Plan porođaja

Vreme čitanjа: 4 minuta

Rađanje prve bebe je jednom u životu, tako da ćete želeti da budete sigurni da ste sve razmotrili. Od položaja za rađanje i ublažavanja bolova do puštanja muzike tokom trudova, zapisivanje vaših prioriteta u plan porođaja obaveštavaće vašeg partnera i babicu o vašim željama.

Nastavite da čitate da biste saznali o pisanju plana porođajašta treba istražiti i za obrazac plana porođaja, kao i caesarean planovima porođaja carskim rezom i planovima porođaja kod kuće.

Besplatni online alati

Praktični alati, od našeg Kalkulatora datuma do naše praktične Provere simptoma bebe

Kako napisati plan porođaja

Plan porođaja navodi vaše prioritete i za trudove i za porođaj. Daje vam priliku da razmislite o svojim nadama za porođaj, a babici takođe pruža vodič za način porođaja koji želite. Možete da unesete onoliko detalja koliko želite i izvršite izmene u bilo koje vreme, pre ili čak tokom trudova.

Istražite pre nego zapišete

Ukoliko pohađate prenatalne časove, verovatno ćete razgovarati o planovima porođaja. Alternativno, možete pitati prijatelje koji su nedavno imali bebe šta preporučuju. Dobra je ideja da istražite i opcije za ublažavanje bolova, tako da znate šta možete očekivati. A, ako planirate da rodite u bolnici ili u porođajnom centru, dobra je ideja da saznate koje su usluge dostupne.

Plan porođaja vam daje priliku da razmislite o tome kako biste želite da se stvari odvijaju i obezbedite vodič za svoju babicu.

Obrazac plana porođaja

 1. Vaš partner za porođaj
  Navedite ko će biti sa vama u toku porođaja i da li želite da sve vreme budu sa vama.
 2. Položaji u toku trudova i porođaja
  Da li biste želeli da se krećete, koristite lopticu za rađanje ili budete na sve četiri? Razmislite kako bi vam moglo biti najudobnije.
 3. Ublažavanje bolova
  Tehnike disanja, voda, gas i vazduh ili epiduralno? Navedite ublažavanje bolova koje želite da koristite i redosled šta vam više odgovara i navedite sve metode koje ne želite da koristite
 4. Gde biste želeli da se porodite
  Bolnica, porođajni centar ili kod kuće, gde biste želeli da dobjete svoju bebu? Ako odaberete porođaj kod kuće, pobrinite se da vaša babica može da prisustvuje.
 5. Asistirani porođaj
  Ukoliko vam je potrebna pomoć oko porođaja, navedite da li biste više voleli klešta ili ventilaciju
 6. Hranjenje vaše bebe
  Obavezno navedite kako planirate da hranite svoju bebu.
 7. Neočekivane situacije
  Ako vaša beba mora da ode u posebnu jedinicu za negu beba, koliko želite da budete uključeni u njenu negu?
 8. Medicinska stanja ili smetnje
  Uključite sve informacije o zdravstvenim stanjima ili smetnjama koje mogu pomoći vašoj babici tog dana.
 9. Kulturne ili verske potrebe
  Ukoliko engleski nije vaš prvi jezik i potreban vam je prevodilac, obavestite svoju babicu. Ako postoje bilo kakve verske ili kulturne prakse koje treba sprovesti nakon rođenja vaše bebe1, uključite ih
 10. Ostala razmatranja
 11. Ambijentalno osvetljenje, uzbudljiva muzika, čije glasove vaša beba čuje kada dođe na svet … razmislite o celokupnom iskustvu i dodajte onoliko detalja koliko želite

Počnite sada da se pripremate za dolazak vaše bebe – preuzmite naš obrazac plana rođenja za štampu.

Plan porođaja carskim rezom

Ako već znate da imate carski rez, postoje neke dodatne stvari koje možete da dodate u svoj obrazac plana porođaja. Neki primeri plana porođaja carskim rezom mogu da uključe da li želite da spustite ekran ili da li biste uopšte želeli ekran, tako da možete da vidite kako se vaša beba rađa.

Plan porođaja kod kuće

Ako imate trudnoću sa malim rizikom, možete izabrati porođaj kod kuće. Važno je da kod porodiljske jedinice proverite da li je porođaj kod kuće moguć, a ako ste u mogućnosti da se porodite kod kuće, za svaki slučaj ipak treba spakovati torbu za bolnicu. Ovde možete saznati više o porođaju kod kuće. 

Poslednji put pregledano: 20. maja 2020

Recenzirano od strane Nutricia tima za medicinska i naučna pitanja

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.