Paradajz, račići & chorizo fusili testenina

Vreme pripreme: 5 minuta – Vreme kuvanja: 30 minuta – Služiti: 2 porcije

Unoseći tradicionalne ukuse paelje u ukusno jelo od testenina, ovaj užitak koji privlači mnoge sadrži puno proteina a istovremeno obezbeđuje minerale poput tijamina i mangana.

Ovo jelo sadrži: Nizak nivo šećera • izvor vlakana • visok nivo proteina • tijamin • mangan i hlorid • izvor fosfora

Svaka porcija sadrži:

Nutritivna vrednostKoličina% Referentni unos hranljivih sastojaka
Energija415kcal21%
Masti13g19%
Zasićene materije4.5g23%
Šećer5.9g7%
So1.7g28%

Savet nutricioniste

Iako vam se savetuje da izbegavate nekuvano hladno konzervirano meso, chorizo možete jesti  dokle god je potpuno skuvan1.

Sastojci

 • 140g sušene fusili testenine od integralne pšenice
 • 60g chorizo kobasice, tanko narezane pa prepolovljene
 • 70g smrznutih, kuvanih oljuštenih račića
 • 1/2 kašičice maslinovog ulja
 • 150g čeri paradajza, prepolovljenog
 • 1 čen belog luka, mlevenog
 • 1/2 limuna
 • 1/2 kašičice paprike
 • 1/2 kašičice čili pahuljica
 • 1/4 kašičice crnog bibera
 • Nekoliko listova bosiljka, grubo pocepanih
 • 1 kašičice parmezana
 • Šaka listova rukole

Recept sadrži sledeće alergene: rakovi, gluten i mleko. Sve nutritivne tvrdnje su zasnovane na analizi jedne porcije.

Nutritivne koristi

* Fusili od integralne pšenice: Obezbeđuju vlakna koja mogu  da pomognu u prevenciji zatvora izazvanog vašim hormonalnim promenama2

* Račići: Sadrži vitamin E. Odgovarajući unos vitamina E tokom trudnoće smanjuje verovatnoću da vaše dete kasnije u životu razvije astmu i respiratorne probleme3,4. Račiće je bezbedno jesti tokom trudnoće dokle god su kuvani5

* Paradajz: Sadrži vitamin C koji može da vam zaštiti ćelije i održava ih zdravim6

Način pripreme

 1. Skuvajte testeninu u slanoj vodi u skladu sa uputstvima sa pakovanja i odložite na stranu, ostavljajući jednu šolju skuvane vode.
 2. Zagrejte ulje u tiganju i pržite beli luk 1-2 minuta pre nego što dodate chorizo. Kuvajte još 2-3 minuta, ili dok chorizo ne počne da pušta sva svoja ulja.
 3. Dodajte račiće u tiganj, promešajte da budu pokriveni chorizo uljem, a zatim dodajte papriku, čili, začin i sok od pola limuna i nastavite sa mešanjem.
 4. Dodajte paradajz, i pržite 2-3 minuta dok ne omekša i dok ne može da se zgnječi zadnjom stranom kašike. U ovom trenutku dodajte pola šolje vode od skuvane testenine, promešajte i nastavite da kuvate dok se malo ne smanji.
 5. Kada se sos malo zgusne, dodajte parmezan, bosiljak i crni biber, a zatim sipajte kuvanu testeninu i promešajte da potpuno bude prekriveno sosom. Po potrebi dodajte još skuvane vode da biste je smekšali.
 6. Umešajte rukolu sasvim na kraju i poslužite uz dodatno posipanje parmezana i crnog bibera odozgo.

Poslednji put pregledano: 7. septembra 2018

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Odricanje odgovornosti

Informacije na ovoj veb lokaciji, uključujući, ali ne ograničavajući se na tekst, grafike, slike, veze, audio, video, izjave, ishod bilo kojeg predviđajućeg računara ili alata ili programa za proveru simptoma, prediktivni dani i / ili datumi i drugi materijali su opšte informacije samo u svrhe i ne treba ih smatrati zdravstvenim ili medicinskim savetom, dijagnozom ili lečenjem za vas i / ili vaše (nerođeno) dete. Na informacije sadržane na ovoj veb lokaciji ne možete se pouzdati i nisu tačne niti specifične za vas i / ili vaše (nerođeno) dete. Uvek potražite savet lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kakvim pitanjima u vezi sa zdravstvenim stanjem i / ili medicinskim simptomima. Nikada nemojte zanemariti profesionalni lekarski savet ili odlagati njegovo traženje zbog nečega što ste pročitali na ovoj veb lokaciji ili razgovarali sa nekim od naših konsultanata. U slučaju (sumnje na) hitne medicinske pomoći, odmah pozovite svog lekara ili hitnu službu. Nutricia i njene podružnice ne daju nikakve garancije, izjave ili garancije u vezi sa bilo kojim sadržajem koji je dostupan na ovoj veb lokaciji u bilo kom obliku i njegovom ispravnošću, kompletnošću, adekvatnošću, pogodnošću, kvalitetom, pouzdanošću i tačnošću bilo koje informacije na ovoj veb lokaciji. U MENI U POTPUNOSTI DOZVOLJENI PRIMENJIVIM ZAKONIMA, Nutricia I njene pridružene kompanije isključuju sve obaveze koje proizilaze iz ili u vezi sa upotrebom ili zloupotrebom informacija ili nedostatkom informacija na ovoj veb lokaciji.

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.