Oporavak nakon porođaja carskim rezom

Za carski rez je potrebno samo oko sat vremena, ali period oporavka je obično duži od pripodnog porođaja.

Vreme je da upoznate svoju bebu

trudnica drzi beba

Čestitam! Vaša beba je ovde, rođena je carskim rezom . Sada je vreme da se usredsredite na svoj oporavak. On obično traje oko 6 nedelja i važno je da se uverite da ste dobro opremljeni.

Šta se dešava nakon što se vaša beba rodi?

Nakon što se vaša beba rodi, vaša posteljica je porođana i hirurg vam zašije matericu i stomak. Cela procedura carskog reza traje oko 40 do 50 minuta. Kada medicinski tim pregleda vašu bebu, biće vam data beba za kontakt koža na kožu kako biste podstakli vezivanje.

Nakon toga, bićete odvedeni u sobu za oporavak, da biste imali vremena da anestetik nestane. Takođe će biti provereni vaš puls i krvni pritisak. Ako dojite, možda će vam u početku biti potrebna pomoć da pravilno postavite bebu na dojku.

Oporavak od carskog reza

U većini slučajeva, ustaćete za 24 sata i izaći ćete iz bolnice u roku od 5 dana, ali je potrebno oko 6 nedelja da se potpuno oporavite od carskog reza, tako da će vam trebati dodatna pomoć kod kuće da biste vi mogli da se odmorite i koncentrišete na svoju bebu.

Važno je da za to vreme ne podižete ništa teže od vaše bebe da biste omogućili da vaša rana zaceli. Izbegavajte rigorozne vežbe i seks dok vaš zdravstveni radnik ne razjasni sve – obično na 6-nedeljnom pregledu. Ako tokom oporavka osećate jak bol ili curenje tečnosti iz rane, obratite se svom lekaru što je pre moguće.

Opcije rođenja za naredne bebe

Imati carski rez za svoju prvu bebu ne znači nužno da će se rođenje vašeg sledećeg deteta dogoditi na isti način. Oko 70% žena koje pokušaju vaginalni porođaj nakon carskog reza  završi su uspešno.

Saveti koji mogu biti od pomoći:

  • Dovoljno se odmarajte i pazite da se ne naprežete oko područja rane
  • Nosite  široku odeću koja će vam biti udobna oko stomaka
  • Imajte zalihe paracetamola i ibuprofena
  • Kuvajte i zamrznite hranljive obroke za nekoliko dana

kontaktirajte aptaclub
aptaclub zajednica srbija

Buduće zdravlje vaše bebe počinje ovde

U Aptaclubu verujemo da iskustvo pomaže u izgradnji otpornosti; da svaki novi susret, bilo u trudnoći ili nakon rođenja, može da oblikuje budući razvoj vaše bebe. Pomoću naše naučne stručnosti i podrške jedan na jedan, možemo pomoći vama i vašoj bebi da zagrlite sutrašnjicu.

Povezani članci

Dojenje je najbolje za bebe

Prvo pročitajte ovo važno obaveštenje Klikom na dugme Nastavi moći ćete da vidite informacije o mleku za dojenčad Aptamil i drugim proizvodima. Ako odlučite da nastavite, prihvatate da Aptaclub pruža ove informacije na vaš lični zahtev u informativne svrhe. Molimo vas da se obratite zdravstvenom radniku kako biste doneli izbor na bazi informacija o hranjenju mlekom i odbijanju bebe od čvrste hrane. Dojenje je najbolje za bebe i pruža brojne prednosti. Važno je da, u pripremi za i tokom dojenja, jedete zdravu, uravnoteženu ishranu. Kombinovano dojenje i hranjenje bočicom u prvim nedeljama života mogu smanjiti zalihe vašeg majčinog mleka i preokret u odluci da ne dojite je težak. Treba razmotriti socijalne i finansijske implikacije upotrebe mleka za dojenčad. Nepravilna upotreba mleka za dojenčad ili neprikladna hrane ili način hranjenja može predstavljati opasnost po zdravlje. Ako koristite mleko za dojenčad, pažljivo sledite uputstva proizvođača za upotrebu – ako se ne pridržavate uputstava, beba može da se razboli.

Izaberite svoju zemlju