Prilikom potpomognutog porođaja pomoću ventusa, usisna čaša će se postaviti na vrh glave vaše bebe u porođajni kanal. Nivo usisavanja se bezbedno kontroliše pomoću pumpe i dok se napinjete/gurate sledećom kontrakcijom, šolja će se takođe povući.

Često se sprovodi u operacionoj sali, asistirani porođaj pomoću klešta može zahtevati od lekara da napravi kontrolisan rez. Ovo pomaže da se napravi prostor za bebinu glavu i da se izbegne dalje oštećenje vašeg mekog tkiva. Dok se napinjete/gurate sa kontrakcijom, lekar će koristiti pincete da nežno vodi vašu bebu. Možda će vam trebati lokalni anestetik jer može biti bolno.

Carski rez

Carski rezovi su ili planirani ili neplanirani u zavisnosti od situacije. Ako vaš trud ne napreduje ili postoji problem sa vaginalnim porođajem, vaš lekar može predložiti carski rez radi bezbednosti vas i vaše bebe.

Carski rez uključuje rođenje vaše bebe putem reza u donjem delu stomaka i materice. Ovo će se odvijati u operacionoj sali i obično traje oko sat vremena. Oporavak može trajati oko 6 nedelja.

trudnica

Planirajte unapred

Obavezno predočite zdravstvenom radniku vaše planove:

 • Vaš željeni položaj porođaja
 • Svaki poseban stav koji imate o metodama potpomognutog porođaja
 • Vaše želje tokom carskog reza, ako to postane neophodno
kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju